Sant Cugat "desperta" l'orgue del Monestir en una benedicció solemne

El mestre Gaietà Estadella va començar a construir l'orgue de la parròquia de Sant Pere d'Octavià l'any 1912

Aquest dijous 17 de novembre, dia de Santa Isabel d'Hongria, el bisbe de la diòcesi de Terrassa, Mons. Salvador Cristau, ha beneït l'orgue de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, ja restaurat, en un acte litúrgic que ha aplegat centenars de persones. Ha "despertat" l'instrument tal com ha expressat l'actual rector de la parròquia, Mn Emili Marlès, minuts abans que es fes la benedicció. També han estat presents els vicaris, Mn Àlex Serra i el pare Lluís Victori, l'exrector de la parròquia, Mn. Blai Blanquer i Toni Carol, col·laborador de la parròquia, a banda d'altres assistents.

Benedicció de l'orgue de la parròquia de Sant Pere d'Octavià. FOTO: Bernat Millet.

Abans de la benedicció el bisbe ha resat unes pregàries mentre sonava la música de l'orgue i Victori, Serra i Blanquer encenien l'encens com un signe de purificació. Després, Salvador Cristau s'ha acostat a l'orgue, davant de l'encens i just davant de la capella del Santíssim i als peus de l'instrument restaurat ha procedit a la benedicció amb aigua beneïda.

Encens purificant l'orgue del Monestir de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Encens purificant l'orgue del Monestir de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

" la música de l'orgue en les vostres celebracions us acompanyi a trobar-vos amb el Senyor"

Abans el mateix bisbe ha pronunciat una homilia on la música ha sigut el fil conductor. En aquest sentit, ha repassat com aquest art ha acompanyat des de l'Antic Testament a les diferents comunitats en les seves lloances a Déu. "El cant i la música ens anima per trobar-nos amb Crist, ha afirmat Cristau. Unes paraules que han recordat les de l'inici de la celebració quan ha dit que "la música de l'orgue en les vostres celebracions us acompanyi a trobar-vos amb el Senyor". I s'ha mostrat orgullós de presidir l'acte. En aquest sentit, ha expressat que "per a ell és motiu especial de goig participar en aquesta celebració".

Després de la benedicció, la celebració ha continuat amb l'eucaristia, que en acabar ha donat pas a una adoració acompanyada amb música de l'orgue, acabat de restaurar aquest any 2022 i que va construir el mestre Gaietà Estadella l'any 1912.

Feligresos amb l'orgue de fons a la benedicció al Monestir de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Feligresos amb l'orgue de fons a la benedicció al Monestir de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Un orgue centenari

L’orgue va ser un encàrrec de la Parròquia fa més de cent anys al reconegut mestre organer català, Gaietà Estadella. Mn Andreu Donènech va iniciar una campanya el 1911 per comprar un nou orgue per a la parròquia.

Segons un llibret que s'ha editat amb motiu de la benedicció de l'instrument, un dels episodis més crítics que va patir va ser durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). L'orgue es va salvar del foc perquè la milícia local va impedir que l'escamot incendiés el temple.

El 1939 l'orgue va necessitar ser reparat per continuar funcionant. El rector d'aleshores, Mn. Anton Griera va iniciar una campanya de restauració i la feligresia va respondre fent donacions i l'orgue va continuar sonant fins al 1991, que va tornar a emmudir.

L'any 1996, el pare Gabriel Bayès, nomenat administrador parroquial, va promoure la recuperació de l'orgue per a les celebracions. Va fer la restauració l'orguener alemany resident al Papiol, Gerhard Grenzig,  amb el suport de l'empresa Lucas Diesel.

La restauració de l'orgue va culminar l'any 2000, ja amb Mn. Blai Blanquer com a rector, nomenat l'any 1997. En aquesta restauració de l'any 2000 es van col·locar tubs de façana i es van preparar per fer-los funcionar en un futur quan es pogués completar l'instrument.

Després de més de 20 anys d'ús consecutiu es va iniciar una campanya per fer-hi una restauració profunda.

L'orgue del Monestir de Sant Cugat durant la benedicció. FOTO: Bernat Millet

L'orgue del Monestir de Sant Cugat durant la benedicció. FOTO: Bernat Millet

Restaurat amb la campanya Apadrina un tub

Amb el pas dels anys i el seu ús l'instrument s’havia deteriorat i necessitava una restauració profunda. Per això, es va iniciar la campanya Apadrina un tub per recaptar fons entre santcugatencs i entitats.

En total s’han recaptat 42.000 euros. El TOT ha apadrinat un tub. La renovació de l’orgue  ha suposat per la Parròquia una inversió de 156.392 euros.

Més info: La Parròquia de Sant Pere d’Octavià estrena el seu orgue renovat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem