L'avinguda de Baixador s'urbanitzarà el 2019 amb un procés de participació veïnal

La voluntat del tinent d'alcalde d'Urbanisme és que la urbanització d'aquesta via de Valldoreix i Sant Cugat estigui enllestida el 2019

Els dos quilòmetres de l'avinguda de Baixador entre Valldoreix i Mira-sol estaran urbanitzats durant el 2019. Aquesta és la voluntat del tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, que ha indicat al TOT que es tracta d'un "projecte emblemàtic" que donarà resposta a una "vella reivindicació" dels veïns. La participació ciutadana serà l'eina per desenvolupar el projecte d'urbanització, que es farà conjuntament entre l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix. "És un carrer emblemàtic i important de Valldoreix i que serà un carrer com cal", destaca Josep Puig, president de l'EMD. El 2014, es van retirar les torres elèctriques que feia cent anys que ocupaven la via.

Aquest dijous, dia 28 de gener, les dues administracions van organitzar una trobada a Valldoreix amb veïns de la vila per tal d'explicar el projecte i posar les bases de com es materialitzarà la participació ciutadana. Puig detalla que s'ha nomenat una comissió de seguiment integrada per una vintena de persones, entre les quals hi ha veïns, que anirà canalitzant totes les propostes ciutadanes. "La urbanització serà finançada de manera compartida entre l'administració (20%) i els veïns (80%), i per tant el projecte s'haurà de decidir compartidament", apunta Calvet.

Un dels aspectes que semblen clars és que l'objectiu és que l'avinguda del Baixador esdevingui "una via pacificada". "S'hauria de definir un model de carrer pacificat, amb velocitat limitada a 30, doble carril i amb una zona enjardinada gran per poder passejar", destaca el president valldoreixenc. Opinió compartida amb Calvet, que també instar a pensar en els serveis, el transport públic...: "És una via molt estructurant de tot Valldoreix i de la ciutat perquè és molt recta, molt llarga... Però això no vol dir que l'haguem de convertir en una via que només serveixi als interessos de la mobilitat. Ha d'estar pensada més pels vianants i les cases que pels cotxes".

Damià Calvet explicat que durant el 2016 s'hauria d'enllestir el procés de participació ciutadana i que durant el 2017 es redactés i s'aprovés el projecte d'urbanització. La intenció del responsable santcugatenc és iniciar les obres a finals del 2017 o principis del 2018 i tenir la urbanització enllestida el 2019, tenint en compte que s'haurà d'anar fent per fases.

D'aquesta manera s'urbanitzarà una de les últimes vies de Valldoreix i que les últimes dècades ha hagut de compartir l'espai amb les torres de la línia d'alta tensió. "El primer pas era treure les línies elèctriques, que ja es va aconseguir", recorda Calvet, que afegeix que això va deixar "una gran cicatriu amb una manca d'urbanització evident". Així mateix, Puig reconeix que el fet de tenir les torres al carrer va comportar "molta manca de serveis" pels veïns, cosa que quedarà resolta amb la urbanització.

Fins al 2014, les torres de la línia elèctrica de molt alta tensió ocupava bona part de l'avinguda de Baixador. FOTO: Artur Ribera

Més informació
 
Comentaris

Destaquem