Rodríguez (Mossos): "Els robatoris a domicili han baixat (durant el confinament)"

Entrevista al cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat sobre la situació de confinament

S’ha notat una baixada de delictes sobretot robatoris a domicilis amb el confinament? 

Efectivament, estem davant d’una “caida libre” de totes les tipologies delictives en general. Situem la diferència respecte el mateix període del 2019 a l’entorn del 90 %. Des del passat dia 15 de març (inici del confinament) fins avui (10 d'abril) hem instruït 14 denúncies. Els robatoris a domicilis han baixat en la mateixa proporció que la resta de delictes. En aquest període a l’any 2019 es van produir 30 robatoris, durant el confinament hem tingut coneixement únicament de dos fets. (1 era una segona residència i altra a Mira-sol on es va detenir in fraganti els dos autors que van ingressar a presó). Per tant, s’han reduït els delictes, les infraccions administratives de seguretat ciutadana i fins i tot els incidents i requeriments ciutadans per demanar serveis relacionats amb delinqüència. Per altra banda, rebem moltes trucades a comissaria demanant  informació sobre el que es pot fer o no a la via pública per l’Estat d’Alarma i també de ciutadans que ens informen de persones que veuen saltant-se el confinament.

Quins delictes s’estan donant ara? Robatoris de cotxes? 

Cap delicte en especial, ja li dic, que són molt puntuals i diversos. Respecte els delictes contra el patrimoni s’han produït 10 fets, 5 furts entre ells. Pel que fa a delictes contra les persones s’han registrat 4 fets ( 3 de violència domèstica i un de violència de gènere). A diferència d’altres territoris les estafes online no ens estant afectant, haurem de fer una valoració més exhaustiva quan acabi el confinament i els afectats ens informin d’algun cas.

"A diferència d’altres territoris les estafes online no ens estant afectant"

Com s’està portant el dispositiu per controlar que els ciutadans no saltin l’estat d’alarma

El dispositiu l’estem duent a terme de forma coordinada amb la Policia Local. Es basa en dos àmbits diferenciats. D’una banda. fent vigilància dinàmica per les vies i espais públics, on els agents comproven que les persones que es troben al carrer tenen motius justificats i establerts, per tant, al RD 463/20.  També es comprova que no hagi cap establiment comercial exercint una activitat no permesa. D’altra banda, estem establint controls de pas aleatoris a les vies de comunicació d’entrada i sortida de la ciutat per tal de comprovar que els desplaçaments en vehicles s’ajusten als que estan autoritzats.

 

Quantes denúncies s’han interposat des del 14 de març? 

No estem fent publiques aquestes dades, realment no és el més important. Tot i que li confesso que hem aixecat més actes de les que hauríem volgut. Pensem que el més rellevant de la nostra feina és aconseguir la conscienciació i l’auto responsabilitat personal dels ciutadans per tal que no es surti al carrer si realment no hi ha un motiu de força major. Està a les mans dels ciutadans vèncer aquesta pandèmia amb la seva disciplina i generositat vers la resta de la ciutadania.

"Està a les mans dels ciutadans vèncer aquesta pandèmia amb la seva disciplina i generositat vers la resta de la ciutadania"

Quines són les situacions que es donen més? 

Li haig de dir que de forma general els carrers i vies de circulació de Sant Cugat presenten un aspecte que dona idea del grau del compliment de la restrició per part dels nostres veïns. Tot i així, cada dia trobem situacions que no deixen de sorprendre’ns, no només a Sant Cugat i sinó arreu del territori. S’estan donan casos de persones insolidàries que tot i conèixer la normativa intenten burlar-la. Molts s’arrisquen pensant que ningú els veurà. Els casos més habituals són els següents:

·       Anar a fer compres en família.

·       Anar, varies vegades al dia,  a fer petites compres de productes alimentaris.

 

·       Anar a comprar a establiments molt llunyants de la residència hatibual quan a prop hi ha molta oferta.

·       Treure el gos a dos quilòmetres de casa i per tant es converteix en un passeig del propiertari amb una duració a la via pública no permesa.

·       Hem detectat com diferents membres de families treuen al gos al carrer innombrables ocasions al llarg del dia

·       Persones que corren alhora que passejen el gos.

·       Persones que surten a donar un vol en bicicleta o monopatí.

·       Persones que en dies assolejats surten a les zones comunitaries ajardinades

 

Bé, com veieu, moltes persones interpreten les normes a la seva manera per tal de aprofitar-se de les situacions en les que està permesa la sortida.Nosaltres, volem recordar que tot i que existeixen activitats que es poden realitzar (comprar, passejar el gos, etc) l’esperit de les normes són que aquestes s’han de fer durant el temps minim indispensable i el més a prop possible de casa. La finalitat és reduir al màxim la nostra presència al carrer i evitar coincidir innecessariament en espais i llocs on hi hagin altres persones per tal de reduir al màxim les possibilitats de contagi.

 
Comentaris

Destaquem