Objectiu: 3.700 habitatges de protecció oficial per l’any 2030

L'antic garden del Carrer de Villà i un terreny a darrera de l'estació de Sant Cugat són dos espais on es construirà habitatge públic

L’Ajuntament de Sant Cugat té com a objectiu arribar als 3.700 pisos de protecció oficial, la majoria de lloguer, el 2030. Això serà el 10% del total d’habitatges de la ciutat. “És un esforç molt gran i una inversió molt forta”, explica el tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Francesc Duch. Pròximament presentaran el Pla de Promusa on es concretarà com s'assoliran aquestes xifres.

La voluntat és facilitar l’accés a l’habitatge a la ciutadania i mitigar l’exclusió residencial en un dels municipis més cars de l’Estat. “L’emergència habitacional és una prioritat absoluta pel govern municipal”, emfatitza Duch. Actualment, a Sant Cugat hi ha uns 765 pisos de protecció oficial de lloguer. De venda n’hi ha uns 1.200, però molts ja han passat o passaran al mercat lliure; mentre que l’Ajuntament té dret a compra de 430. 

On es faran els nous pisos?

Això vol dir que Sant Cugat haurà de construir més de 2.000 pisos de lloguer social en menys de 10 anys. Un dels problemes és que l’Ajuntament ja no té pràcticament sòl disponible, per la qual cosa serà important també la col·laboració publicoprivada.

“Seguim explorant noves ubicacions i nous llocs on poder desenvolupar polítiques d’habitatge”. L’espai més important serà el nou barri de Ca n’Ametller, on es desenvoluparà un nou barri que combini la zona residencial, comercial i empresarial en un sector de més de 60 hectàrees. L’Ajuntament tot just ha engegat el procés per definir com ha de ser i encara no hi ha xifres de quants pisos s'hi construiran.

Més info: Sant Cugat decideix el seu futur: com s'ha de construir el nou barri de ca n'Ametller?

Noves promocions

Més enllà de Ca n’Ametller, la resta d’actuacions seran en parcel·les més petites. Actualment n’hi ha dos en marxa, que es preveu lliurar-les a finals de l'any vinent:

  • Jeroni de Pujades, a la zona de Can Matesç: 60 habitatges de lloguer fets amb fusta
  • Cases dels Mestres de La Floresta: projecte d'habitatge cooperatiu amb Sostre Cívic que fa anys que s'allarga per problemes burocràctics. S'espera que les obres estructurals comencin en breu, mentre que els futurs inquilins ja han realitzat petites actuacions. Són 11 habitatges en règim cooperatiu.

Els següents dos projectes seran a Valldoreix (Santjoanistes) i al carrer de Benet Moixó (Can Mates), que tindran més d'una cinquantena de pisos cadascun. I ja s’està treballant en dues noves ubicacions per fer habitatges dotacionals: a l’antic garden del carrer de Villà i al terreny del carrer d’Andana (darrere l’estació de Sant Cugat) on actualment hi ha horts. En aquests dos casos es faran pisos dotacionals.

També s’està avançant per desenvolupar la parcel·la de l’avinguda del Pla del Vinyet (al costat dels Cinemes). L’anterior govern va preveure 250 pisos, dels quals 90 havien de ser de protecció oficial. L’actual govern està enllestint tràmits necessaris amb l’objectiu d’aconseguir “el nombre màxim d’habitatges”.

Més info: Construiran més de 200 pisos a l'avinguda del Pla del Vinyet

A més, s'aniran incorporant nous espais per seguir augmentant el parc públic d'habitatge. Tot plegat ha de permetre arribar als 3.700 pisos de protecció oficial en deu anys.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem