Sant Cugat nomenarà Arcadi Oliveres fill predilecte de la ciutat

La Junta de Portaveus portarà al ple municipal de dilluns una declaració per iniciar aquest procediment

L'Ajuntament de Sant Cugat nomenarà Arcadi Olieveres, que està greument malalt i en els seus darrers dies de vida, fill predilecte de la ciutat. La Junta de Portaveus portarà al ple municipal de dilluns una declaració per iniciar aquest procediment, que consisteix en l’aprovació d’un expedient de nomenament (amb un període d’exposició pública) i la seva posterior ratificació al ple municipal (que podria produir-se al ple del mes de març). Amb aquest nomenament, l’Ajuntament vol reconèixer la trajectòria d’Arcadi Oliveres a favor de la pau i del desarmament així com les nombroses iniciatives per impulsar els drets humans i la justícia social.

Més info: Obren un web per fer arribar mostres d'afecte a Arcadi Oliveres, greument malalt

Arcadi Oliveras, un activista incansable a favor de la pau

Nascut l’any 1945 a Barcelona, Arcadi Oliveres i Boadella és economista i ha exercit la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).  Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d'Estudiants de Barcelona i de l'Assemblea de Catalunya. Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Cristi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona.

Va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d'Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant a diferents edicions del Fòrum Social Mundial. Ha estat part activa de diverses campanyes i reivindicacions, entre elles: per l’abolició de la pena de mort, contra l’entrada d’Espanya a la OTAN, a favor del 0,7% de cooperació, a favor de l’objecció de consciència i l’objecció fiscal i contra la Guerra del Golf i la de l’Iraq. També és membre d’ATTAC i de la Societat Catalana d’Economia. Sempre ha defensat els drets de les persones més vulnerables, per exemple fent de mediador a la tancada d’emigrants a diverses esglésies de Barcelona el 2001.

És una persona que ha participat activament a la vida pública a través d’innombrables xerrades, jornades, conferències i programes de ràdio i televisió, tant a nivell local, com de país i mundial. Ha escrit diversos llibres i articles tant de caire divulgatiu com especialitzat. El seu darrer volum “Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar” acaba de ser publicat per Angle Editorial. També ha rebut nombrosos premis i reconeixements com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017, així com el Premi Extraordinari el 2009, otorgat per l'Ajuntament de Sant Cugat.

Forta vinculació amb Sant Cugat

Arcadi Oliveres viu a Sant Cugat i hi ha desenvolupat moltes iniciatives. La seva vinculació amb la ciutat s’inicia amb la fundació de la Universitat Internacional de la Pau l’any 1984 conjuntament amb Frederic Roda Pérez, de l'Institut Victor Seix de Polemologia, i d'Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau. Actualment n’és el president. Aquesta Universitat té l'objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, la reflexió i l'intercanvi d'opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. Aquesta institució ha esdevingut un referent de la Cultura de Pau.

A més, mitjançant el projecte “Teixint Xarxes” s’ha adreçat cada curs a centenars de joves dels instituts santcugatencs per tal de despertar consciències i fer reflexionar sobre la injustícia i la vulneració dels drets humans i les causes que les provoquen.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem