Últim dia de toc de queda: Catalunya diu adéu al confinament nocturn 6 mesos després

El toc de queda decau el diumenge 9 de maig a les 00 h i la restauració podrà servir sopars fins a les 23 h

Els carrers de Catalunya han estat 196 nits deserts. Des del 25 d'octubre, a partir de les 22 h la vida del país es concentrava només en les llars dels ciutadans, i és que a través de l'Estat d'Alarma es va decretar el ja conegut toc de queda. 196 dies després la vida tornarà a envair el carrer, a partir de les 00 h del diumenge 9 de maig, quan decau el toc de queda, que ha marcat les vides dels ciutadans durant 6 mesos. Així, la situació de la nit del dissabte 8 al diumenge 9 serà curiosa. A les 22 h del dissabte tothom haurà de ser a casa, com fins ara, però a partir de les 00 h del diumenge -o les 24 h- ja es podrà fer vida lliurement pel carrer, sempre que es respectin les mesures de seguretat vigents.

Relaxació d'altres restriccions

A més, el comiat al toc de queda ve acompanyat d'aire per a la restauració, i és que a partir del diumenge 9 els bars i restaurants podran servir sopars en els establiments -fa 6 mesos que no poden fer-ho- i estar oberts fins a les 23 h, tot i que les reunions socials seguiran amb la limitació d'un màxim de 6 persones. Cal destacar que les activitats esportives i culturals també podran allargar-se fins a les 23 h, i el comerç fins a les 22 h. Parcs i fires d'atraccions podran reobrir amb un aforament del 30%, tots els ensenyaments reglats recuperaran la presencialitat plena, i les activitats per a gent gran en equipaments cívics podran arribar al 50% d'aforament. Pel que fa a actes religiosos, es manté un aforament del 50% i un màxim de 500 persones, que es pot ampliar a 1.000 amb bona ventilació.

 

Aquestes restriccions seran vigents fins al 23 de maig.

L'evolució del toc de queda a Catalunya

El PROCICAT va anunciar l'aplicació del toc de queda a partir del 25 d'octubre i, en un principi, per un període de 15 dies, que es va prorrogar per 15 dies més que, finalment es van convertir en un període indeterminat fins a nova ordre. Durant el mes de desembre, les dades de la Covid-19 es van estabilitzar, i per permetre la celebració de Nadal -tot i que amb restriccions-, la Generalitat va decidir allargar el toc de queda en dies puntuals. Així, en la nit de Nadal (24 de desembre) i en la nit de Cap d'Any (31 de desembre), el toc de queda es va col·locar a la 1.30 h. D'altra banda, en la nit de Reis (5 de gener), el toc de queda es va allargar una hora, de les 22 h a les 23 h.

Després de Nadal les xifres van empitjorar i el país va haver de fer front a la tercera onada de la Covid-19. Per això, el mes de gener del 2021 es va decidir continuar amb el toc de queda fins a nova ordre. I així s'ha arribat fins al dissabte 8 de maig, dia previ a la caiguda del toc de queda. Actualment les xifres del Coronavirus són menys dramàtiques i l'optimisme entre les institucions és creixent, sobretot pel fet que la campanya de vacunació va avançant. A més, l'Estat d'Alarma decretat pel Govern espanyol també acaba, tot i que hi ha comunitats autònomes com per exemple el País Valencià que mantindran, de moment, el toc de queda.

 

 

 
Comentaris

Destaquem