Sant Cugat es bolca en la celebració del centenari de l'arribada del tren

Més d'una trentena d'activitats serviran per celebrar els cent anys de l'arribada del ferrocarril a Sant Cugat

El 26 d'octubre de 1917 es va inaugurar l'estació de Ferrocarrils de Sant Cugat amb l'arribada del primer tren a la ciutat. En el centenari d'aquesta efemèride, l'Ajuntament de Sant Cugat i Ferrocarrils de la Generalitat s'han bolcat per celebrar un dels moments més trascendentals en la història moderna santcugatenca. Una trentena d'activitats de tot tipus i per a tots els públics entre l'octubre i la Festa Major del 2017 serviran per transmetre la importància d'aquesta línia ferroviària en la transformació del municipi.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i el president de FGC, Enric Ticó, han presentat aquest 19 de maig el programa de celebració del centenari de l'arribada del ferrocarril. El programa també ha comptat amb la participació de la Comissió Ciutadana del Centenari del Tren.

"La inauguració de l'estació va ser una revolució per Sant Cugat", ha afirmat Ticó, que ha explicat l'objecitu de la commemoració: "Busquem que es conegui  més el tren i el servei que ofereim perquè la gent utilitzi més transport públic i s'oblidi del transport privat".

L'alcaldessa ha destacat que el ferrocarril va suposar "un mitjà de transport clau per la història" de Sant Cugat i ha destacat la importància de celebrar-ho: "Commemorar centenaris és posar en valor allò que el país, la ciutat i la societat han fet bé. Reconèixer encerts que han portat progrés i oportunitats"."Que la ciutadania s'impliqui en el centenari de l'arribada del tren", ha destacat la tinenta d'alcalde Carmela Fortuny.

Consulta totes les activitats del centenari.

La història

El president de FGC, al centre, ha lliurat un obsequi a l'alcaldessa de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

L'historiador Domènec Miquel, membre de la Comissió Ciutadana, ha destacat que "l'arribada del tren va canviar absolutament la vida a Sant Cugat" i que gràcies a això "Sant Cugat es va transformar en el que és avui en dia".

Miquel ha recordat que el seu avi va ser una de les autoritats, com a regidor de l'ajuntament, que va inaugurar l'estació i l'arribada del tren el 1917. Així mateix, Enric Ticó ha destacat que la primera dona cap d'estació de tot l'estat espanyol va arribar a Sant Cugat, el 1979.

Miquel ha emfatitzat com la ciutat ha passat dels 2.500 habitants que tenia el 1917 amb els 90.000 que té avui en dia i ha recordat com el tren va ajudar a confeccionar els diferents districtes i zones de Sant Cugat, com la Floresta, Mira-sol, Valldoreix i Sant Joan.

Les activitats

Des de l'octubre i fins a la Festa Major del 2018, Sant Cugat es bolcarà totalment en la celebració del centenari de l'arribada del tren. El Patrimoni Viu, les jornades que recorden una part del passat santcugatenc, giraran al voltant d'aquesta efemèride entre el 26 i el 29 d'octubre. Entre les activitats del Patrimoni Viu, destacarà la inauguració de l'exposició Al tren! Cent anys de ferrocarril a Sant Cugat al Museu del Monestir.

Les activitats de Nadal a l'Envelat tindran el tren com a protagonista i el lema de les festes d'enguany seran Un Nadal a tot tren. El Dia Mundial del Teatre, el maig del 2017, també seran sobre el centenari i l'escriptor santcugatenc Víctor Alexandre presentarà la seva obra La Vida en un Tren al Teatre-Auditori. A més, la Festa Major del 2018 acollirà un concert de la Locomotora Negra.

A més, s'han programat diverses activitats per a les escoles. Finalment, els restauradors de la ciutat oferiran un arròs del centenari per tal de sumar-se a la celebració, l'ONCE farà un cupó especial i l'artista Adolf farà un gravat commemoratiu.

Durant tot el període de celebració també s'organitzaran diferents conferències per tal que els santcugatencs coneguin de prop la història del ferrocarril i la importància que va tenir per Sant Cugat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem