Sant Cugat contra la violència masclista

Des de principi d'any s'han atès 52 dones víctimes d'aquesta violència a la ciutat

Cada 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la Violència vers les dones. Es commemora des del 1999, quan va ser aprovat per l'Assemblea General de les Nacions Unides, en record de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana, van ser brutalment assassinades el 25 de novembre de 1960.

Des d'aquell moment, són moltes les iniciatives que s'han engegat, tant des dels diferents poders públics com des de la societat, per tal d'acabar amb una de les xacres més nefastes de la societat actual. I és que, tot i els esforços, en alguns casos segurament insuficients, no s'ha estat capaç encara d'acabar amb el degoteig de víctimes de la violència masclista a la nostra societat.

A Sant Cugat del Vallès, les dades no són gaire optimistes. Els casos de violència de gènere a la ciutat han augmentat en 11 en el període des de l'1 de gener fins al 30 de setembre respecte a tot el 2017 i quan falten tres mesos per comptabilitzar. Així en total han estat 52 dones ateses pels serveis socials de Sant Cugat. D'aquests, la majoria dels casos són en l'àmbit de la parella però enguany també d'altres tipologies com assetjament sexual en l'àmbit laboral o agressions sexuals, que des de principi d'any n'han estat 5 al municipi. També cal tenir presents les 57 denúncies registrades pels Mossos d'Esquadra durant aquest període per casos de violència masclista.

Unes dades que es donaven a conèixer el 16 de novembre amb la presència de comissió contra la violència masclista, formada per diferents entitats i agents de la ciutat que lluiten contra aquesta xacra social al municipi.

El perfil de les víctimes, segons els casos atesos, és el d'una dona de 42 anys de mitjans, amb fills en gairebé el 52% dels casos, amb prop del 54% dels casos amb estudis superiors i amb una feina remunerada en més del 60% dels casos. Un perfil ben divers que demostra un cop més que ningú no se'n lliura, i deixa clar que aquesta xacra ens afecta a totes.

Per visibilitzar i conscienciar davant d'aquest tipus de violència, s'estan portant a terme diferents activitats a Sant Cugat. Unes activitats que s'engloben dins del programa d'actes amb motiu de la commemoració del 25 de novembre, i de les quals encara en resten unes quantes per realitzar. Aquestes són:

  • Diumenge, 25 de novembre - 12 h - Plaça d'Octavià - Taller col·lectiu 'Explica-ho! Juntes fem visibles les violències'.
  • Dimarts, 27 de novembre - 18 h - Casa de Cultura - Obra de teatre Judici a Helena.
  • Dimarts, 27 de novembre - 21 h - Zem Jaume Tubau - Partit de futbol mixt.
  • Dijous, 29 de novembre - 20 h - L'Ateneu - Concert 'La cambra de l'Ateneu': Sofia Ribeiro i Bartolomeo Barenghi.
  • Dissabte, 1 de desembre - 21 h - Teatre-Auditori - Concert de Luz Casal, 'Que corra el aire'.
Més informació
 
Comentaris

Destaquem