Tanca el mític Bar Catalunya de l'estació

El Bar Catalunya era el bar més antic de Sant Cugat que encara es mantenia obert

El mític Bar Catalunya, ubicat a la plaça de Lluís Millet de Sant Cugat, ha tancat les seves portes. Així ho ha avançat Cugat Mèdia i ha pogut confirmar el TOT. Fundat el 1936, era el bar més antic que encara era obert a la ciutat. Els fins ara llogaters del local han hagut d'abandonar l'espai per ordre judicial després d'anys de litigis amb la propietat.

 

bar catalunya 5

Segons ha explicat la propietat al TOT, la seva voluntat és mantenir el local i la façana del Bar Catalunya, però construir nous habitatges a les plantes superiors. A banda de ser un bar històric pels santcugatencs, l'arquitectura interior del Bar Catalunya també l'ha portat a ser escenari de múltipes anuncis, un de Coca-Cola entre ells.

El Ple Municipal de Sant Cugat es va comprometre a preservar el valor arquitectònic i patrimonial del bar, després que rebés una sol·licitud d'enderroc i construcció de nous pisos. Per això, es va iniciar l'estudi d'una modificació urbanística per impedir l'enderrocament del local i mantenir el conjunt arquitectònic actual.

Més info: Sant Cugat vol preservar el patrimoni de l'històric bar Catalunya

La propietat ha explicat que van demanar la llicència d'enderroc i construcció fa més de dos anys, preservant la façana i reconstruint el local. No ha obtingut cap resposta de l'Ajuntament, fins que el Consistori va suspendre les llicències de la zona per fer la modificació urbanística.

Captura de pantalla 2021 03 03 a las 13.38.39

Estat actual de l'interior del Bar Catalunya FOTO: TOT Sant Cugat

 

La història del Catalunya

16   Plaça de Lluís Millet

La plaça de Lluís Millet i el Bar Catalunya. Any 1940  FOTO: Joan Cabanas

Amb 85 anys d’història, el Bar Catalunya s’ha convertit en un referent pels santcugatencs tant per la seva funció de bar com per la seva arquitectura interior. De fet, l’Ajuntament el va reconèixer com un dels comerços emblemàtics de la ciutat i es va comprometre a preservar el seu valor patrimonial per evitar que s’enderroqui i s’hi construeixin pisos.

Pocs mesos després de la seva obertura, va esclatar la Guerra Civil espanyola, un fet que va marcar els primers anys del Bar Catalunya. Uns temps en què es podien veure soldats a les taules de l’establiment. Primer, de republicans que s’entrenaven al camp de golf. L’historiador Domènec Miquel recorda que la Casa Maristany, també a l’estació, estava presa per republicans a l’inici del conflicte, i el Catalunya era el primer bar que es trobaven. De fet, en aquella època, Sant Cugat no arribava a la desena de locals de restauració i al poble hi vivien al voltant de 6.000 persones.

Bar Catalunya

La plaça de Lluís Millet i el Bar Catalunya. Anys 1940 FOTO: Arxiu

Tropes franquistes i alemanyes

Amb la victòria franquista, el color d’aquests soldats va canviar. Miquel explica que després de la guerra, a Sant Cugat hi va haver un aquarterament de tropes alemanyes, que durant uns mesos es van establir al Joan Maragall. I també de les ‘flechas azules’, brigades feixistes que comptaven amb el suport d’alemanys i italians, que eren als Jardins del Monestir, al recinte conegut com El Parque. Tot i que no era el que tenien més a prop, quan aquests soldats anaven a Barcelona, molts cops s’aturaven al Catalunya.

De fet, la ubicació del Catalunya a la plaça de l’Estació és un dels motius pel qual s’ha convertit en el bar obert més antic de la ciutat. Altres com la Font del Garriga o la Taverna de Cal Liro ja no existeixen. Miquel destaca que la plaça de Lluís Millet mai ha estat el centre de referència de Sant Cugat, però era un lloc per on passava molta gent que anava a agafar el tren per anar a Barcelona, Sabadell o Terrassa. Entre els seus clients, també hi ha hagut l’artista Rudolf Häsler, que vivia molt a prop.

En un poble pagès com era Sant Cugat, els qui passaven pel Catalunya eren habitualment oficinistes que treballaven a Barcelona o pageses que anaven al mercat de Gràcia o del Ninot a vendre els seus productes. Pels estiuejants no era un bar de referència. “Els estiuejants no hi anaven. Els senyors de Barcelona no es feien amb els pagesos”, explica l’historiador. Aquests sovint anaven a Cal

Tadeio, al carrer de Santa Maria. Així doncs, pel bar hi passava sobretot la gent de Sant Cugat que agafava el tren. A la inversa, de Barcelona a Sant Cugat, no venia ningú. Era un poble pagès que no oferia oportunitats.

plaça lluis millet1

Plaça Lluçis Millet anys 90

La família Català

En els seus inicis, el Bar Catalunya, com la resta dels immobles del costat, eren de la família Català. Joan Català, conegut com a Calonio, que va impulsar el bar, es dedicava també a la compravenda de vi i molts pagesos passaven pel costat del Catalunya per  vendre el seu producte.

Quan el pare Català va morir als anys 50, va cedir l’immoble a Joan Auladell, el seu fillastre, qui en va ser propietari fins que va morir l’any 2000. Joan Auladell era un químic que va inventar el sistema de producció massiva i barata dels gasos necessaris per a les neveres. “Si tens una nevera, segurament és gràcies a ell”, explica Miquel. Una història desconeguda a Sant Cugat.

Quan Auladell va morir, com que no tenia descendència, va cedir els seus béns, el Catalunya entre ells, a la parròquia. Però un fill de Joan Català, Pere Català (conegut com el Peret de la Seat), va anar a parlar amb la parròquia per poder comprar l’immoble que havia estat la casa pairal de la seva família, i el va recomprar.

 

bar catalunya 3

Imatge d'arxiu de l'interior del Bar Catalunya FOTO: Arxiu

Plaça Lluís Millet anys 90

Plaça Lluís Millet anys 90

Interior del Bar Catalunya

Interior del Bar Catalunya

Finestres del Bar Catalunya amb la retulació de Jaume Belda

Finestres del Bar Catalunya a principis dels anys 2000

La Barra del Bar Catalunya

La Barra del Bar Catalunya

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem