Un robot patrullarà pels carrers de Sant Cugat

El robot disposa de càmeres de 360 graus amb visió nocturna i, per ara, funcionarà a través de control remot

L'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat una prova pilot amb un robot per patrullar pels carrers de Valldoreix. Es tracta d'un robot de patrullatge desenvolupat per l'empresa santcugatenca Gutmar i que té l'objectiu de fer tasques prevenitives i millorar la seguretat. L’objectiu és ajudar la policia a fer tasques de patrullatge, especialment en barris extensos i de baixa densitat, com poden ser Valldoreix o Mira-sol, i en zones de difícil accés.

Aquest robot modular, batejat com a AQUILES II, disposa de 3 càmeres de 360º amb visió nocturna i permet observar a temps real qualsevol incidència que es detecti a la via pública. També un braç mecànic amb una pinça. Té un pes d’aproximadament 100 quilos i funciona amb bateries elèctriques amb una autonomia d’unes quatre hores.

Inicialment, es mou mitjançant control remot a una distància de fins a mil metres. Tot i això, en un futur podria circular de forma autònoma amb la incorporació de sensors o a través de la tecnologia GPS. A mesura que avanci la prova pilot, el robot podrà adaptar-se i incorporar noves eines o sistemes.

"El robot Aquiles és modular i polivalent, especialitzat en tasques de vigilància i minimitzar el risc de les persones i policies. Pot pujar i baixar escales, agafar paquets sospitosos, desactivar un explosiu i altres tasques de seguretat", ha explicat el president de Gutmar, Joan Martorell.

 

Un robot al servei dels agents

El president de Gutmar ha detallat que fa cinc anys que estaven desenvolupant aquest robot, que ja utilitzen la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la policia a Londres.

Pel que fa als robatoris, Martorell considera que "el robot també pot ser dissuassori". "No pot substituir les persones, però és una ajuda i per reduir el risc", afegeix. Amb el seu braç, també pot obrir i tancar portes o vàlvules, fet útil, per exemple, per actuar en un escapament de gas. A més, podria servir per desactivar bombes.

El robot Aquiles patrullarà per Valldoreix com una prova pilot i es pot anar adaptant a les necessitats que sorgeixin: "Podem afegir visió intel·ligent, raigs X, reconèixer persones. Estem treballant perquè pugui ser autònom, amb un sistema de GPS".

El cost del robot pot variar segons els accessoris que porti, però la xifra es pot situar entre els 100.000 i els 200.000 euros.

 

Carmela Fortuny: "La seguretat depèn de molts factors"

L'alcalessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha destacat l'acord de col·laboració amb una empresa puntera i que és de Sant Cugat, com Gutmar. "A Valldoreix, una vila on hem tingut bastants robatoris tot i que estan disminuint, això pot ser un pas més en aplicar la tecnologia en la seguretat", ha destacat.

Segons l'alcaldessa, "la seguretat depèn de molts factors, no només de tenir més efectius policials". En aquest sentit ha assenyalat la coordinació entre Policia Local i Mossos d'Esquadra i, també, la tecnologia. "Gràcies a la seva coordinació, els robatoris han baixat un 50% en aquest primer trimestre de l'any en comparació al 2018", ha assegurat.

En relació a l'aplicació de la tecnologia, Fortuny ha recordat que s'instal·laran més càmeres de videvigilància i que pròximament es posaran en funcionament els drons.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem