Vendrell: "La gent vol continuar venint als bars i restaurants, som un país mediterrani”

El president del Gremi de Restauració de Sant Cugat ha estat reconegut com a Personatge de l'any per la redacció del TOT

Xavier Vendrell és el gerent del restaurant El Mesón des del 2010 i és el president del gremi de Restauració de Sant Cugat des de fa 11 anys. També ha tingut diversos negocis, a Barcelona i a Sant Cugat, seguint l’ofici dels seus pares que ja es dedicaven a la restauració i per això diu que l’estima. La redacció del TOT Sant Cugat li ha atorgat el premi Personatge de l’any pel seu paper en la defensa de la restauració durant la pandèmia i per ser una persona accessible pels periodistes de la casa, dos dels requisits necessaris.

Regentar un negoci amb la història de El Mesón és una gran responsabilitat.

Una responsabilitat molt alta, perquè el poble té el Mesón com un lloc molt seu. Antigament era el bar del poble, a banda del Catalunya i altres, la gent el té com patrimoni del municipi. És un local que has de ser conscient que és molt exigent i ho has de fer el millor possible perquè tens molta pressió des de diferents àmbits. Et feliciten, però també t’estrenyen.

Queda alguna cosa d’aquell Mesón on s’ajuntaven intel·lectuals o això ja és història?

Hem tingut algun lligam amb la cultura, sobretot amb la Dolors Vilarassau. Fèiem les tertúlies, però al final vam deixar de fer-ho perquè no ho podíem organitzar bé. Però no perquè jo no hi estigués a gust i agraït. A part hi ha molt agent de la cultura que encara passa per aquí, també es fan reunions de l’associació Gabriel Ferrater.

La COVID-19 ha sacsejat la restauració. Té dades de com està afectant la crisi a Sant Cugat? El col·lectiu de restauració diu que un 9% dels restaurants han tancat. Aquest percentatge potser no és del tot real, ha de passar més temps. Espero que es reactivi i s’animi i es millori per a tothom, a mi ja no em fa patir el que ha passat fins ara sinó el que pot arribar a passar. Faig una previsió llarga perquè les conseqüències arribaran més tard. Les empreses tenen dificultat per tenir finançament. Tot i això tenim una hostaleria forta i vàlida per tirar endavant i sortir-se’n.

Com reaccionen els clients? Venen igual i demanen per a casa encara que tinguin també problemes econòmics?

La gent vol continuar venint als bars i restaurants, som un país mediterrani i la gent té el costum de xerrar i de quedar amb amics. Al principi potser hi va haver més por, però al final la gent s’ha adonat del que s’ha de fer és conviure amb el virus i, evidentment, tenir precaució. Hi ha gent que ha deixat de venir, però la majoria de la gent ha continuat fent vida normal i s’ha adaptat a les ordenances i a les restriccions. Estic molt agraït, perquè pel client tampoc ha estat fàcil.

A banda de la COVID-19 quins dificultats ha tingut històricament la restauració a Sant Cugat?

Per les llicències s’han donat facilitats, de fet, pots iniciar l’activitat i després et passen a fer inspecció perquè acabis de regular el que has de regular, almenys que no sigui alguna cosa molt greu no has de tenir dificultats. El que sí que no trobo bé i fa temps que ho parlo amb l’equip de govern actual i els antics, són les llicències de terrasses. Necessitem una ordenança municipal de terrasses justa, equitativa i amb criteri. Fa anys que es demana. Hem de saber tots què podem fer i què no. Ha de ser justa per tots.

Hi ha hagut històricament queixes d’alguns veïns contra la restauració. És exagerat?

Realment no es poden queixar de la restauració de Sant Cugat respecte a altres municipis. Tenim clientela que no fa xivarri, tanquem d’hora... Entenc la postura del veí, perquè a ningú li agrada tenir un bar a sota, però també han d’entendre que les empreses i els bars han de poder treballar, és un equilibri que s’ha de trobar.

Dins les possibilitats que té l’Ajuntament, com valora les mesures que ha pres per donar suport a la restauració?

Hem estat a moltes reunions i ens han mirat d’ajudar amb allò que han pogut, però ells també tenen els seus impediments, ja no polítics sinó tècnics. Des de l’associació de restauradors i des del gremi sí que vam demanar que fessin excepcionalitat a causa de la situació que vivim. Crec que han fet tot el que estava a les seves mans, però sí que és cert que hi ha restaurants que no se n’han pogut aprofitar.

S’han d’allargar els ERTO després del 31?

Tinc l’esperança, perquè ho necessitem, tant les empreses com els treballadors. El que passa és que si acaben el 31 ens trobarem amb el problema que molta gent haurà de tancar perquè no podrà assumir els sous.

Per acabar, què significa aquest guardó?

Em quedarà de per vida. Estic content. És el millor que se’m podia donar com a reconeixement de l’estimació que tinc a la restauració i per tot el temps que porto fent el possible per la restauració i per la relació amb l’Ajuntament i amb els mitjans.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem