Tomàs Alcoverro: "La guerra de Síria és totalment inútil"

Entrevista al corresponsal de La Vanguardia a l'Orient Mitjà

Tomàs Alcoverro va ser un dels protagonistes del Curs d'Estiu de la Universitat Internacional per la Pau de Sant Cugat, que es va celebrar al Centre Borja durant els primers dies de juliol amb 'El terror com a arma política' com a temàtica principal. Alcoverro també acaba de publicar un llibre ¿Por qué Damasco? de l'editorial  Diëresis.

Un dels ponents va ser Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia a l'Orient Mitjà, i que va centrar la seva explicació en les conseqüències dels bombardejos a ciutats, fets que ha viscut de ben a prop a països com Liban, Iraq o Síria. Amb 28 anys, ja en fa cinquanta, va anar a viure a Beirut i allà es va quedar atret per una ciutat "exòtica" i "diversa". Així eren la majoria de les ciutats àrabs en aquell moment, però les guerres dels últims anys han deixat Beirut com l'últim reducte obert al món.

Alcoverro és un testimoni excepcional per intentar entendre la situació actual del món i de l'Orient Mitjà, tot i que un dels seus lemes és: “Si algú et diu que entèn el que passa, t'està enganyant. No ho saben ni allà”. Amb ell, parlem de Síria, Iraq, terrorisme, Estats Units i altres qüestions.

"L'Orient Mitjà no s'arregla"

Com està veient la guerra a Síria, que s'està eternitzant?

Aquesta guerra és totalment inútil. Fa un any que es diu, tothom veu que no servirà per res, ni per uns ni per altres; només servirà pels que volen que la guerra es mantingui. Això és molt dur. Al final tot serà tant inútil perquè ningú haurà aconseguit res: aquests cabrons de l'Estat Islàmic volien acabar amb Síria i l'Iraq i no ho han aconseguit. Tot quedarà igual que abans de la guerra, però destrossat, desfet, la població morta de fam... però continuarà existint Síria i Iraq. En aquest sentit, Estat Islàmic ha fracassat.

Sembla difícil pensar que Estat Islàmic ha fracassat amb la situació d'atemptats a Europa!

I anirà a pitjor, estic convençut. Aquesta gent ara prepararà la venjança i la situació d'atemptats a Europa anirà a pitjor, no poden fer altra cosa.

El món occidental té una influència innegable a la guerra de Síria.

Sí i la solució a Síria passa per un pacte entre Estats Units, Rússia, Turquia...

Rússia per un cantó amb el govern, Estats Units per l'altre amb l'oposició... Hi ha bons i dolents?

No ho plantejaria així, és tot molt confós i els interessos de les potències occidentals no són molt clars. El que complica la situació és que hi ha moltes interferències occidentals que xoquen i caldrà veure quina s'imposarà. A més, com que el país està molt dividit, cada part està sota unes influències.

Ha comentat durant la conferència que Obama ha fet molt mal a l'estabilitat a l'Orient Mitjà.

A Estats Units van pensar que podrien acabar amb les dictadures militars i aconseguir que la gent jove i democràtica de l'Orient Mitjà pogués governar els seus països. Aquesta era la intenció, però les primaveres àrabs van acabar i la situació ha empitjorat.

Ha explicat que l'origen del que avui es coneix com a gihadisme es troba en uns bombardejos israelians sobre població civil a Egipte, ja fa dècades.

El tema central segueix sent l'ocupació israeliana de Palestina. Encara que avui quedi una mica oblidat, ha estat el començament del conflicte. Això no vol dir que els àrabs s'hagin fet la vida senzilla entre ells, però Israel ho trenca tot a partir del 1948. Es va imposar un estat per força que es fa cada dia més fort, té el suport del món i es deia que era el portaavions d'Occident. La creació d'Israel va trencar la situació a l'Orient Mitjà i això ha comportat problemes, més cops d'estat, més guerres...

La guerra de Síria, inútil. I iraq?

Tampoc va servir de res. Hi ha guerres que no serveixen per res i n'hi ha altres que canvien el món. No es veu quins són els objectius dels Estats Units i altres potències, més enllà d'un caos controlat. Si a més d'un caos es vol fer un altre país, no sé quin serà el resultat.

El paper d'Estats Units dona per una altra conferència...

Això és un fet: la radicalització ha vingut degut a bombardejos americans a poblacions de l'Iraq. És així. De fet, molts radicals extremistes s'han radicalitzat sobretot en presons nordamericanes a l'Iraq.

Sense petroli o gas en aquests punts del món, hi hauria la situació actual?

Segur que no. Però no només hi ha això, també el tema és que des d'aquesta banda del món han vingut els deus, cristos i les religions més terribles. Les tres religions principals a Europa han sortit d'aquí. I juguen un paper molt important. Jo visc al costat d'una mesquita i ja estic habituat, però com penses que influeix sentir cada dia, en unes hores determinades, les pregàries per altaveus. Això marca els horaris i la vida de la gent.

Una de les últimes polèmiques té a veure amb el Qatar, a qui acusen de finançar el terrorisme.

Qatar és com Aràbia Saudita. El problema és que a Aràbia Saudita no li fa cap gràcia que aquest petit estat li faci sombra. És un problema d'enveges i de voler reduir les pretensions a Qatar, que com que té molts milions s'ha cregut que és l'amo del món. Jo estic content que li donin una lliçó i li rebaixin els fums. Les acusacions que rep, però, serien aplicables a altres països. Li volen fer pagar tots els pecats.

I tot i que sembla que Obama ho ha fet especialment malament, ara arriba Donald Trump...

És molt demagog i el que diu un dia, el següent ho canvia. És més fum que altre cosa. De totes maneres, l'Orient Mitjà no s'arregla.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem