Ordenen enderrocar les tres cases de Valldoreix, l'EMD recorre la sentència

L'EMD de Valldoreix ha presentat un recurs de casació i la decisió final serà del Tribunal Suprem

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va sentenciar a l'octubre de 2018 que les tres cases construïdes en una parcel·la a la cruïlla entre el carrer de Sant Francesc i carrer de Costers de Valldoreix s'haurien d'enderrocar íntegrament, rectificant així la darrera sentència. El tribunal entèn que la llicència de construcció dels tres habitatges va incomplir diverses normatives urbanístiques i donava dos mesos per fer efectiu l'enderroc. Per la seva banda, l'EMD de Valldoreix ha presentat un recurs de casació i deixa la qüestió en mans del Tribunal Suprem.

Tot i això, el president de Valldoreix, Josep Puig, ha explicat al TOT que la seva voluntat és que el propietari dels habitatges, l'empresa Bei Barcelona, i el veí que va denunciar la seva presumpta i·legalitat arribin a un acord extrajudicial. "Mai s'ha deixat d'intentar arribar a un acord entre les parts. El propietari de les tres cases està fent actuacions en la línia de compensar el veí que fa la denúncia, i si es pot arribar a un acord, ja no caldria anar per la via judicial", ha assegurat.

Més info: Una sentència del TSJC obliga a l'EMD de Valldoreix a enderrocar tres cases

Les tres edificacions es van construir amb una llicència atorgada el 2000 per l'EMD de Valldoreix. Els litigis es remunten a l'any 2002, quan un particular va posar una denúncia contra l'empresa i l'administració contra aquestes tres construccions fetes en una sola parcel·la. Des de llavors, el tribunal ha enumerat algunes irregularitats en l'atorgament de la sentència, com el fet de no complir la norma d'un habitatge per una parcel·la, el règim de distància respecte altres edificacions o la façana mínima a vial. El Tribunal Superior de Justícia afirmava que la llicència "no estava ajustada a dret".

Tot i això, el 2017 el TSJC va estimar parcialment un recurs interposat per l'EMD de Valldoreix i va sentenciar que només calia enderrocar part d'un dels habitatges. L'EMD va aprovar una nova llicència urbanística el 2015, que el tribunal va considerar que permetia legalitzar les construccions. Tot i això, l'última sentència d'octubre de 2018 declarava la "nul·litat de ple dret" del decret de presidència de l'EMD de Valldoreix per la legalització dels habitatges.

"No és la primera sentència d'aquestes característiques que esdevé durant els més de dotze anys que dura el procés, en què s'han succeït resolucions judicials favorables i desfavorables", ha assenyalat Josep Puig, que es mostra molt crític amb la resolució judicial: " El jutge tira pel dret i no s'avè a raons. La sentència és kafkiana, perquè obliga a tirar les tres cases, quan tirant-ne una ja està solucionat". "Enderroques les tres cases i llavors en pots fer dues, no té sentit", emfatitza.

Més info: L'EMD de Valldoreix no haurà d'enderrocar les tres cases qüestionades per la justícia

La darrera sentència ordena l'enderroc íntegre dels tres habitatges, tot i que ara s'està pendent del recurs de casació i la decisió final de Suprem. En cas que no es faci efectiu l'enderroc, segons Tribunal Superior de Justícia s'hauria de remetre a la jurisdicció penal contra el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, i hauria de ser l'EMD el que s'hauria de fer càrrec de l'execució de la sentència i dels costos de l'enderroc. L'EMD també ha estat condemnat a pagar totes les costes processals.

Sobre la responsabilitat econòmica de l'EMD, el seu president afirma que no es poden determinar encara: "La responsabilitat de l'EMD amb aquest expedient no es pot saber perquè no hi ha una sentència definitiva ni una petició dels afectats en aquest sentit. Quan hi hagi sentència, els serveis jurídics ho hauran de valorar".

Amb tot, Josep Puig espera que finalment les dues parts puguin arribar a un acord extrajudicial.

 
Comentaris

Destaquem