Sant Cugat prorroga el contracte de la gestió del servei de l'aigua amb Sorea

L'allargament del contracte s'ha posat a votació en el Ple de desembre i ha comptat amb els vots en contra de la CUP, tot i formar part del Govern municipal

El Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat ha acordat prorrogar el contracte servei d’abastament d’aigua al municipi mitjançant l’empresa concessionària Sorea, que finalitza aquest 22 de desembre, segons ha informat el tinent d'alcaldia de Presidència, Pere Soler. ERC, PSC, Junts per Sant Cugat i Ciutadans han votat a favor i la CUP ha votat en contra encara que forma part del Govern municipal.

Més info: L'Ajuntament allarga la gestió del servei de l'aigua a Sorea

El regidor de Serveis urbans, mobilitat i transport, José Gallardo, ha explicat que es donarà continuïtat al contracte amb Sorea per la gestió de l'aigua i que tindrà continuïtat fins al 31 de desembre de 2024 o "fins que la mateixa AMB assumeixi la gestió".

Sobre aquest punt, el regidor de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha dit que quan acabi el contracte de l'aigua tindrem un contracte prorrogat durant quatre anys i que, mentrestant, s'estan destinant recursos als pressupostos municipals a finançar una hipotètica remunicipalització de l'aigua. I ha avisat a l'equip de Govern que "revisaran que tots els diners que es dediquin a la municipalització de l'aigua i ha assegurat que aquesta proposta no prosperarà".

Per altra banda, la regidora de Junts per Sant Cugat, Cristina Paraira, ha fet una "queixa enèrgica" perquè ha entrat d'urgència al Ple un tema que l'actual govern municipal presenta com a cabdal des de l'inici del mandat. "Fa una hora ens posen a urgència un tema que per ells és importantíssim", ha exclamat la regidora.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha exposat els antecedents del tema i que ara estan pendents que l'AMB decideixi sobre la gestió de l'aigua a l'àrea de Barcelona.

Després Ciprian ha avisat que si hi ha una decisió de l'AMB l'hauran d'acceptar i ha tornat a insistir en la denúncia de les partides per mantenir la proposta de la municipalització de l'aigua. I, en concret, ha demanat de nou que els diners que estan pressupostats que es reemborsin per fer altres activitats que beneficiïn a la ciutadania.

AMB treballa en un estudi sobre la gestió de l'aigua a l'àrea de Barcelona

Sobre les queixes per haver entrat d'urgència aquest punt, el tinent d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, ha explicat que s'ha presentat d'urgència perquè el divendres 16 de desembre es va rebre una notificació de l'AMB per anunciar que procedirà un estudi sobre la municipalització del servei de l'aigua. I ha informat que no l'AMB ha informat també que no acceptarà la gestió de l'aigua fins que no tingui clar quina és la tipologia del servei que prestarà.

Arguments de la Cup per votar en contra de la pròrroga del contracte amb Sorea

Per la seva banda, la tinenta d'Alcaldia de Transparència, Bon Govern, Innovació, Participació i Barris, Lourdes Llorente, ha recordat que l'any 2020 el Tribunal Superior de Justícia va anul·lar la cessió indefinida de la gestió de l’aigua als ajuntaments i va establir que era competència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Després d'aquest primer incís, ha declarat que ha votat en contra perquè encara que no s'aprovi al Ple la pròrroga de la gestió de l'aigua el servei es continuarà prestant perquè és universal i ha criticat la gestió de l'AMB sobre aquest tema, la qual ha qualificat  d'"erradica". Sobre això ha explicat que aquesta entitat va fer un informe on es concloïa que la millor manera de gestionar l'aigua era gestionar-lo des dels ajuntaments, però que el PSC el va tombar. I, tot i que ara l'AMB s'ha compromès a fer un nou estudi sobre quina és la millor manera de gestionar l'aigua a l'àrea de Barcelona, els regidors del grup municipal de la CUP voten en contra perquè defensen "la gestió de l'aigua des dels ajuntaments".

La remunicipalització de l'aigua, en l'aire

Aquest contracte va finalitzar l'any 2019 i des d'aleshores s'ha anat prorrogant. El govern d'ERC, PSC i CUP, que va assumir l'alcaldia el 2019, es va mostrar partidari a remunicipalitzar el servei de l'aigua i que es gestionés des de l'Ajuntament o una empresa pública.

La intenció del govern era remunicipalitzar el servei abans del maig de 2021, quan finalitzava la pròrroga de Sorea. Però, el 2020, el Tribunal Superior de Justícia va anul·lar la cessió indefinida de la gestió de l’aigua als ajuntaments i va establir que era competència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Així, s'obria un nou escenari i els casos de remunicipalització s'han d'afrontar conjuntament amb l'AMB.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem