El Ple de Sant Cugat tira endavant el projecte de l'escola La Mirada

El govern (ERC, PSC i CUP) i Cs han votat a favor del projecte de l'escola de la Mirada, mentre que Junts s'ha abstingut

El projecte de la construcció de la nova escola La Mirada ja té llum verda per part del Ple municipal. Aquest dilluns, s'ha aprovat el projecte amb els vots a favor del govern (ERC, PSC i CUP) i Cs i l'abstenció de Junts per Sant Cugat que considera que s'havia "d'haver lluitat més la ubicació inicial, ja que aquesta era la més idònia". L'escola té un pressupost de construcció de 8,8 milions d'euros que aniran a càrrec de l'Ajuntament (3,6) i del departament d'Educació de la Generalitat (5,2).

Més info: Així serà La Mirada, que l'Ajuntament vol posar en marxa pel curs 23/24

D'aquesta manera el tinent d'alcalde de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha destacat el que significa per la ciutat tirar endavant aquest projecte educatiu. "Aquest és un pas molt important per la construcció de la Mirada. És un projecte d'innovació de referència. És un dia important per aquest projecte. Entenem que hi ha consens del ple i de la ciutat", ha dit. Un consens que ha vingut de la mà del grup municipal de Ciutadans. "El nostre grup municipal amb què primer pensa és amb els nens que estan amb barracons", ha destacat al regidora Múnia Fernández-Jordan.

En canvi, el grup de Junts s'ha abstingut davant la propsota, ja que considera que l'Ajuntament havia d'haver lluitat més per poder construir el centre educatiu a la ubicació inicial. Així ho ha explicat el regidor Joan Puigdomènech que ha recordat que es va votar una proposta al congrés espanyol perquè es pugui soterrar la línia de tren que impedia que la mirada es construís en la ubicació inicial. En paral·lel, Puigdomènech ha demanat al govern que guardi pressupost per si s'ha de comprar un solar nou si les demandes de grups ecologistes tiren endavant i no es pot acabar construint la Mirada en aquest indret.

El retard

L'edifici definitiu de La Mirada es va anunciar que entraria en funcionament pel curs 2019-2020. Però diferents circumstàncies ho anat endarrerint. L'última va ser l'informe de Protecció Civil, que va establir que no es podia construir on estava prevista per la proximitat amb les vies del tren. Una situació que es va trobar el govern tripartit quan va accedir al poder el 2019. Això, va obligar a buscar una nova ubicació, engegar nous tràmits urbanístics i adaptar el projecte. L'alcaldessa ho va atribuir a una "errada monumental" de l'anterior govern de Convergència. 

L'actual calendari preveu ara aprovar inicialment el projecte aquest juliol, començar la licitació i adjudicar les obres al desembre perquè puguin començar durant el primer trimestre de 2022. L'objectiu és que estiguin enllestides al juliol del 2023 perquè ja es posi en marxa el setembre.

L'impacte ambiental

La nova ubicació escollida va ser en una zona arbrada del mateix Bosc de Volpelleres. Això ha generat l'oposició d'entitats ecologistes, com SOS Volpelleres i Adenc, que van definir la construcció com "una irreperable agressió al bosc". Han engegat recollides de signatures i van anunciar que obriran la via judicial i presentaran un recurs contenciós-administratiu per aturar el projecte. Tot i això, l'alcaldessa ha assegurat que no els consta la presentació del recurs.

Més info: SOS Volpelleres i Adenc obren la via judicial per aturar la construcció de La Mirada

Des de l'equip de govern sempre han defensat la idoneïtat del projecte i l'espai escollit, apuntant que les altres alternatives a Volpelleres eren "inviables". Un dels arguments ha estat recordar que la zona on s'ubicarà l'escola és una arbrada jove, on als anys 50 hi havia conreus. "Són arbres molt joves", ha afegit Mireia Ingla, que ha assenyalat que els de més valor es trasplantaran. En total, es preveu replantar uns 250 arbres. 

Per la seva banda, el conseller d'Educació ha assegurat que disposen de tota la informació i que el projecte segueix tots els criteris ambientals fixats. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem