El lloguer a Sant Cugat continua disparat i marca el segon rècord històric

Sant Cugat és el cinquè municipi i la primera ciutat de tot Catalunya amb el preu del lloguer més elevat

1.474 euros. És la mitjana de lloguer mensual dels contractes registrats a Sant Cugat durant el tercer trimestre de 2024. És el segon preu més alt registrat mai a la ciutat i suposa un increment de setanta euros respecte el segon trimestre. Tot i això, ha dismintuït un 1,7% respecte el tercer trimestre de 2023, quan es va tocar sostre amb 1.500 euros mensuals. Són dades de les fiances dispositades a l'Institut Català del Sòl. 

Més info: Sant Cugat, la ciutat amb lloguers de rècord: radiografia d'una dècada de pujada imparable

El lloguer continua disparat, mentre l'habitatge és una de les principals preocupacions dels santcugatencs. Sant Cugat és la cinquena població catalana (i la primera ciutat) amb el preu del lloguer més elevat. De fet, els 1.474 euros mensuals que es paguen a Sant Cugat són el doble que a Rubí, Sabadell o Terrassa i un 30% més que a Barcelona. 

Una preocupació compartida en moltes ciutats, com es va veure en la manifestació impulsada pel Sindicat de Llogaters a Barcelona, que va mobilitzar desenes de milers de persones sota el lema S'ha acabat! Abaixem els lloguers.

El lloguer, "absolutament col·lapsat"

"Els habitatges de lloguer estan absolutament col·lapsats. Hi ha un habitatge de lloguer per cada cinquanta sol·licituds, mai havia vist una realitat tan difícil", explicava Xavier Soler, de Soler Finques, que afegia: "El número de santcugatencs que ha de marxar per no poder pagar l'habitatge s'ha incrementat. És una de les pujades de preus més agudes de Catalunya". En només deu anys, el lloguer a Sant Cugat s'ha disparat dels 850 a als 1.470 euros. 

"Falta oferta de lloguer en qualsevol segment, fa anys que ho diem", apunta Guifré Homedes, d'Amat Immobiliaris, que veu la "falta d'oferta" com un dels motius d'aquests preus. I també posa de manifest les característiques de Sant Cugat: "És de les places més preuades de l'entorn de Barcelona, per la ubicació, comunicacions i qualitat de vida". A més, cal afegir un altre fenomen: els expats. Segons Soler, Sant Cugat "s'ha posat de moda" entre molts treballadors europeus que tenen salaris molt més elevats. 

La nova regulació del lloguer

La nova regulació del lloguer del govern espanyol, que s'aplica a Sant Cugat i Catalunya des del 16 de març de 2024, no ha fet frenar l'augment del lloguer durant el 2024. Tot i això, és la primera vegada des del 2019 en què el preu del lloguer baixa el tercer trimestre respecte l'any anterior. De fet, el preu del lloguer ha baixat respecte l'any passat en la majoria de municipis on s'està aplicant la regulació. 

Des del Sindicat de Llogaters lamentaven que és una "llei de mínims", ja que els preus ja estan "pels núvols". "Cal una llei per abaixar-los", reclamaven al TOT Sant Cugat. A més, conviden a totes les famílies afectades a mobilitzar-se, ja que han detectat que hi ha propietaris que fan increments "il·legals" dels preus: "Moltes famílies s'han pogut quedar a viure a Sant Cugat gràcies a haver lluitat".

Des del sector immobiliari, Guifré Homedes creu que els canvis de regulació dels últims anys han fet "desplomar" l'oferta de lloguer i han portat a "molts propietaris" a optar per la venda. En aquest sentit, creu que la principal solució per garantir l'accés a l'habitatge és impulsar un gran parc públic d'habitatge de protecció oficial. 

Quants contractes es fan?

Durant el segon trimestre de 2024, just després d'entrar en vigor la regulació de preus, Sant Cugat va registrar la xifra de nous contractes de lloguer més baixa des del 2016. En van ser 369, gairebé un centenar menys que l'any anterior. Una realitat que coincideix amb la visió exposada pel sector immobiliari.

En canvi, durant el tercer trimestre ha crescut fins als 407 contractes, tres mes que en el tercer trimestre de 2023, però gairebé 180 menys que el 2022.

Marxar de Sant Cugat

Malgrat els diferents punts de vista, tothom coincideix en que són molts els santcugatencs que han de marxar de la ciutat pel preu de l'habitatge. Així es constatava en  l'estudi sobre les dinàmiques residencials i els riscos de substitució de població a Sant Cugat, dels professors Oriol Nel·lo i Joan Checa, on es posava de manifest que els nous santcugatencs tenen perfils socioeconòmics més elevats que els que marxen.

Més info: Només el 15% de la població santcugatenca ha nascut a Sant Cugat

Altres municipis de la província de Barcelona són el destí majoritari dels santcugatencs, amb especial rellevància de Rubí. Comparant les dades, es constata que el lloguer a Sant Cugat multiplica el dels municipis de l'entorn. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem