Reconeixement a Arcadi Oliveres pel seu compromís "amb la promoció de la pau"

Oliveres és un activista incansable que treballa per la pau arreu del món

L'Institut Català Internacional per la Pau ha reconegut l'economista i activista santcugatenc Arcadi Oliveres amb el premi Constructors de Pau 2017. Un reconeixement a "la seva incansable dedicació i compromís amb la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d'una perspectiva universal". L'acte d'entrega s'ha fet aquest dimarts, 17 d'abril, al Parlament de Catalunya.

En recollir el guardó, Oliveres ha recordat d'entrada i explícitament Carme Forcadell i Raül Romeva i ha parlat de "repressió injustificada" des de les instàncies estatals. En un repàs històric del pacifisme, ha fet una defensa de la no violència i ha assegurat que el premi és un "reforç personal i col·lectiu" en defensa de la "dignitat humana".

Oliveres també ha emfatitzat que Catalunya "té un llarg històrial de pau" i que "és necessari acabar amb la indústria armamentística que situa a Espanya com a cinquè o sisè país que més armes ven del món".

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha reconegut el llegat d'Oliveres i ha apel·lat a la cultura de la pau i al compromís del país amb el pacifisme. En aquest context, Costa ha lamentat el paper d'Europa amb els refugiats i ha criticat la venda d'armament des dels estats. "Catalunya sempre ha rebutjat qualsevol opció de violència i ha optat per la via democràtica i del diàleg per als reptes polítics", ha afegit. En aquest context, ha lamentat que "militants del moviment pacifista estiguin ara en presó injustament".

Han estat distingits amb el premi de Constructors per la Pau Pepe Beúnza, primer objector de consciència al servei militar obligatori de l’Estat espanyol; les Mares de Soacha; Jovan Divjak, exgeneral que va defensar Sarajevo durant la Guerra dels Balcans; Women’s International League for Peace and Freedom; Joan Botam, pare caputxí i pacifista; i les Brigades Internacionals de Pau. L’any 2011 es va fer una distinció amb caràcter extraordinari al Parlament, com a representant de "la continuïtat i el llegat" de les assemblees de pau i treva.

Arcadi Oliveres

Aplaudiments a Oliveres FOTO: ICIP

Oliveres és un lluitador incansable per la pau, ha impulsat iniciatives com la campanya del 0,7% o l'objecció fiscal a la despesa militar, ha participat en mobilitzacions contra guerres i desigualtats arreu del món i actualment és president la Universitat Internacional per la Pau de Sant Cugat. A nivell professional, és professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Políticament, va ser un dels fundadors de Procés Constituent.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem