Sant Cugat és la ciutat amb més habitants nascuts a Catalunya

Sant Cugat també és la segona gran ciutat catalana amb menys habitants nascuts a la seva comarca

Set de cada deu santcugatencs són nascuts a Catalunya. Això converteix Sant Cugat en la gran ciutat amb un major percentatge de població nascuda al país. Són dades de l'Institut Català d'Estadística, que alhora assenyalen que Sant Cugat és una de les ciutats amb menys habitants nascuts a la mateixa comarca i a la resta de l'Estat espanyol. A més, un de cada cinc santcugatencs ha viscut tota la vida al poble. 

La ciutat amb més gent nascuda a Catalunya

67.186 dels 97.579 habitants que hi havia a Sant Cugat el 2023 havien nascut a Catalunya. Això vol dir que el 68,9% de la població santcugatenca va néixer al país. És el percentatge més alt de totes les ciutats de més de 50.000 habitants. Per exemple, Barcelona se situa en el 54,9% de veïns nascuts a Catalunya, mentre que Rubí es troba en el 61,8% i Cerdanyola en el 64,3%. 

En canvi, només el 10,5% de santcugatencs ha nascut a la resta de l'Estat espanyol. Aquesta xifra és la més baixa de totes les grans ciutats catalanes, seguida per Girona (11,1%). El 17,7% dels rubinencs són nascut a la resta de l'Estat, mentre que aquest percentatge és del 20,5% a Cerdanyola. Això s'explica en part per l'arribada de migració espanyola a Catalunya als anys 60 i 70, que a Sant Cugat no va ser tan rellevant com en altres indrets de la regió metropolitana. 

Pel que fa a la població nascuda a l'estranger, representa el 20,7% dels 97.000 habitants de Sant Cugat. Una xifra que seria equiparable a altres municipis de l'entorn com poden ser Rubí o Terrassa

De quina comarca?

Si afilem la recerca, es determina que el 20% dels santcugatencs han nascut a Sant Cugat. Amb una mirada més àmplia, el 28,3 són nascuts a la mateixa comarca del Vallès Occidental, mentre que el 40,6% venen d'altres comarques catalanes. Això converteix Sant Cugat en una de les ciutats amb una menor proporció de la població nascuda a la comarca. De fet, a la majoria de grans ciutats passa a la inversa: la majoria de gent ha nascut a la mateixa comarca. 

Una realitat que s'explica sobretot per l'arribada de molta gent nascuda a Barcelona a partir dels anys 90 i que és un dels factors que sostenta el creixement radical que ha viscut la ciutat els últims trenta anys. Com sempre, una nova població que de manera generalitzada és de classe mitjana o alta, ja que Sant Cugat és una de les ciutats amb l'habitatge més elevat, un fenomen que ha actuat de filtres per l'arribada o sortida de veïns. 

Més info: El lloguer a Sant Cugat continua disparat i marca el segon rècord històric

Com ha crescut Sant Cugat?

El creixement de Sant Cugat ha estat clarament diferenciat del que han viscut municipis de l'entorn. En el cas de Sant Cugat, un de cada cinc santcugatencs ha nascut i ha viscut sempre a la ciutat. Dels 97.000 habitants del 2023, només un 8,2% havia arribat al municipi abans del 1981 (sense comptar els que van néixer a Sant Cugat). I va ser entre els anys 60 i 70 quan va arribar bona part de la migració espanyola. A Rubí, el 18,6% dels veïns van arribar abans de 1981 i a Cerdanyola, un 19,2%. Això explica perquè Sant Cugat és de les poblacions amb menor percentatge de població nascuda a la resta de l'Estat. 

També explica perquè Rubí i Cerdanyola tenien més població de Sant Cugat. De fet, lany 2000 encara hi havia més habitants a aquestes poblacions que a Sant Cugat. Però tot va començar a canviar fins a la situació actual, quan Sant Cugat té molta més població. La raó? Més de la meitat de la població santcugatenca (54,6%) va arribar a la ciutat entre el 2001 i el 2022. En canvi, a Rubí representa el 44,3% i a Cerdanyola el 42,7%.

El creixement de Sant Cugat

Si només es mira Sant Cugat, el creixement és clar i es pot explicar observant l'expansió de la ciutat. Un de cada deu santcugatenca va arribar durant la dècada dels 90, amb l'obertura dels Túnels i la creació de Coll Favà o el Parc Central. El 12,7% dels veïns actuals ho va fer durant la primera dècada dels 2000, amb la consolidació d'aquests barris i l'inici de Can Mates o Volpelleres. I la tendència va en augment, ja que el percentatge dels santcugatencs que ha arribat al municipi el 2022 se situa fins al 6,2%. 

Més info: El creixement desorbitat de Sant Cugat: 45.000 nous habitants en 23 anys

Com són els santcugatencs que han arribat?

El 1991, el 69% dels santcugatencs havien nascut a Catalunya. Una xifra pràcticament igual a l'actual (70,9%). En canvi, ha augmentat el percentatge de població nascuda a l'estranger, passant del 4,2% al 20,7% actual. Els veïns nascuts a la resta de l'Estat ha baixat del 25 al 10,5%. És a dir, el gran canvi ha sigut l'arribada de persones nascudes a altres països: el 1991 representaven quatre de cada cent santcugatencs i ara són vint de cada cent. 

A més, el 2021 i el 2022 és la primera vegada a la història que han arribat més nous santcugatencs nascuts a l'estranger que de la resta de Catalunya. Concretament, dels 6.270 que viuen a Sant Cugat actualment i que van arribar el 2022, són nascuts a l'estranger, mentre que 2.034 van néixer a Catalunya i 414 a la resta de l'Estat.

Una dada diferencial a Sant Cugat, però, és el perfil de la població nascuda a l'estranger. Gairebé el 60% dels santcugatencs nascuts a l'estranger tenen estudis superiors, mentre que la mitjana de tota la població és del 62%. Una situació totalment oposada a l'entorn: a Rubí, els nascuts a l'estranger amb estudis superiors reprsenten el 24% i en el conjunt de Catalunya, el 30%. Un fenomen que s'explica justament pel preu de l'habitatge.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem