Consell de Les Planes: Els pressupostos participatius i la cavalcada, entre els destacats

En l'òrgan de participació del districte s'han aprovat els pressupostos participatius més votats i s'ha donat a conèixer com serà la cavalcada de reis, entre altres temes tractats en els torns oberts

Els veïns de Les Planes han celebrat aquest dilluns 12 de desembre la sessió ordinària del Consell de Barri de Les Planes que ha encapçalat la seva presidenta, la regidora Alba Gordó. Durant la sessió s'ha donat el vistiplau als pressupostos participatius, que fins a l'11 de desembre s'han pogut votar a la plataforma dedicim.santcugat.cat. A més els ciutadans del districte han pogut presentar els seus dubtes a la presidència sobre els diferents temes, d'entre els quals es troba la informació que s'ha donat sobre la cavalcada de reis d'enguany.

Alta xifra de participació als pressupostos participatius de les Planes

Els pressupostos participatius més votats als Pressupostos participatius de Les Planes i que s'aplicaran seran aquests quatre:

  1. Tancament dels contenidors de les Planes, a la zona de la plaça del Coll de la Creu d'en Blau - 129 vots
  2. Millora de l'Espai Pere Grau, amb una zona de pícnic i lleure (106 vots)
  3. Redacció d'un projecte per habilitar escales i passatges( 94 vots).
  4. Instal·lació i recuperació de fonts públiques (84 vots).

Sobre el procés participatiu, la presidenta, Alba Gordó, ha declarat que ha sigut una "campanya bastant exitosa" i la tècnica de participació de l'Ajuntament de Sant Cugat, Marina Casals ha repassat també les principals xifres de participació, que són de rècord. En total, ha votat el 18% del cens. És a dir, 221 persones (en els passats, 159), dels quals 71 ho han fet de forma presencial, 170 per la via digital i 22 persones han votat nul.

A banda dels pressupostos participatius, durant el segon torn obert també s'han donat a conèixer els detalls de la cavalcada de reis d'enguany.

Es mantenen els cavalls a la cavalcada de reis de Les Planes

D'altra banda, durant el torn final de precs i preguntes, la veïna del barri, l'Emi, ha anunciat que aquest any s'ha negociat amb l'Ajuntament de Sant Cugat que es permeti la presència de cavalls a la cavalcada de reis d'aquest any. Un fet que s'ha celebrat com una gran fita.

Durant el consell, s'ha avançat el recorregut, d'1,1 quilòmetres, que anirà des de l'Espai Pere Grau, passant per Molí, Miralluny, Calvari, Dr.Modrego i la plaça Creu d'en Blau. 

Mobilitat

Quant a mobilitat, un dels temes estrella ha sigut el funcionament del bus a demanda. Les crítiques han vingut, bàsicament, perquè en el darrer any la freqüència ha empitjorat i pel servei els caps de setmana i a l'estiu. Sobre això Gordó ha dit que des de l'Ajuntament poc es pot fer, ja que s'està pendent d'un nou contracte amb l'AMB.

L'altre tema ha sigut el de la gratuïtat de la T-16. Gordó ha dit que això és un tema que afecta a tots els ciutadans de Sant Cugat i que encara s'està mirant com resoldre-ho. I ha recordat que durant molts anys els ciutadans de Les Planes s'han pogut beneficiar de tenir un tren més econòmic per anar a Barcelona. A més, ha celebrat que des de la darrera setmana els trens dels FGC ja s'aturen a totes les estacions per on passen i ho ha qualificat de "gran notícia".

Més info: Sant Cugat estrena nova freqüència de FGC: un tren cap a Barcelona cada 2,5 minuts

Territori

D'altra banda, els assumptes que han suscitat més interès han sigut els de territori. En aquest sentit, s'ha parlat sobre la reparcel·lació de Can Borrull, de la qual Gordó n'ha explicat perquè és necessari dur-la a terme.

A més, un altre dels temes destacats ha sigut el de la prevenció d'incendis i les tasques previstes de neteja de boscos i de poda. Sobre això, Alba Gordó s'ha referit que la Generalitat prepara un gran pla per a Collserola que s'executarà el 2023 i que en els pròxims mesos començaran els treballs de poda.

A banda d'aquest tema, s'han tractat altres assumptes d'interès pels habitants de les Planes com el funcionament del bus a demanda a banda d'altres de mobilitat o la prevenció d'incendis forestals.

Escultura cedida per un veí, nova icona del barri?

Per altra banda, des de l'associació de veïns del barri s'ha presentat una iniciativa per instal·lar en un lloc visible del barri una escultura cedida per un artista local que fa més de 60 anys que fa vida al territori.

Des de l'Ajuntament, Gordó ha dit que s'estudiarà la proposta i quin és el lloc més adient per col·locar aquesta obra escultòrica en cas de decidir aprovar la cessió.

Nou reglament dels Consells de Barri

A banda de tots aquests temes, el regidor de Joventut, Participació i Barris de l'Ajuntament de Sant Cugat, Oriol Sánchez, ha sigut l'encarregat de presentar les modificacions que es faran del reglament dels consells de barri de la ciutat, sense actualitzar des de l'any 2017.

Sobre això, s'ha referit al fet que les modificacions faran referència a tres línies mestres:

  1. Definir la distribució del municipi en 6 consells de barri

  2. Potenciar els canals de participació en la línia com ara promoure votacions online o la possibilitat de fer taules temàtiques.

  3. Incorporar el registre de participació de barris. En aquest sentit, Sánchez ha explicat que per a aprofundir en la democràcia del consell de barri cal incloure aquelles persones que participen en el consell en un registre.

A banda d'això, el nou reglament també ha de servir per concretar normes de funcionament específiques de cada consell de barri partint com a referència en les Normes de funcionament específiques del Consell de Barri de La Floresta.

Com estan els pressupostos participatius de Les Planes del 2020-2021

Per últim, també s'ha de dir que la sessió del Consell de Barri de Les Planes ha servit per fer seguiment a l'estat dels projectes dels pressupostos participatius i s'ha parat especial atenció en els projectes que estan més avançats com els cartells indicatius dels camins de Collserola (ja visibles), l'espai familiar al Casal del barri (ja s'estan fent arranjaments i tasques de millora dels problemes d'humitat), la il·luminació i pavimentació de la placeta entre l'Espai Pere Grau i l’Espai eco, cobert per a ovelles per a la neteja del sotabosc (pendent d'estudi del Consorci del Parc), millores de la mobilitat als carrers Francesc d'Assís, Nostra Senyora Estrada i Maria Antonia (pendent de reunió a principis del 2023 per presentar l'estudi) i la construcció del rocòdrom, que s'instal·larà sobre un mural que es refarà amb grafiters locals per evitar el vandalisme (s'ha presentat un primer esbós) o la col·locació d'una antena en els pròxims dies per donar servei de Wi-Fi al casal i a l'Espai Pere Grau.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem