Una recepta feta com la de la besàvia

Cuina casolana feta per mestresses de casa

La família de la Carme tenia una de les granges de gallines més importants de la zona i ella hi va treballar força temps. Posteriorment, va tenir algunes gallines a casa i és per això que domina totes les especialitats a l’hora de cuinar els pollastres.


“Ara és molt difícil de trobar, però la meva mare feia aquesta recepta amb un pollastre de 4 o 5 quilos, que són els que tenen una carn més consistent”.
Enamorada de la cuina feta al xup-xup, la Carme elabora sempre que pot plats de la cuina tradicional catalana. Qualssevol de les receptes típiques de la nostra cuina són com un joc de nens per a ella. Realment té una habilitat en els fogons que fa que tot el que cuini resulti de la màxima exquisidesa.
“Cuinar a poc a poc i amb amor és la millor de les maneres de poder donar als altres una mica de felicitat”, diu la Carme, puc garantir que els seus fills i els seus néts ho saben apreciar.


Un cop més, les mestresses de casa demostren una capacitat culinària que molts dels restaurants existents no poden igualar, possiblement perquè no estan disposats a utilitzar el temps que faci falta per aconseguir un bon resultat.


“La que cuinava bé era la meva mare, jo en prou feines he après d’ella, però de ben segur que em va transmetre l’amor per la cuina i els plats ben fetes”.
Un detall important i que trobem arreu és la netedat de la cuina. Tot està ben net, ben endreçat i sempre fa la sensació que ningú hi ha cuinat en força temps.

Pollastre amb carxofes i llenegues

Pollastre amb carxofes i llenegues. FOTO: Jaume Espina

Elaboració
Talleu el pollastre a octaus procurant fer-ho per les articulacions, sense trencar els ossos, i el pit tallat en dos trossos. Poseu a la paella una mica d’oli i els talls de pollastre salats i empebrats. A sobre del pollastre poseu-hi la seva tallada, el tomàquet triturat sense pell ni llavors, la canyella tallada a trossets i el safrà, tapeu i deixeu coure a foc molt lent remenant de tant en tant per evitar que s’enganxi. Mentre, netegeu las carxofes, les talleu a làmines i les feu bullir fins que siguin tendres. Les traieu de l’aigua, les enfarineu i les passeu una mica per la paella. Les llenegues les podeu fregir una mica o utilitzar-les després de netejar-les. Quan el sofregit és a punt, hi afegiu les carxofes i les llenegues. Deixeu fer xup-xup una estona a foc lent.


Ingredients

Un pollastre de 2/3 quilos, una ceba gran, un tomàquet madur, safrà, canyella en branca, ¾ quilo de llenegues, quatre carxofes, 50 grams d’ametlles, safrà, pebre negre, sal, oli i farina

Més informació
 
Comentaris

Destaquem