Tres detinguts en el desallotjament de l'Horta Alliberada a Sant Cugat

Un activista s'ha enfilat a l'excavadora que havia entrat a remenar els terrenys i d'altres han pujat als arbres per evitar el desallotjament

L'Horta Alliberada ha estat finalment desallotjada i 3 persones han estat detingudes, aquest dijous, 20 d'abril. La comitiva judicial i els dispositius policials, amb quatre furgons dels Mossos d'Esquadra, han arribat el matí i s'han trobat amb la resistència de desenes d'activistes que protestaven al crit de "La Huerta resiste". Alguns s'han amagat entre els terrenys, s'han enfilat als arbres i n'hi ha un que, fins i tot, ha pujat dalt de l'excavadora que havia entrat a remenar els terrenys. Els detinguts han estat un noi que es trobava dins l'Horta quan han entrat al matí, el noi pujat a l'excavadora i una de les noies dels arbres.

Un noi s'enfila a l'excavadora per evitar el desallotjament de l'Horta Alliberada. FOTO: Carmelo Jiménez

Un noi s'enfila a l'excavadora per evitar el desallotjament de l'Horta Alliberada. FOTO: Carmelo Jiménez

Els Bombers, qui en un primer moment no han volgut intervenir, finalment han acabat entrant amb una de les grues. No obstant això, han estat els Mossos els que han pujat per poder baixar el noi de l'excavadora, qui ha oposat resistència. Per una altra banda, l'última noia que quedava pujada a un arbre, també ha estat baixada per la policia, tot i que en aquest cas, no ha oposat resistència. Quan el camió de Bombers ha avançat per entrar a l'horta, alguns dels manifestants s'han assegut enmig de la carretera perquè no passés, en senyal de protesta, i els Mossos els han anat apartant un per un.

Finalment, l'Horta ha estat desallotjada al tercer intent

Així doncs, l'Horta ha estat finalment desallotjada, i l'excavadora ha remogut els terrenys. Una agricultora de l'Horta, Roxana Castellón, ha lamentat l'actuació: "És una llàstima perquè hi havia famílies vulnerables que venen a l'hort a desestressar-se perquè viuen en pisos de fins a 7 persones". Pel que fa als animals que es trobaven a l'interior, ha explicat que no han tingut cura d'ells a l'hora d'entrar, només un noi ha pogut rescatar algunes gallines. "Havíem fet un gran esforç en autogestionar-nos i no molestàvem a ningú, era un solar abandonat fa gairebé dues dècades" ha declarat.

Els partits polítics també han fet presència a l'acte, per una banda, l'alcaldable de PACMA, Dimitri Defranc, qui s'ha sumat a la manifestació. Per una altra banda, l'alcaldable de la CUP, Marco Simarro, també s'ha acostat per parlar amb manifestants i els Mossos. De la CUP, Lourdes Llorente, també ha estat present a la manifestació. Tenint en compte que hi havia, com a mínim, dues persones vivint a l'Horta, Simarro ha explicat com procediran: "Obrirem atencions d'urgència aquesta tarda perquè sabem que hi ha persones afectades pel desnonament perquè puguin ser ateses i trobar una situació temporal".

Llorente, per la seva banda, ha declarat que "comença a normalitzar-se una manera d'actuar que no és normal, ni humana". També ha explicat que ha presenciat una de les detencions i que "no era per res necessària aquesta detenció, només se n'ha pujat a un arbre sense fer cap mena de resistència". Finalment, ha declarat que "aquesta intimidació escènica no la volem".

Marco Simarro parlant amb els Mossos. FOTO: TOT

Marco Simarro parlant amb els Mossos. FOTO: TOT

Cronologia de l'Horta

Els veïns i veïnes de Sant Cugat que fa tres anys que ocupen els terrenys de l'avinguda de Cerdanyola, propietat de Caixabank, pel cultiu d'aliments d'autoconsum havien rebut una notificació de desallotjament amb data oberta: del dilluns 17 al divendres 21 d'abril.Aquesta era el tercer intent de desallotjar l'Horta Alliberada, però tant el primer intent, al setembre de 2022, com el segon, al març d'aquest any, l'afluència de gent i la falta de dispositius policials havien impedit la seva actuació. Aquest cop, els defensors ho tenien més complicat perquè la policia podia aparèixer en qualsevol moment de la setmana, de manera que l'Horta havia organitzat activitats, reunions i tallers per aquests dies.

Més info: Suspès el desallotjament de l'Horta Alliberada de Sant Cugat

Més info: Ajornat el segon intent de desallotjament de l'Horta Alliberada

En el marc d'aquesta setmana plena d'activitats a l'Horta, els ocupants van convocar una roda de premsa aquest dimecres al matí en què van llegir un comunicat on definien l'espai com "un projecte intergeneracional i multicultural construït entre moltes persones diferents des de fa tres anys en un espai que portava quatre dècades abandonat" i denunciaven que "si fos per la propietat, l'entitat bancària CaixaBank, aquest terreny seguiria buit i sense vida, mentre que nosaltres li hem donat vida dia a dia, organitzant-nos i dedicant-li hores i amor al projecte".

Més info: L'Horta Alliberada es prepara per un tercer intent de desallotjament

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem