La Taula pel Català suma esforços amb entitats per fomentar l'ús social de la llengua

L'Ajuntament posa en marxa aquest espai amb la mirada posada especialment en el jovent

L'Ajuntament ha constituït la Taula pel Català, un espai per impulsar propostes fer fomentar l'ús social de la llengua. Es tracta d'una iniciativa de la regidoria de Política Lingüística que vol comptar amb la participació d'entitats de Sant Cugat que vulguin treballar per millorar la situació del català al municipi. Durant l'acte de constitució de la taula aquest dimecres, 6 de març, la regidora al capdavant de l'àmbit, Núria Fernández, ha defensat la necessitat de crear "polítiques valentes" i formar "un front comú" per fomentar l'ús de la llengua. 

En aquest sentit, una vintena d'entitats santcugatenques han acudit a l'acte, en el qual s'ha posat de manifest la preocupació per la "davallada" de l'ús del català, especialment entre els més joves. És per això que els membres de la taula avaluaran durant aquest 2024 la situació de la llengua entre el jovent, aprofitant el treball i l'enquesta feta pel Consell de Joves 12/17. Una enquesta que s'ha presentat als assistents i que conclou que l'ús del català entre el jovent cau gairebé a la meitat fora de l'àmbit escolar, situant-se en un 60% en l'àmbit familiar i en un 50% en els espais de lleure. 

Núria Fernández: "La constitució d'aquesta taula és un primer pas per a la construcció d’un front comú per fomentar l’ús del català".

Per intentar donar un tomb a aquesta situació, la Taula pel Català celebrarà 5 sessions. A les dues primeres, els membres avaluaran l'ús del català entre els joves als espais de lleure i esportius. Posteriorment, es dedicaran dues sessions més a avaluar la situació a les xarxes socials i l'oferta audiovisual i tecnològica en català per als joves. Finalment, es farà una sessió de conclusions i es redactarà un informe amb propostes. 

Símptomes detectats a l'Observatori Sociològic

La constitució de la taula ha estat presidida per l'alcalde, Josep Maria Vallès, que també ha estat acompanyat pel tinent d'alcaldia Jordi Puigneró i la regidora de Joventut, Esther Madrona. Puigneró ha avançat que en la darrera enquesta de l'observatori han preguntat per l'ús del català i que els resultats han posat sobre la taula que 1 de cada 2 santcugatencs canvien al castellà "a la primera de canvi" quan algú es dirigeix a ells en aquesta llengua. Una situació, ha explicat el tinent d'alcaldia, que "s'accentua" encara més en els joves. 

Més info: El català es consolida als centres educatius però descendeix l'ús social entre els joves

Gairebé una vintena d'entitats

De moment, la Taula pel Català la conformen la Coordinadora d'AFES, la Fundació Vinne, l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat, l'ANC, la Coordinadora LIC de l'institut Angeleta Ferrer, l'associació de veïns de Volpelleres, l'Ateneu santcugatenc, Òmnium Sant Cugat, el Servei Local de Català, Plataforma per la Llengua, el Centre de Creació de Cultura Catalana, l'associació de veïns i veïnes Sant Joan de Mira-sol, Creu Roja, la Llar d'Avis de la Parròquia, l'AFA de l'escola Avenç, l'associació de veïns de Can Trabal, l'Escola Thau. A l'acte també han participat Independents, les AFA de les escoles concertades, el Consorci per la Normalització Lingüística, el Consell de Joves, Junts, ERC, el PSC, la JNC, el Jovent Republicà i la JSC.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem