La sanitat pública a Sant Cugat: reptes, mancances i fortaleses

La regidora de Salut lamenta que la Generalitat no ha avançat en el centre d’alta resolució o hospital de dia entre Sant Cugat i Rubí

L’atenció sanitària és un dels pilars de la societat i Sant Cugat, amb 100.000 habitants i una població dispersa, té al davant reptes importants per garantir un bon servei. Actualment, la xarxa sanitària pública per als santcugatencs compta amb tres Centre d’Atenció Primària (La Mina, Can Mates i Valldoreix), dos consultoris a La Floresta i Les Planes, el Centre d’Urgències Atenció Primària (CUAP) del CAP de la Mina i l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa. L’atenció pediàtrica està centralitzada al CAP de Can Mates. Tot plegat gestionat per la fundació privada Mútua Terrassa i la Generalitat de Catalunya és qui té la competència.

L’atenció primària

Els CAP són la primera línia d’atenció a la ciutadania. “Els CAP funcionen bé”, destaca Roser Casamitjana, de Marea Blanca, tot i detectar alguna deficiència. Una d’elles és la “falta de recursos humans” que dificulta les substitucions: “La longitudinalitat, que fa que cada pacient pugui tenir el mateix metge de capçalera durant tres o quatre anys, és complicada”.

Així, assenyala que "hi ha pocs recursos humans": "Quan una persona es jubila o està de vacances, no és substituïda".

Pediatria a Can Mates

La representant de Marea Blanca es mostra crítica amb la centralització de la pediatria a Can Mates: “És una distorsió, s’ha trencat la proximitat”. A més, l’entitat plantejava les dificultats de les persones sense vehicle privat per anar-hi.

La regidora de Salut de Sant Cugat, Núria Fernández, ho veu diferent i creu que la unificació dels recursos crea sinergies per oferir un "servei més potent": “Treballen més en bloc”. "És millor tenir tota la pediatria a Can Mates, perquè hi són tots els especialistes de pediatria i sumen esforços". A més, considera que la comunicació és bona i “la majoria de gent hi va en cotxe”. 

Un quart CAP?

Sant Cugat fa anys que debat sobre si és necessari un quart CAP i es proposava el barri de Sant Francesc com a ubicació. Núria Fernández detalla al TOT que han abordat la qüestió amb els tècnics del Servei Català de la Salut i que han encarregat un estudi per determinar si cal un nou Centre d’Atenció Primària o si s’han d’ampliar alguns actuals. En aquest sentit, ho emmarca en el futur creixement de la ciutat, amb possibles nous barris com el de Sant Joan. 

"Un nou CAP no es tractaria només de fer un edifici. Si no pots garantir que tingui prou personal, no té gaire sentit", reflexiona Roser Casamitjana, que afegeix: "Té sentit si hi ha el compromís que hi hagi treballadors".

La Floresta i Les Planes

El Consultori de Les Planes ofereix atenció mèdica un dia a la setmana, mentre que a La Floresta són tres matins i dues tardes. Un servei que des de Marea Blanca consideren insuficient, ja que no s’ha recuperat l’atenció prèvia a la pandèmia. Casamitjana recorda que són barris allunyats i amb població envellida: “L’atenció sanitària és molt deficient, estan molt desprotegits”.

"Els consultoris no s’han refet després de la pandèmia. De la Floresta, molts pacients s’han traslladat al CAP de Valldoreix. Són un punt molt feble de la nostra assistència sanitària", afegeix.

La regidora de Salut trasllada que des de la Generalitat no veuen necessari ampliar el personal i defensa que a Les Planes hi va molt poca gent (una mitjana de tres pacients per dia). A més, apunta que a La Floresta es donen cites en menys de cinc dies en la gran majoria dels casos. A la Floresta es van atendre 2.400 pacients el 2024. 

L’atenció hospitalària

Des de Marea Blanca veuen l’atenció hospitalària com la baula més feble de la xarxa de Sant Cugat. Tot i destacar que l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa és un hospital de tercer nivell que pot atendre situacions d’alta complexitat, critica la “falta de recursos”. “Les llistes d’espera són molt llargues”, denuncia Roser Casamitjana. A més, també lamenta que la “falta de recursos” fa que sovint les derivacions des del CAP no s’atenguin correctament.

"Potser caldria que l’hospital de Terrassa estigués més ben dotat. I quan des del CAP t’hi envien, es resolgués en un temps relativament ràpid i breu. Això no passa", insisteix Castamitjana, que recalca: "El fet d’anar a Terrassa no és tan greu si es complissin les condicions de fluïdesa, rapidesa i diligència".

L’hospital de dia, paralitzat?

A principis de 2024 es va anunciar la construcció d’un centre d’alta resolució entre Sant Cugat i Rubí i que hauria de donar resposta als dèficits hospitalaris d’aquesta àrea. Seria un hospital de dia, sense ingressos i per a proves complementàries i cirurgies ambulatòries. Des de llavors hi ha hagut canvi de govern a la Generalitat (d’ERC a PSC) i no s’ha avançat. Segons la regidora de Salut de Sant Cugat, la consellera Olga Pané (PSC) els ha traslladat que s’ha paralitzat perquè no hi ha pressupost de 2025 aprovat. Tot i això, aquest mateix dimarts, 11 de març, la consellera Pané ha avançat que hi estan treballant i ha posat data.

Més info: Salut posa data pel nou hospital de dia de Sant Cugat i Rubí

“Estem lluitant per aquest centre. Ens aniria molt bé”, assegura Núria Fernández, que defensa que tot i no ser un hospital convencional, serviria per atendre molts santcugatencs que van a la Mútua de Terrassa per proves o cirurgies menors: “Reduiríem molt el moviment a Terrassa”. Sobre si resoldria la reivindicació històrica d’un hospital, argumenta que la sanitat va cap a “reduir” les hospitalitzacions: "La sanitat va evolucionant: no és el mateix ara que fa trenta anys. Ara es va cap a menys hospitalització. La recuperació, sempre que es pugui, és millor a casa".

“No és un hospital”

Des de Marea Blanca, Roser Casamitjana és clara: “No és un hospital. No té llits ni hospitalitzacions”. Tot i això, creu que pot ser un complement per l’atenció primària. A més, assegura que Mútua de Terrassa és un hospital que pot atendre situacions molt complexes i que no és greu haver-hi d’anar si l’atenció rebuda fos millor i amb menys esperes: “Caldria que estigués més ben dotat”.

Amb tot, Marea Blanca també reflexiona sobre la gestió de la sanitat pública a Sant Cugat, que està en mans d'una entitat privada com Mútua de Terrassa: "Sempre hem apostat per la sanitat totalment pública. No puc dir si aniria millor o pitjor, però el nostre model és una gestió pública". A més, recorda que alguns dels convenis entre Salut i Mútua de Terrassa estan caducats i és "molt difícil que se'n pugui fer un bon control". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem