Sant Cugat col·locarà Stolpersteines per recordar els santcugatencs deportats pel nazisme

L'Ajuntament col·locarà aquestes plaques-llambordes davant de les cases on havien viscut els 6 santcugatencs que van haver de viure l'horror nazi en primera persona

L'Ajuntament de Sant Cugat vol que es recordi per sempre els sis santcugatencs que van haver de patir l'horror del nazisme en primera persona. Per això, col·locarà sis Stolpersteines el pròxim dissabte, 8 de maig, a les 11.30 h. Cadascuna d'aquestes plaques-llambordes es col·locaran davant dels habitatges on havien viscut cadascun dels sis santcugatencs que van ser deportats en camps nazis (Joaquín Moya, Francisco Calventus, Lorenzo Villa, Miguel Sánchez, Bonaventura Bartralot i Josep Puiggròs).

Més info: Mauthausen i Gusen, l'infern dels 6 santcugatencs que van viure l'holocaust nazi

L’itinerari, que començarà a la plaça de l'Om, comptarà amb la participació de l’historiador santcugatenc José Fernando Mota, que explicarà com van ser les seves vides i farà parada al darrer habitatge on  hi van viure cadascun dels deportats.

Què són les stolperstein?

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolperstein l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o Argentina.

Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, entre elles el nom, amb l’objectiu de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones.

També són un recurs pedagògic per treballar la memòria de la deportació als centres educatius.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem