Principals protagonistes dels dos bàndols a la batalla de Sant Cugat

La batalla de Sant Cugat fou una fita històrica.

El 12 d’octubre del 1808 va tenir lloc al nostre municipi una de les més sagnants batalles de la guerra: centenars de soldats francesos hi ven perdre la vida. A continuació detallem alguns dels protagonistes d'aquesta cita històrica.

Laurent de Gouvion Saint-Cyr (Toul, 1764 – Ieras, 1830)

Laurent de Gouvion Saint-Cyr. FOTO: Arxiu

Aquest militar francès va ser un membre destacat de les guerres napoleòniques. El 1798 és nomenat general en cap de l’exercit francès a Itàlia i el 1801 arriba a Madrid com a ambaixador de Napoleó. A l’inici de la invasió francesa l’any 1808 arriba a Catalunya com a capità general de les forces napoleòniques.

Només arribar derrota els generals Vives i Reding a Cardedeu i aconsegueix trencar el bloqueig de Barcelona, però va fracassar en el seu intent d’apoderar-se de Tarragona i posteriorment de Girona. Posteriorment Napoleó l’envia a Rússia, on arriba al grau de mariscal per les seves victòries, principalment la de Polotsk a l’inici de la campanya.

Philibert Guillaume Duhesme (Bourg-neuf, 1766 – Waterloo, 1815)

Philibert Guillaume Duhesme. FOTO: Arxiu

Després d’estudiar Dret es va dedicar a la milícia, on va destacar en les campanyes de la Vendée i d’Itàlia que li van significar el grau de general de divisió i la confiança de l’emperador.

El 1808 entra a Catalunya al front de l’anomenat Cos d’Observació del Pirineu Oriental. Malgrat que teòricament aquest exèrcit era per reforçar la invasió de Portugal, Duhesme va conquerir Barcelona convertint-la en el seu feu amb una política repressiva contra els ciutadans barcelonins. Va cometre nombroses irregularitats en la seva gestió, per les quals va ser jutjat a París i apartat de l’exèrcit fins la tornada de Napoleó el 1814, on recuperà el grau de general. Participà en les últimes batalles napoleòniques i morí a Waterloo.

General Milossewitz

General Milossewitz

Malgrat que aquest general italià a les ordres de Napoleó va ser un dels grans protagonistes de la guerra del Francès a Catalunya, no hem aconseguit trobar cap biografia d’ell. Sabem que va intervenir a més de la batalla de Sant Cugat, al setge de Tarragona i de Girona i en moltes d’altres combats a Molins de Rei, Granollers, Esplugues i Beges. També va lluitar a Barcelona per desfer el bloqueig de la ciutat mantingut pel general Vives.

Francesc Milans del Bosch (Sant Vicenç de Llavaneres, 1769 – 1834)

Francesc Milans del Bosch. FOTO: Arxiu

Controvertit personatge que participà en la guerra del Francès. Segons alguns va ser un heroi fundador del cos dels miquelets que va ensinistrar per actuar en forma de guerrilles i que va fer molt de mal a les forces franceses en petites escaramusses.

Per d’altres no va ser més que un aprofitat que va defensar els seus interessos a Sant Vicenç per sobre de tot. A l’inici de la guerra va desertar i es va amagar a la casa pairal. Posteriorment va tornar a l’exèrcit i va comandar els miquelets amb diferent sort i sense cap victòria rellevant. L’any 1813 va ser destituït del comandament per irregularitats i abusos comesos durant la guerra a la zona del Maresme.

Comte Raimon Caldagués

Comte Raimon Caldagués. FOTO: Arxiu

Militar francès afecte a la monarquia. Va intervenir a totes les guerres en què França es va involucrar durant la segona meitat del segle XVlll, fins i tot, va lluitar als EUA contra els colons independentistes. A l’esclat de la Revolució Francesa fuig a Madrid i aconsegueix del rei l’autorització per formar un regiment per lluitar contra els revolucionaris.

Participa en diferents batalles contra els republicans al Rosselló i és anomenat mariscal pel rei. Com a tal dirigeix la defensa de Catalunya contra la invasió napoleònica alliberant Girona i mantenint el bloqueig de Barcelona. El desembre del 1808 va caure presoner a Vendrell i enviat a França, on va estar empresonat fins al final de la guerra.

Juan O’Donovan

Juan O’Donovan. FOTO: Arxiu

Aquest comandant català d’ascendència irlandesa és també un altre dels desconeguts de la guerra del Francès. Es coneixen les seves accions militars però no es troba cap referència de la seva vida, lloc de naixement i any, com tampoc la data i el lloc de la seva mort. A la batalla de Sant Cugat va destacar per la seva inte·ligent estratègia a l’hora d’atacar el flanc dret francès, cosa que va permetre al general Caldagués arribar fins al cementiri.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem