Recoder: “El ventall d’activitats i d’accions que fem des de Creu Roja és amplíssim”

L'exalcalde Lluís Recoder ara és el president de Creu Roja, que enguany celebra 100 anys a la ciutat

Des del juliol del 2023, Lluís Recoder, el que fou alcalde de Sant Cugat entre el 1999 i el 2010, ha substituït Lluís Carreras com a president de la Creu Roja Sant Cugat-Rubí-Valldoreix. L’entitat ha celebrat 100 anys i clou el centenari el divendres 24 de maig amb un concert al Teatre-Auditori. L’Orquestra Simfònica Sant Cugat i la Societat Coral la Lira interpretaran Harmonies per a la humanitat sota la direcció de Josep Ferré i amb Sandro Gegechkori al piano. Les entrades es poden comprar al web del Teatre-Auditori.

Com passa de la política a ser el president de Creu Roja?

En el fons tot té una mateixa motivació, que és la voluntat de servei públic, de servei a la societat. Durant 27 anys, aquesta voluntat, aquesta vocació, la vaig desenvolupar com a diputat, com a alcalde, com a conseller, i aquesta mateixa vocació és la que et porta a treballar en una organització com Creu Roja.

Crec que l’expresident Lluís Carreras li demana específicament. Com entoma aquesta petició?

Sí, és veritat, sí. Ell, després d’una dedicació molt important de 12 anys i molt intensa, i a més amb una petjada molt positiva a l’organització, em va demanar que assumís la presidència i li vaig dir que m’ho pensaria. I m’ho vaig pensar i li vaig dir que sí.

No sé si molt de temps.

Una mica, però perquè tinc un temps limitat, i penso que si assumeixes un compromís, ha de ser perquè t’hi pots dedicar i pots aportar alguna cosa. Estic en altres àmbits, per exemple, soc el president del Consell Assessor de la Fundació Ajuda i Esperança, que gestiona el telèfon de l’esperança i prevenció del suïcidi. Estic en altres entitats d’àmbit social. Si assumeixo una responsabilitat és perquè m’hi podré dedicar, i al final li vaig acabar dient que sí.

"Si assumeixes un compromís, ha de ser perquè t’hi pots dedicar"

Quines són les funcions de Creu Roja?

Creu Roja és una organització que treballa per a les persones que tenen necessitat de ser ajudades, de ser ateses, des de la més estricta neutralitat. A Creu Roja no preguntem a la gent d’on són, d’on venen, què pensen. Simplement, si són persones que tenen necessitats, doncs els ajudem. Si ens n’anem als orígens, a mitjan segle XIX, quan Henry Dunant funda Creu Roja, ho fa després de la batalla de Solferino, una matança increïble, i crea Creu Roja per ajudar les víctimes de la guerra siguin del bàndol que siguin. Creu Roja en un camp de batalla ajuda les persones amb independència de si han lluitat a un costat o a l’altre. Aquesta és la filosofia de Creu Roja.

Lluis Recoder president Creu Roja 1

Lluis Recoder FOTO: Bernat Millet

 

Què fan a Creu Roja?

Per descomptat, ara tenim catàstrofes en l’àmbit global i des de Catalunya tenim capacitat de treballar amb una catàstrofe, sigui un terratrèmol o unes inundacions a l’altra punta del món, en 24 hores poder atendre i enviar un avió amb mitjans, persones, des del magatzem d’Òdena, on tenim equips que són homologats a escala mundial. Per tant, som una organització global. Però després som una organització local i molt arrelada en el territori.

"A Creu Roja no preguntem a la gent d’on són, d’on venen, què pensen"

I a Sant Cugat? 

Tenim una cara que és molt visible que és la de les emergències. A qualsevol activitat social massiva, sempre hi ha l’ambulància de Creu Roja amb dos, tres, quatre, cinc persones amb una armilla vermella que estan allà per ajudar. Aquestes persones per estar allà no cobren res, són voluntàries, són persones que ho fan perquè tenen vocació de servei. Són voluntàries, però han rebut una formació per poder prestar primers auxilis. No són metges i si cal, s’avisa el servei d’emergències mèdiques. Doncs des d’aquesta activitat que és molt visible, fins a repàs escolar per nois i noies amb dificultats. Cada dia en el nostre local del carrer de la Mina, 12 a la tarda, té lloc aquesta activitat. O als matins hi ha activitats per la gent gran, o per persones amb processos neurodegeneratius, amb tallers de memòria per alentir els efectes d’aquest tipus de malalties. I moltíssimes altres. Treballem per donar formació a persones, que necessiten formació per adreçar-se al mercat de treball. També, ajudem a persones immigrades amb problemes d’integració, i no els preguntem si tenen papers o no. Treballem pel medi ambient, fem cooperació internacional... el ventall d’activitats i d’accions que fem des de Creu Roja local és amplíssim.

I quanta gent tenen d’usuaris?

L’any passat vam atendre 3.421 persones. Vam fer 15.147 intervencions i 3.802 accions de sensibilització. I tot això ho vam fer amb 254 voluntaris. I tenim 4.771 socis entre Sant Cugat, Rubí i Valldoreix. La base social de Creu Roja és molt potent.

100 anys, són molts anys, i coincideix amb el canvi de presidència. S’ha marcat algun repte?

Un o dos reptes molt especials. D’una banda, hem de consolidar tot el que estem fent i sempre estar molt atents a les noves vulnerabilitats. Creu Roja té una branca que és Creu Roja de la joventut, vinculada a l’organització, però que té vida pròpia i que m’agradaria molt dinamitzar. I això passa per poder treure joves que vulguin ser voluntaris de Creu Roja. I després l’altre és el tema del medi ambient, ja som molt actius. En aquest àmbit, però m’agradaria que en l’àmbit local ho poguéssim fer més. És molt necessari, ja que és un dels grans reptes que té la humanitat en aquest moment.

"L’any passat vam atendre 3.421 persones"

La situació econòmica de l’Ajuntament els ha afectat? 

El que no farà una administració és desatendre les persones vulnerables, perquè al final és la cohesió social. Nosaltres no ho hem notat i espero que no es notarà, però sí que necessitem més recursos, i això ho dic clarament, perquè ja veieu que apareixen notícies als mitjans que s’incrementa la vulnerabilitat i la pobresa a la nostra societat, i nosaltres estem en aquesta primera línia de treball.

Hem publicat dues dades contraposades de Sant Cugat últimament. Una que augmenten les persones ateses per Càritas, i l'altra, que som la ciutat més rica de Catalunya. Són dues cares de la mateixa moneda?
Sant Cugat té persones vulnerables, i això ho ha de saber tothom, persones que tenen necessitat. Nosaltres els donem aliments amb coordinació amb Càritas i amb serveis socials de l'Ajuntament. Ho fem treballant amb ells per no duplicar esforços i per atendre realment aquelles persones que ho necessiten. Serveis socials ens ho diu perquè és qui té la radiografia de la vulnerabilitat. Hi ha persones a qui donem menjar, altres roba, altres una targeta per poder anar al mercat... A vegades hi ha gent que es veu i hi ha gent que no es nota, moltes vegades la persona necessitada no és la que està al carrer demanant.

Hi ha aquesta realitat que cada vegada hi ha gent que té feina, però que també necessita aquestes ajudes?
També n'hi ha, sí. Hi ha gent amb feina que és pobra. Hi ha molta gent que viu en una situació de molta precarietat, que tenen un sou, però que no arriben a final de mes, i no arriben a final de mes, no perquè facin molta despesa, sinó perquè no cobreixen les necessitats bàsiques.

Hi havia una coordinadora de Càritas que deia que la gent de Sant Cugat era més pobre, perquè aquí tot és més car.
Hi ha un diferencial amb el tema de l'habitatge. L'habitatge a la nostra ciutat és més car, i això fa que la pobresa sigui més colpidora.

Lluis Recoder FOTO: Bernat Millet ( TOT Sant Cugat)

Lluis Recoder FOTO: Bernat Millet ( TOT Sant Cugat) 

 

Han observat que els usuaris de Creu Roja tenen perfils diferents si venen de Sant Cugat o de Rubí?
Són dues ciutats que tenen dues realitats diferents, només cal passejar-s'hi. Per exemple, Rubí té moltes persones immigrades que són persones que tenen unes necessitats molt bàsiques i que fins i tot tenen problemes per accedir al mercat laboral, fins i tot de papers, però nosaltres no els hi podem fer, és una decisió de l'administració. Nosaltres no hi entrem, atenem les persones, els hi donem formació, perquè el dia que puguin accedir al mercat laboral, estiguin preparades. Hi ha problemes que són comuns, com per exemple, la qüestió de la soledat, el tema de les persones que necessiten aliments, que necessiten roba. Però a Rubí, a més, tenim aquesta especificitat: té un percentatge de persones immigrades en situacions de vulnerabilitat molt més gran que Sant Cugat.

"L'habitatge a la nostra ciutat és més car, i això fa que la pobresa sigui més colpidora"

No puc evitar de fer la pregunta, com veu ara mateix la ciutat de Sant Cugat?
No puc parlar de política perquè un dels principis de Creu Roja és la neutralitat. Com a president de Creu Roja no em puc pronunciar sobre temes polítics, ja que és un principi de l'organització, i crec que està molt bé, perquè d'aquesta manera ens podem allunyar del dia a dia. Jo visc a Sant Cugat i estic feliç de Sant Cugat.

"Com a president de Creu Roja no em puc pronunciar sobre temes polítics"

Quina relació tenen amb els grups municipals que formen part de l'Ajuntament ara mateix? Tenen relació?
Estem oberts a parlar amb tothom, tothom és benvingut a la nostra seu per explicar-los el que és Creu Roja. Quan venen veuen la feinada que fem. Fins i tot a Sant Cugat poden veure una mica aquest museu que tenim amb la primera llitera o com anaven uniformats. És part de la història de Creu Roja a la ciutat. A part, estem molt agraïts a tots els grups municipals perquè se'ns va concedir la Medalla d'Honor de la Ciutat per unanimitat. Estic content perquè avui dia que costa tant posar d'acord a la política, tothom s'ha posat d'acord amb Creu Roja.

Diu que no es pot posicionar políticament, això és que ja ha tancat completament l'etapa política?
La política la tinc tancada, no tinc intenció de tornar a l'arena política, però això no vol dir que no em preocupi pel país, i em preocupa. Em puc implicar en l'àmbit de pensament que és el que he fet durant aquest temps, amb tota discreció, però amb gent que intentem veure el país amb mirada llarga quina Catalunya ens imaginem en el futur. I en l'àmbit de pensament, com podem ajudar a abastir aquest projecte, i, això ho posem a disposició de tots els polítics que ens vulguin escoltar. Així, vaig participar en una iniciativa que era el país de demà, la del grup de Poblet que ens van anomenar. I continuarem fent reflexions anem escrivint sobre com veiem el país. El moviment és molt transversal aquesta gent té visions diferents, però amb una preocupació compartida.

I quines preocupacions té Lluís Recoder sobre el país?
En tinc moltes, però no te les puc explicar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem