Valldoreix, en defensa del català i contra el canvi climàtic

El govern i Junts han coincidit en dues propostes per impulsar el català i de lluitar contra el canvi climàtic

La Junta de Veïns de Valldoreix d'aquest 21 de març ha tirat endavant dues propostes per promoure l'ús social del català i de lluita contra el canvi climàtic. A més, s'ha aprovat un increment salarial del 0,5% dels funcionaris de l'EMD i dels membres de l'equip de govern, amb els vots a favor de govern (Valldoreix Plural, ERC, CUP i PSC) i de Junts. Uns augments determinats des del govern espanyol.

Promoció del català

Per una banda, Junts ha presentat una moció per promoure l'ús social del català davant la "situació de retrocés preocupant" que pateix. "Estem veient que l'ús social del català cada cop és menor i cada cop s'escolta menys", ha explicat Bernat Gisbert (Junts), que considera que el català és un "element de cohesió clau". "Ha de ser la llengua de referència, per això estem a Catalunya", ha conclòs. La proposta ha tirat endavant amb els vots dels juntaires i de l'equip de govern.

Entre altres, Valldoreix s'ha compromès a promoure una comissió o taula de treball sobre l’ús de la llengua catalana, en la qual s’impliquin persones de la societat civil i entitats per impulsar accions concretes per a la promoció de la llengua. També es durà a terme una campanya de comunicació per part de l’EMD de Valldoreix per la instal·lació d’unes 200 banderoles amb expressions que s’utilitzen sovint en català, però que no són correctes (per exemple: A dures penes > Amb prou feines, De repent > De sobte o Per suposat > Per descomptat).

Aranguren: "Tenim dues llengües i creiem en la llibertat i en fomentar les dues"

Tot i això, Susanna Casta (PSC) s'ha mostrat sorpresa amb el posicionament de Junts i ha criticat que els juntaires van pactar fa un any amb Ciutadans que el castellà s'utilitzés en les comunicacions de l'EMD. A més, també ha demanat negociar conjuntament com ha de ser la participació i que les accions a impulsar sorgeixin d'aquesta participació. Però han votat a favor perquè comparteixen la necessitat de "protegir el pressupost".

Més info: Ciutadans anuncia un acord amb Junts pel pressupost de Valldoreix

"Estem a Catalunya i el català és llengua oficial, però tenim dues llengües i creiem en la llibertat i en fomentar les dues. Quantes més llengües, millor", ha explicat el vocal del PP, Carlos Aranguren. "Hi ha més discriminació a persones que parlem en castellà o pensem de determinada manera i que som perseguits", ha argumentat Pablo Baucells, vocal de Vox

Canvi Climàtic

D'altra banda, la Junta de Veïns de Valldoreix s'ha adherit a la declaració de Vilanova i la Geltrú per l'ambició climàtica de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat, a proposta del govern. Aquesta xarxa és una plataforma d’intercanvi i cooperació del món local en l’àmbit del medi ambient i per avançar cap a un desenvolupament sostenible. "Reconeixem l'emergència de la crisi climàtica", estableix el document aprovat, que constata els "riscos greus" que se'n deriven. Hi han votat a favor el govern (Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP) i Junts; mentre que PP i VOX hi han votat en contra.

La declaració es compromet a mostrar una major ambició climàtica i incrementar el ritme en la implantació de les polítiques ambientals, accelerar la transició energètica, orientar les polítiques locals a la naturalització, garantir la gestió de l'aigua en un context de sequera, millorar la qualitat de l'aire i impulsar l'educació ambiental; entre altres. 

Humet: "La voluntat d'aquest govern ha estat sempre donar suport a totes les accions en favor de la sostenibilitat"

"La voluntat d'aquest govern ha estat sempre donar suport a totes les accions en favor de la sostenibilitat", ha explicat Xavier Humet, vicepresident de l'EMD, que ha posat d'exemple la instal·lació de plaques solars a l'aparcament de Can Cadena o "una gestió de l'aigua racional". "Estem totalment sensibilitzats i ens sembla positiu pel poble", ha destacat Lluïsa Muñoz (Junts).

Carlos Aranguren (PP) ha defensat que estan d'acord en cuidar l'entorn, però no en la "manera ideològica" d'entendre el clima i el medi ambient: "Són l'excusa per apujar impostos". "És un brindis al sol", ha criticat Pablo Baucells (Vox), que ha considerat que l'EMD de Valldoreix té poc marge i competència per actuar contra el canvi climàtic. A més, tots dos han atacat el missatge de les "elits" de lluita contra el canvi climàtic, considerant que hi ha altres interessos. 

“Els que arriben en avions privats a les conferències del clima contaminen molt més que Valldoreix en cent anys”, ha rematat Aranguren.

Pressupost prorrogat

D'altra banda, l'EMD de Valldoreix ha aprovat una modificació pressupostària per destinar 4.200 euros al Premi Literari de Valldoreix i 15.000 euros per la Biennal d'Escultura. Un increment que des del govern argumenten per donar més valor i importància als certàmens. Cal recordar que el govern valldoreixenc, en minoria, van prorrogar els pressupostos perquè no van trobar suports per aprovar uns comptes pel 2024. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem