Xifres, polítiques, entitats... Així viu la gent gran a Sant Cugat

El dijous 1 d'octubre se celebra el Dia Internacional de la Gent Gran

Desde l’any 1990, cada 1 d’octubre se celebra el Dia Internacional de la Gent Gran. Amb motiu d’aquesta jornada, el TOT Sant Cugat destina unes pàgines a parlar sobre diferents aspectes relacionats amb el col·lectiu de la gent gran, que tal com assenyalen les dades, té una forta petjada a Sant Cugat.

El Dia de la Gent Gran a Sant Cugat

Pels voltants d’aquestes dates, Sant Cugat celebrava cada any la ‘Setmana de la Gent Gran’, que enguany queda molt reduïda per culpa de la pandèmia de la COVID-19, però s’impulsaran un seguit d’iniciatives. L’Ajuntament reparteix 2.000 pancartes entre la ciutadania amb el lema: “Jo estimo la gent gran”, per tal que es pengin als balcons el dia 1 d’octubre.

Com viu la gent gran? Dades de Sant Cugat i Catalunya

Segons dades de l’Institut d’Estadístiques de Catalunya (IDESCAT), el nombre de persones majors de 65 anys a Sant Cugat representa un important percentatge sobre el total de la població (13,97%).

Cal destacar que al municipi, l’any 2019 hi havia 12.722 persones majors de 64 anys, i més de 13.000 pensionistes, que ingressaven de mitjana una pensió superior a la de la mitjana del Vallès i de Catalunya.

Segons l'IDESCAT, les persones majors de 60 anys són també les que més diners gasten a l'any en aspectes com l'alimentació, el vestit i calçat, l'habitatge, el mobiliari o altres béns. 

Polítiques per a la gent gran a Sant Cugat 

Gairebé el 15% de la població de Sant Cugat és major de 65 anys, la qual cosa obliga a l’Ajuntament a destinar esforços i recursos a polítiques adreçades a aquest col·lectiu: “Quan vam arribar a Govern vam veure que no hi havia polítiques d’empoderament de les persones grans, i veiem molt necessari generar eines d’empoderament”, explica la tinent d’Alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, Núria Gibert, qui afegeix que també s’han implementat polítiques materials “de seguiment i ajuda per aquelles persones que, per qüestió d’edat o per altres qüestions puguin ser vulnerables”. De fet, la tinent d’Alcaldia afirma que Sant Cugat té moltes polítiques de gent gran iniciades.

1. Servei bàsic d’atenció social

  • Servei de Primeres Atencions
  • Servei de seguiment i tractament social
  • Gestió dels Plans Individuals de Promoció de l’Autonomia personal i atenció a les Persones en situació de dependència (residències, centres de dia,...)

2. Prestacions econòmiques d’urgència social

  • Ajuts socials: alimentació, transport, medicaments, ...
  • Ajuts per habitatge
  • Acolliment residencial d’urgència

3. Pobresa Energètica:

  • Ajuts de subministrament per a gent gran (pobresa energètica)
  • Gestió ajuts subministrament (AMB) i informes d’exclusió residencial
  • Auditories energètiques

4. Servei d’habitatge a Serveis socials

  • Assessorament davant de pèrdues habitacionals

5. Serveis de proximitat

  • Servei d’atenció domiciliària
  • Serveis de Tecnologia de suport i cura

 

  • Ajuts tècnics
  • Servei de voluntariat
  • Àpats a domicili

6. Servei de Transport Adaptat

  • Transport adaptat
  • Ajuts socials per a transport adaptat

Entitats de la gent gran: Un impuls amb, per i per a aquest col·lectiu

La vida social d’una ciutat pot mesurar-se pel nombre d’entitats que hi ha, i pel nombre d’activitats i esdeveniments que aquestes organitzen, impulsen o a les quals participen.

Pel que fa a la gent gran, Sant Cugat compta amb diferents entitats gestionades per i per a aquest col·lectiu: “És una manera de tenir a les persones grans connectades a la societat”, explica Txell Teixidor, tècnica de desenvolupament territorial del Vallès Occidental i del Vallès Oriental dels Amics de la Gent Gran: “Som una entitat que acompanya a persones en soledat no desitjada”, defineix Teixidor.

I és que el principal objectiu d’aquesta entitat és “fer un acompanyament emocional” a la gent gran, fent acompanyaments en domicilis, o “que la gent gran desconnecti i socialitzi”, tot impulsant tallers.

De fet, Teixidor explica que ara treballen en la creació d’un taller de cuina, amb la col·laboració de l’Ateneu Santcugatenc.

Una altra entitat de la gent gran instaurada a Sant Cugat és la Plataforma de Pensionistes: “La plataforma inclou un col·lectiu de persones grans molt deixades de la mà en l’àmbit social”, diu Luís Miguel Robles, portaveu de la Plataforma de Pensionistes, qui afegeix: “Volem suport de l’Ajuntament”. I és que la plataforma treballa des de 4 reivindicacions clau: unes pensions dignes, una sanitat digna, la 2a residència pública a Sant Cugat i que Terrassa passi a ser zona 1 dels FGC: “És prioritari que passi a Zona 1. No té sentit que hàgim de pagar 2 zones per anar a l’hospital de referència”, sentencia Robles.

A banda de les entitats, a Sant Cugat hi ha 6 casals de la gent gran, repartits per tot el territori. Uns casals que tenen com a principal objectiu esdevenir un espai de trobada orientat a aquest col·lectiu, que miren pel seu benestar tot organitzant tallers, cursos, sortides culturals, etc. Un d’aquests casals és el de la Floresta: “Cada casal té les seves necessitats”, explica Juan Merino, membre d’aquest casal. De fet, el mateix Juan Merino assegura que el Casal de la Gent Gran de la Floresta busca la transversalitat: “No creiem que sigui un espai només per a la gent gran. Volem que els casals de la gent gran siguin transversals, que la joventut entri i treballi amb la gent gran”.

Aquesta transversalitat és la que busca la Llar d’Avis de la Parròquia, que entre multitud de cursos i tallers, realitza el projecte ‘Mural de vida’. En aquest projecte, les persones grans expliquen vivències a alumnes de 5è de primària del municipi, que després les plasmen en dibuixos, que són exposats en forma de mural

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem