Subvencionaran l'IBI als propietaris que lloguin els pisos per sota del nou índex

Sant Cugat i 26 municipis més impulsaran mesures per incentivar que els propietaris lloguin els seus habitatges a un preu per sota l'índex de referència de preus de Catalunya

Sant Cugat, juntament amb els 26 municipis adherits al nou índex de referència de preus de Catalunya, subvencionarà l'IBI a aquells propietaris que lloguin els seus habitatges a un preu per sota del nou índex, posat en marxa el passat mes de juny. 

Aquest dimecres, 5 de juliol, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, han presentat el funcionament d'aquest nou índex. Una eina que, tal com ha destacat Borràs, "ha d'aportar transparència en el mercat del lloguer i coneixement de quina és la realitat en cada municipi i en cada zona. Per tant, ha d'ajudar a modular el creixement". 

L'eina permet saber el preu mitjà del metre quadrat d'un pis en concret, en una zona en concret i s'ha fet tenint en compte un total de 200.000 contractes de lloguer vigents registrats a l'Incasòl, 1.709 dels quals, pertanyen a Sant Cugat. En aquest sentit, Borràs, ha explicat que es tracta d'una eina "útil per als ciutadans, ens permetrà que hi hagi un relaxament del mercat, serà útil per als professionals del sector i també per a les administracions, perquè ens permetrà fer polítiques determinades sobre l'habitatge".

De fet, i tal com ja va anunciar la tinenta d'alcalde de Cicles de Vida, Susanna Pellicer, el passat 21 de juny, ara l'objectiu és trobar un consens entre els 27 municipis a l'hora d'aplicar mesures incentivadores per tal que els propietaris de pisos que els posen a lloguer, apliquin l'índex. En aquest sentit, s'està estudiant aplicar una bonificació sobre l'IBI que significaria una subvenció del 50% del total de l'impost durant la vigència del contracte. 

A més, però, tal com ha afegit la consellera Borràs, des de la Generalitat també s'està estudiant altres incentius com "facilitar el fet d'accedir a l'aval lloguer, ajuts específics per a la rehabilitació de l'habitatge o desgravacions sobre l'IRPF". 

La Generalitat, a través de l'Agència de l'Habitatge, ha habilitat un correu electrònic per a que totes aquelles persones que tinguin qualsevol dubte amb l'índex o detectin alguna incidència puguin comunicar-la. Es tracta del correu indexdelloguer@gencat.cat .

Sant Cugat un municipi "pioner" en habitatge social

L’edifici de la plaça de la Penya Regalèssia, una de les promocions d’habitatge per a joves FOTO: Artur Ribera

Durant la presentació del nou índex, l'alcaldessa Mercè Conesa, ha mostrat la preocupació del municipi per l'increment dels preus del lloguer. "Patim la mateixa tendència que la ciutat de Barcelona. Per això agraïm el lideratge de la conselleria per a portar a terme l'índex de referència. Pensem que serà un instrument absolutament útil per a poder exercir un arbitratge en relació al que és el mercat".

Conesa ha recordat que Sant Cugat "fa molts anys que treballa en el mercat de l'habitatge. Disposem d'uns 500 habitatges de lloguer social, el que representa el  5% del parc d'habitatges. Sabem que s'ha d'incrementar el parc, però volem reivindicar la feina feta". 

En aquest sentit, Borràs ha volgut destacar que "no hi ha cap ciutat que iguali a Sant Cugat. Sou pioners fent una feina de primera línia en el que és l'habitatge social". Tot i això, la consellera ha posat les xifres sobre la taula, que demostren que Sant Cugat està molt per sobre de la mitjana del preu de lloguer de Catalunya. Si a Catalunya la mitjana del preu del lloguer és de 595,66 euros, a Sant Cugat és de 996,047 euros. 

A banda dels 462 habitatges de lloguer social, l'Ajuntament, a través de l'Oficina Local de l'Habitatge, gestiona una borsa de 106 pisos i fa d'intermediària entre els propietaris que els volen llogar i les persones que busquen habitatge de lloguer a preus per sota dels de mercat. 

Aquests propietaris, actualment, gaudeixen d'una bonificació del 50% del rebut de l'IBI durant el primer any del contracte. La voluntat del Consistori és ampliar aquesta bonificació durant tots els anys que duri el contracte. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem