Sant Cugat esdevé ciutat sense herbicides amb glifosat

L'Ajuntament prohibirà expressament la utilització del glifosat en l’execució dels nous i antics adjudicataris de serveis que contracta

Sant Cugat ha estat declarada ciutat lliure de glifosat. Aquest herbicida està designat per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC), dependent de l’OMS, com un producte “probablement carcinogen pels humans”. Perquè la prohibició sigui una realitat, tots els grups polítics han signat una moció institucional amb la intenció d'adoptar mesures per protegir la salut de les persones i davant la immobilitat d'altres organismes estatals. La rúbrica, a instàncies d'una proposta prèvia d'ICV-EUiA, s'ha fet durant el ple municipal d'aquest dilluns, 18 de gener.  

Amb la moció, l'Ajuntament prohibirà expressament la utilització del glifosat en l’execució dels nous i antics adjudicataris de serveis que contracta i que són susceptibles d’utilitzar el glifosat en les seves tasques com contractes de manteniment de zones verdes, arbrat, manteniment dels espais naturals i els relatius a mesures de prevenció d’incendis, de neteja viària i recollida de residus i de manteniment i neteja d’infraestructures municipals a escoles, centres cívics i piscines, entre altres.

A més, als promotors immobiliaris privats se’ls exigirà que el projecte contempli mesures alternatives al glifosat. La mesura també s'incorporarà a les noves llicències pel cultiu d’un hort urbà i es farà difusió de la moció amb recomanacions, per evitar que les persones particulars utilitzin en la seva pràctica diària el glifosat. Finalment es demanarà al Ministeri de Foment i al Departament de Territori i Sostenibilitat que no es facin servir herbicides en la neteja de marges de carreteres i vies del tren dins de Sant Cugat.

Més sobre el glifosat

L'ús d'aquest herbicida s'estén des de cultius agrícoles a transgènics, a més del seu ús per evitar la cobertura vegetal als peus dels fruiters, en silvicultura, i també en jardineria pública i privada, marges de camins, franges de protecció d’incendis i per contenir els brots entre les escletxes en zones pavimentades. L'ús intensiu a tot el món d'aquest tòxic ha fet que es trobin residus en molts aliments i, fins i tot, a la llet materna.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem