La política de Trump, i la democràcia, centren la tercera cita del cicle Enraonar

Jordi Barbeta, Raquel Sans i Cèlia Cernadas han analitzat l'ascens al poder i les polítiques de Donald Trump

Els periodistes Jordi Barbeta (excorresponsal de La Vanguardia a Washington), Raquel Sans (excorresponsal de TV3 a Washington) i Cèlia Cernadas (excorresponsal de Catalunya Ràdio a Washington), han protagonitzat la tercera conferència del cicle Enraonar celebrada aquest dilluns, 3 de febrer, a la Casa Aymat, per parlar de l'"America First de Donald Trump".

Més info: La degradació democràtica i la crisi del sistema lliberal centren el cicle Enraonar

Una conferència que ha tingut una alta participació i que ha servit per explicar els motius que van portar Donald Trump al poder als Estats Units, i analitzar quina ha estat la seva política, tant interior com exterior, que el poden portar a guanyar les pròximes eleccions presidencials al país, a partir de l'experiència dels tres periodistes com a corresponsals a Washington.

Així, durant la ponència, s'han analitzat aspectes de la política de Trump com ara la "política exterior visceral i reactiva, sense estratègia al darrere", tal com ha definit Cernadas, en comparació amb la política feta pels seus predecessors Bush i Obama. Una política que genera "desconfiances", però alhora "no passa res", i això s'haurà de veure quines "conseqüències té a la llarga, si torna a guanyar les eleccions", ha apuntat Sans. També s'ha analitzat la seva capacitat per "contraprogramar la realitat" mitjançant el seu compte personal de Twitter, o la seva relació "nefasta" amb els mitjans de comunicació.

Precisament del futur ha tractat bona part de la conferència, analitzant les possibilitats que Trump torni a guanyar els comicis americans. Barbeta s'ha mostrat pessimista, assenyalant que "crec que no hi haurà manera de frenar a Trump", tot i apuntar que hi ha dades que fan pensar que "no està tot perdut", fent referència al 53% de nivell de rebuig per part de la ciutadania.

Per la seva banda, Sans no ha volgut fer prediccions, però ha analitzat alguns elements que podrien fer-lo repetir en la victòria, com ara que "l'economia va especialment bé", o que té una valoració per part dels nord-americans "molt estable, en un 40%". Però, ha dit, "hem vist tantes coses de Trump i no passa res, que sóc incapaç de fer prediccions, més enllà que té molts números de tornar a guanyar".

Una reflexió entorn de la figura de Trump, i de la democràcia americana, que ha generat debat entre els assistents, que han destacat la importància del suport dels grans lobbys americans als candidats, la política de confrontació amb la resta de països, o el valor de la democràcia americana, amb 250 anys d'història.

La conferència protagonitzada per Barbeta, Sans i Cernadas ha estat la tercera del programa de pensament Enraonar que arrencava al mes de gener i que en aquesta edició aborda la "Degradació de la democràcia i crisi del sistema liberal. Murs, mentides i populismes". La pròxima cita és el 10 de febrer, quan es parlarà sobre "L'Europa fortalesa. Murs visibles i invisibles davant les migracions", a més del taller de lectura del dia 6 del llibre Fatxa. Com funciona el feixisme i com ha entrat a la teva vida, de Jason Stanley.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem