contingut promocionat

Vitaldent

Quin és el millor dia per muntar el pessebre?

El pessebre és una de les tradicions catalanes més antigues que il·lustren el naixement de Jesús

Quan cal muntar el pessebre? Hi ha algun dia en concret que marqui el calendari? La veritat és que sí. 

Tradicionalment, el 25 de novembre, dia de Santa Caterina, marca l'inici del muntatge del pessebre. El cert però, és que hi ha qui el munta per Santa Llúcia, el 13 de desembre, o durant la primera setmana de desembre, sense cap data assenyalada.

El pessebre és la representació del naixement de Jesús. Tradicionalment es construïa amb molsa, troncs, suro i figures de fang de personatges que representaven aquell moment. Actualment n'hi ha de tot tipus i materials diversos.

El nom d'aquesta tradició li dóna una menjadora d'animals. I és que segons la Bíblia, quan Jesús va néixer a l'estable, el van posar dins d'una menjadora d'animals anomenada pessebre.

Catalunya, des del segle XVIII, es col·loca el caganer al pessebre. Segons sembla, en aquella època als nounats se'ls deia 'caganer', perquè l'únic que feien era menjar, dormir i les seves necessitats.

D'aquí, hi ha qui diu, que, per les dates de Nadal, quan algú anava a casa de la seva família per celebrar les festes, preguntava si havien posat el caganer, referint-se al nen Jesús. Sembla que, a partir d'aquest moment, es va fabricar el primer caganer per al pessebre, fet que s'estendria ràpidament. Alhora, aquesta figura, serviria per riure's d'algun personatge del poble. 

Però a banda d'aquesta teoria, també hi ha la hipòtesi, que el caganer és un símbol de bona sort per a l'any vinent. I és que es creu que, les femtes del caganer fertilitzen la terra. 

Igual que hi ha una data per muntar el pessebre, la tradició popular catalana marca el 2 de febrer, dia de la Candelera com el dia per retirar el pessebre. Tot i això, hi ha qui, un cop han passat els Reis Mags de l'Orient, el retiren. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem