Rudolf Häsler i Gabriel Ferrater, nomenats Fills Predilectes de Sant Cugat

El ple municipal ha aprovat per unanimitat el reconeixement a títol pòstum als dos artistes arrelats

El pintor Rudolf Häsler i el poeta Gabriel Ferrater ja són Fills Predilectes de Sant Cugat del Vallès. Així ho ha acordat per unanimitat el ple municipal de la ciutat, en sessió extraordinària, aquest dilluns, 29 de gener. Una sessió que ha comptat amb la presència dels familiars i amics d'ambdós artistes. Entre ells, la vídua del pintor, Mari Lola, i els seus quatre fills (Anna, Alejandro, Rodolfo i Juan Carlos), així com la neboda de Gabriel Ferrater, Amalia Zimmermans. També han participat de l'acte l'alcalde de Reus (ciutat natal de Ferrater), Carles Pellicer, la regidora de Cultura d'aquesta ciutat, Montserrat Caelles, i membres de l'Associació Gabriel Ferrater.

Mireu les imatges del ple extraordinari.

La distinció s'ha fet en un ple extraordinari aquest 29 de gener.

La ciutat ha volgut reconèixer amb aquesta distinció honorífica la vida i trajectòria artística d'ambdós artistes. Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, ha fet les dues propostes al ple, destacant de Gabriel Ferrater el fet que "no solament va viure i treballar a la ciutat, sinó que es va endinsar en la vida social del poble", destacant el seu vessant poètic "com a poeta influent de la literatura catalana, elevant la nostra llengua a les més grans alçades expressives". Igualment, ha fet valdre la importància dels premis literaris que porten el seu nom, especialment l'adreçat a estudiants de secundària, com a referent per als més joves.

La neboda de Ferrater recollint el títol.

Pel que fa a Rudolf Häsler, qui ja va rebre el reconeixement de la ciutat el gener de 2017 amb motiu del 90è aniversari del seu naixement, Fortuny n'ha destacat "la rellevància del llegat artístic que ha deixat a la ciutat". En aquest sentit, ha fet valdre "la seva implicació amb la ciutat a través d'una llarga trajectòria artística i com a pintor del segle XX que va recórrer bona part del món", a més de remarcar la seva estima per la ciutat, especialment, pel Monestir de Sant Cugat.

La vídua de Häsler recollint el títol.

Les diferents formacions polítiques representades al ple municipal han donat el seu suport a la proposta fent valdre la importància d'ambdós personatges per a la ciutat. Unes intervencions on, a més de fer valdre la trajectòria i vida dels dos artistes, s'ha reivindicat l'aposta per la cultura de la ciutat, així com la necessitat de reconèixer les dones que també han estat rellevants per la ciutat, i s'ha encoratjat l'Associació Gabriel Ferrater a seguir treballant per la difusió del llegat del poeta.

El reconeixement ha estat unànime.

Un cop aprovada per unanimitat la concessió del reconeixement honorífic, s'ha lliurat el títol acreditatiu als seus familiars. Per part de Rudolf Häsler, l'han recollit la seva vídua, Mari Lola, i la seva filla, Anna Häsler. Häsler ha agraït el reconeixement fet per la ciutat. "És el reflex de l'admiració i l'amor que li ha tingut la ciutat, que és el mateix que ell li tenia", ha dit. Amalia Zimmermans, neboda de Ferrater, ha recollit el reconeixement, mostrant-se orgullosa d'aquest fet.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, també ha adreçat unes paraules als assistents, reconeixent el paper de la ciutat en la vida de Ferrater, i remarcant la seva singularitat. "Si avui estès aquí, seria un referent; estaria al capdavant amb les seves idees", ha reivindicat. Igualment, ha proposat a l'Ajuntament de Sant Cugat treballar conjuntament per "retre un homenatge conjunt" al poeta amb motiu del centenari del seu naixement, l'any 2022. Un repte que Mercè Conesa ha entomat.

Familiars i amics han participat de l'acte.

Conesa ha destacat que "avui és un dia important perquè hem pogut homenatjar dues persones que han deixat petjada a la ciutat". En el mateix sentit, ha remarcat que "en un món on estem contínuament assetjats per informació, on tot va molt de pressa, tenim l'obligació de fer valdre els artistes, que han volgut anar més enllà". "Avui homenatgem dues persones que han tingut clars i obscurs, com tothom, però que han ensenyat a obrir camí", ha reivindicat. Finalment, ha agraït la "important tasca de la societat civil en la conservació de la memòria".

Lectura poètica per cloure l'homenatge.

L'acte ha finalitzat amb la lectura de poemes d'ambdós artistes, per part del fill de Häsler, Rodolfo Häsler, i l'actor Joan Berlanga.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem