S'estudiaran nous barems de bonificació de l'IBI per a famílies nombroses

La moció ha estat presentada pel PP i ha rebut esmenes de l'equip de govern que ja prepara una modificació de les ordenances fiscals

Sant Cugat debatrà, pròximament, una modificació de les ordenances fiscals en què s'estudiaran nous barems de bonificació de l'IBI (Impost de Bens Immobles) per a famílies nombroses i amb persones amb discapacitat a càrrec seu. Ho ha anunciat Carles Brugarolas (Junts), tinent d'alcalde d'Economia, en la presentació de les esmenes a una moció presentada pel PP per revisar el criteri de les bonificacions a aquest col·lectiu. Han votat a favor l'equip de govern (Junts i ERC), PP, PSC i VOX. S'ha abstingut En Comú Podem i ha votat en contra la CUP.

El govern tripartit va establir el 2021 nous criteris per les bonificacions de l'IBI a famílies nombroses, excloent aquelles que tenien una renda superior als 50.000 euros anuals. Ara, el govern municipal obre la porta a incorporar altres criteris, com el valor cadastral dels immobles.

IBI i famílies nombroses

El Partit Popular va justificar la moció perquè considera que Sant Cugat té un dels IBI més alts de Catalunya i perquè és una de les ciutats de l'Estat espanyol amb una taxa de famílies nombroses de les més altes. El tinent d'alcaldia, Carles Brugarolas, ha assegurat que l'Ajuntament històricament ha donat suport a les famílies nombroses i especialment en l’IBI i que el seu grup municipal ja es va posicionar en contra de la revisió de l'anterior equip de govern. 

Més info: Així és la nova bonificació de l'IBI per famílies nombroses

En aquest punt, Brugarolas ha anunciat que estan a punt de debatre la modificació de les ordenances fiscals i proposen unes esmenes que en les bonificacions de l'IBI concretin criteris de nombre de fills, valor cadastral i amb persones dependents a càrrec. Una canvis que haurien permetre "recuperar els paràmetres perquè les famílies nombroses rebin un millor tracte en l’IBI".

Àlvaro Benejam, portaveu del PP, s'ha referit al fet que l'anterior equip de govern van modificar les condicions i requisits per poder-se aplicar les famílies nombroses una bonificació en la quota de l’IBI del seu habitatge, anul·lant el paràmetre de valor cadastral de l’immoble. Per això, criticava, durant els últims anys les famílies nombroses del municipi hagin hagut de fer front a una despesa superior en l’IBI.

Bonificacions a famílies amb més de 50.000 euros de renda

Per això, ha demanat al govern municipal que es modifiqui la forma de càlcul de les bonificacions a les famílies nombroses, a les que els canvis realitzats durant el mandat anterior considera que van "perjudicar". Amb això, la proposta del grup popular és que aquelles famílies nombroses amb un nivell d’ingressos superior als 50.000 euros l’any tornin a gaudir de les bonificacions. Benejam ha assegurat que "abans es donava molta més cabuda a moltes més famílies".

Marcos Rodriguez, VOX, ha defensat la moció perquè "les famílies són la base del programa i de la societat" i de totes les seves iniciatives perquè consideren que aquestes són importants per al "progrés de la societat".

En Comú Podem, CUP i PSC, els més crítics amb la revisió de la bonificació de l'IBI

Ramon Gutierrez, En Comú Podem, ha dit que la moció li genera alguns "dubtes". No estan d’acord en desfer el "topall" establert  per l'anterior govern perquè creuen que els impostos han de ser progressius i  en base en la renda. Defensen que "qui més té més paga", veuen més lògic els topalls per renda i no estan d’acord en el que planteja la moció. També s'han referit al fet que són conscients del debat de les ordenances, però no poden donar suport a una qüestió que encara no han treballat.

Marco Simarro, CUP Sant Cugat, ha fet una crida també a debatre-ho a les esmenes i que per a ells el debat ha de ser més ampli i caminar cap a la tarificació social i la redistribució de la riquesa.

Pilar Gorina, PSC, ha dit que té molts dubtes en les concrecions a les esmenes i que considera que "ser família nombrosa no hauria de ser un criteri per determinar si una família podia o no pagar un impost" i ha avisat que tal com estava plantejada pel PP no li haurien donat suport, però que un cop vistes les esmenes de l'equip de govern han decidit donar un vot de confiança fins que coneguin la proposta de les noves ordenances. I ha insistit en el fet que hi ha famílies nombroses amb molts nivells de renda i que ser-ho o no, no hauria de ser un criteri. Gorina, ha fet, explícit el seu suport a les postures d'En Comú Podem i la CUP, però amb la diferència que volen veure abans la proposta modificació de les ordenances fiscals per prendre una decisió definitiva.

A la moció es recorda que aquesta mesura està en consonància amb el que defensa l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC). En concret, recorda que en un comunicat públic de novembre de 2022 va demanar als Ajuntaments millorar la protecció a les famílies nombroses a les ordenances municipals i, especialment, al de Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem