Sant Cugat és la ciutat catalana on més infants van a l'escola bressol

Més del 76% dels infants de 0 a 4 anys de Sant Cugat van a una escola bressol

Són molts els santcugatencs que aquests dies han estat pendents de si obtenien una plaça a les escoles bressol de Sant Cugat. Tot i que Sant Cugat és un dels municipis amb més escoles bressol públiques, cada any desenes de famílies es queden sense plaça en centres públics i han d'optar per les escoles privades. Segons l'Ajuntament, a la ciutat hi ha 23 escoles bressol (15 de les quals són privades). A Rubí, amb una població similar, n'hi ha 9 (3 de públiques).

I és que Sant Cugat és una de les poblacions amb més infants i on les famílies tenen més fills. De fet, és la tercera ciutat catalana amb més fills per dona de mitjana. Segons l'Instituto Nacional de Estadística, cada santcugatenca té 1,35 fills al llarg de la seva vida. Al mateix temps, és el municipi de més de 50.000 habitants amb la mitjana d'edat més baixa i un dels que té més població infantil.

Més info: Sant Cugat envelleix, però continua sent la ciutat catalana més jove

Són motius que expliquen l'alta proliferació d'escoles bressol a Sant Cugat. Però no els únics. Un de rellevant és que Sant Cugat és la ciutat catalana on els infants més van a l'escola bressol. Segons l'INE, més del 76% dels menors de quatre anys de Sant Cugat van a l'escola bressol. En segona posició es troba Girona, amb sis punts menys. És a dir, les famílies santcugatencs són les que més recorren a les escoles infantils. 

Al conjunt de l'Estat, el rànquing està encapçalat per Alcobendas, Granada i Santiago de Compostela, mentre que Sant Cugat ocupa l'onzena posició. La mitjana espanyola és del 63%. 

Per què hi ha més infants a l'escola bressol?

Hi ha diversos factors que poden influir en el fet que les famílies santcugatenques són les que més opten per l'escola bressol. Un dels que ho explica és la renda, ja que la primera etapa d'infantil no és obligatòria i per tant no és gratuïta (des del curs passat, l'escolarització a Infantil-2 sí que és gratuïta, però no el servei de menjador o el servei d'acollida matinal). 

En el cas de Sant Cugat, la quota mensual d'escolaritzció sense bonificació per renda és de 255 euros. El servei de menjador (dinar més berenar) són 153 euros i l'acollida de 8 a 9 són 41 euros. Una parella amb un infant que tinguin una renda conjunta superior als 22.900 euros no tindran cap bonificació i el primer curs d'escola bressol els costarà gairebé 450 euros mensuals si agafen el servei complet. Unes quotes similars a altres municipis. Aquest preu pot suposar un impediment per moltes famílies, que es veuen abocades a buscar altres alternatives, com pot ser deixar l'infant a càrrec d'avis o altres familiars. 

De fet, les tres ciutats amb més infants en escoles bressol (Sant Cugat, Girona i Cerdanyola) són també de les primeres en quant a nivell de renda de les llars. En canvi, els municipis amb menys infants a les escoles bressol, es troben a la franja baixa de la renda per llar, com poden ser l'Hospital, Santa Coloma o Rubí. 

La conciliació laboral

Un altre factor que pot obligar a les famílies a portar els fills a l'escola bressol és la conciliació laboral. En aquest sentit, Sant Cugat és la ciutat catalana amb l'atur més baix, la qual cosa pot complicar la cura dels fills per la falta de temps. Una altra vegada, Sant Cugat, Girona i Cerdanyola es troben entre les ciutats catalanes amb l'atur més baix (Sant Cugat és la primera). 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem