Torreblanca, una masia que amaga segles d'història

Tot i que els orígens d'aquest popular equipament són força incerts, s'atribueix la seva construcció al segle XV

El 1402 aquest mas, propietat de la pabordia major del monestir de Sant Cugat, era tingut per Bartomeu de Magarova. Més endavant, ja al segle XVII, la masia és documentada com a Torre de Boixadors. En aquell moment la finca disposava també de diversos camps de conreu i davant de la casa principal hi havia una petita ermita. El conjunt incloïa una casa pels masovers que estava adossada a la casa pairal. 

Més info: 25 anys de l'okupació de la Masia de Torreblanca

Els últims propietaris arrelats a la masia van ser els Coll, una família provinent de Cerdanyola. A la mort de Dolors Solà, vídua del propietari, la masia va passar a mans d’uns altres propietaris, que finalment es van vendre la major part de la finca. Les dues parts més importants es van vendre al bisbat de Barcelona i als jesuïtes, mentre que la part restant, superfície on hi ha ubicat actualment el mercat de Torreblanca, es vengué a un particular.

Una de les primeres imatges de la masia FOTO: Família Pujol

Una de les primeres imatges de la masia FOTO: Família Pujol

 

A partir de l’any 1946, Torreblanca, nom que, per cert, va sorgir com a oposició a la Torre Negra, va ser abandonada pels darrers masovers. L’edifici, més tard va ser utilitzat com a allotjament dels treballadors de les obres del Centre Borja (també propietat dels jesuïtes). Ja més tard va ser totalment abandonats. Pocs anys després, en passar a ser propietat municipal. A finals dels 90 ja estava en funcionament el Teatre Auditori, els Cinemes i el Mercat i tot aquell barri estava en plena urbanització. Sense tenir encara definits els usos de masia, es va produir l’okupació el març del 1999. No va ser fins al mes d’agost de 2001 que es va tancar un acord entre l’Ajuntament i els okupants. 

25 anys de l'okupació de la Masia de Torreblanca FOTO: Arxiu

A partir de llavors es va dur a terme una intensa feina de rehabilitació que va culminar el desembre del 2006 amb la inauguració del nou Casal de Joves de Torreblanca. Aquest casal va evolucionar i l’any 2014 va entrar en funcionament l’Oficina Jove, equipament que es manté avui en dia.

La masia de Torreblanca avui

Aviat farà 20 anys que el que va ser una masia agrícola ha passat a ser l’equipament per a joves de referència a Sant Cugat. Aquest servei estrenat l’any 2006 té la voluntat de ser el centre de referència dels joves de 12 a 29 anys de la ciutat i les seves famílies. Entre les seves parets s’hi ofereix servei d’assessoria en l’àmbit personal, laboral, acadèmica i fins i tot sobre addiccions a drogues o pantalles. 

La masia en l'actualitat FOTO: Jordi Garcia

La masia en l'actualitat FOTO: Jordi Garcia

Segons la tècnica de Joventut i responsable municipal del Casal Torreblanca, Neus Albiac, l’OhFicina Jove té per objectiu proporcionar un conjunt de serveis i recursos dissenyats per als i les joves de la ciutat. “L’objectiu és ajudar-los a abordar les diverses qüestions i reptes que s’enfronten durant la transició cap a l'edat adulta i dotar-los d’eines que els permetin desenvolupar els seus projectes de futur. A més a més, acollim el servei d’assessories especialitzades per a joves, programa Suport a l’Ocupació Juvenil, el SAI-LGBTI Sant Cugat, el programa Bitàcola i el Taller Jove entre d’altres”.

A bada d’aquests serveis a Torreblanca també hi ha una àmplia oferta de cursos i tallers adreçats a aquest col·lectiu. Només aquest mes de març hi trobem ofertes relacionades amb el ball, la cuina, l’horticultura o fotografia. Per si no fos prou, l’espai també és la seu social de diverses entitats que estan allotjades a la finca. Així l’AFA de l’Escola Pi d’en Xandri, el grup de teatre les Xandrines o el col·lectiu jove Front Freak tenen la seva adreça oficial a l’antiga masia.  

Instal·lacions versàtils 

Des de la remodelació de l’edifici, les parets de Torreblanca s’han adaptat a nous usos i actualment s’hi fan activitats i esdeveniments de tota mena. Exposicions, presentacions, xerrades es combinen amb una aula gastronòmica on oferir tallers relacionats amb la cuina i el Bar Bocamoll. Les instal·lacions disposen també d’una sala de concerts municipal insonoritzada, 2 bucs d’assaig i la seu de la PUA - Oficina Musical, un espai de relació i dinamització musical de l’Ajuntament de Sant Cugat. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem