Els veïns de Volpelleres decidiran el futur de la masia de Can Canyameres

La Masia de Can Canyameres, de propietat municipal, fa anys que està abandonada i els veïns en reivindicaven la seva conversió en un casal per Volpelleres

L’Ajuntament de Sant Cugat iniciarà un procés participatiu per decidir els usos i activitats de la Masia de Can Canyameres, datada entre els segles XVI-XVII i abandonada des de fa anys. A través de dues sessions virtuals obertes a la ciutadania (4 i 17 de març), el veïnat podrà fer les seves aportacions sobre com s'utilitzarà aquest equipament de Volpelleres. Les inscripcions i propostes es poden fer per internet.

La primera sessió estarà centrada en definir les necessitats de Volpelleres i la segona abordarà els usos que haurà de tenir la Masia de Can Canyameres. Amb aquestes dues trobades s'hauria de definir el pla funcional de l'espai. Posteriorment s'encarregarà el projecte arquitectònic. "Ha de ser un equipament social i cultural del barri, és el punt de partida", assenyala Marco Simarro, regidor de Participació. No hi ha cap calendari marcat.

La rehabilitació i recuperació de la masia com a equipament pel barri és una llarga reivindicació dels veïns, que fa temps que denuncien el seu estat d'abandonament. “Volpelleres és un barri amb moltes necessitats d’equipaments. Servirà per dinamitzar el barri i fomentar l’aparició de noves entitats”, destaca el president de l’Associació de Veïns, Alberto Valcarce. En aquest sentit, ha remarcat que l'aposta de l'entitat és que esdevingui el Casal de Volpelleres i sigui el centre neuràlgic del barri.

Més info: Preocupació dels veïns de Volpelleres per l'estat de la masia Can Canyameres

Obres de rehabilitació

El president del Consell de Barri, Francesc Carol, ha alertat que l'estat de conservació de la masia és dolent i té zones que poden suposar un perill, com el sostre. És per això que l'Ajuntament de Sant Cugat impulsarà aquest 2021 unes actuacions d'estabilització de l'edifici. "Ara s'estan fent estudis del que és més urgent. La primera actuació serà per evitar que acabi en runes", ha afegit.

L'Ajuntament no ha detallat el pressupost previst per fer les obres de rehabilitació ni les futures obres d'adequació de l'espai perquè pugui acollir els usos consensuats. Carol també ha destacat la importància de recuperar aquest patrimoni per un barri que ha crescut molt i que també servirà per mantenir viva la seva història agrícola.

La participació

El novembre de 2020 es va constituir un grup de treball amb el veïnat interessat del barri i amb representants de l’associació de veïns de Volpelleres, de les associacions de famílies d’alumnes dels centres educatius L’Olivera, La Mirada i Leonardo da Vinci i de la Biblioteca Miquel Batllori. Entre ells van acordar les línies generals del futur espai.

Ara, s'obrirà a la participació de tots els veïns a través de les dues sessions virtuals. Tothom que hi vulgui participar, podrà recollir a la Biblioteca de Volpelleres el “Kit participatiu de la Masia de Volpelleres” o bé descarregar-lo a través del web.

El kit conté un retallable per muntar una maqueta de la Masia que permetrà fer-se la idea de les característiques i espais de l’edifici.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem