Pas gairebé definitiu per evitar la construcció a Torre Negra

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya denega el recurs presentat per Núñez&Navarro davant la modificació del Pla General Metropolità

Sant Cugat ha fet un pas més per a la protecció total de la zona de Torre Negra. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat el recurs presentat per Núñez&Navarro davant la modificació del Pla General Metropolità i confirma la potestat de l'Ajuntament per modificar el planejament perquè no s'urbanitzi el sector de la Torre Negra. Tot i això, aquest seria el penúltim pas, ja que la sentència encara es pot recorre, i de fet, Nuñez&Navarro ja ha anunciat que s'oposarà a la decisió i recorrerà al Tribunal Suprem, que per l'altra banda, sempre ha ratificat les decisions del TSJC pel que fa a Torre Negra. 

Més info: Cronologia del conflicte de Torre Negra

torre negra

Roda de premsa amb l'alcaldessa i els portaveus dels grups municipals 


L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha recalcat el compromís del consistori amb la ciutadania i l'entorn de Torre Negra. “Amb aquesta sentència fem un pas de gegant per preservar un espai que dona entrada al Parc Natural de Collserola des de Sant Cugat i amb uns grans valors socials i paisatgístics per al conjunt de la ciutadania. La preservació dels terrenys en litigi de la Torre Negra i la compra de la finca que dona nom a tot aquest àmbit per part de l’Ajuntament, referma la voluntat de preservar un espai de gairebé 250ha davant els propietaris que volien urbanitzar-ne una part molt significativa” ha explicat Ingla. 

El llarg camí per preservar Torre Negra

Aquesta és la tercera modificació de PGM que l’Ajuntament ha impulsat per convertir les 165 hectàrees de l’àmbit de la Torre Negra (classificades com a sòl urbanitzable no delimitat) en sòl NO urbanitzable.

Anteriorment el TSJC havia anul·lat les dues primeres modificacions de PGM en considerar que aquest paratge no podia ser preservat pels seus valors naturals. Els tribunals, però, sí que van reconèixer la competència municipal per classificar Torre Negra com a sòl no urbanitzable ordinari, que és la fórmula que finalment ha impulsat l’Ajuntament per preservar aquest espai.

Aquesta tercera modificació de PGM, aprovada definitivament per la Generalitat al juny del 2018, converteix en sòl no urbanitzable la pràctica totalitat de l’àmbit i només classifica com a sòl urbà la petita urbanització residencial Torre Negra (que ja havia estat sòl urbà en el PGM del 1976), el Club Tennis Natació Sant Cugat i l'escola Avenç.

S’evita, per tant, la intenció dels propietaris de construir en aquest espai. Durant els pràcticament 30 anys de litigis, els propietaris han presentat diversos plans d’urbanització que proposaven la construcció d’entre 1.800 i 3.600 habitatges.

La posició dels grups polítics


Per la seva part el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat i portaveu del PSC, Pere Soler, ha volgut remarcar la "unitat de totes les forces del consistori" en vers a la preservació de l'entorn de Torre Negra. "Ens hem de quedar amb aquesta fotografia d'unitat per la preservació d'aquest espai tan especial a la serralada de Collserola. La nostra lluita, la de la ciutadania i la de l'Ajuntament continuarà en la línia de la preservació".

El tinent d'alcaldia de Drets socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància i portaveu de la CUP Marco Simarro, ha reafirmat els missatges dels seus companys de govern de "preservar Torre Negra i el seu entorn". "L'Ajuntament ha estat implicat durant molts anys i en aquest mandat es dona la casualitat i la voluntat de preservar aquest espai".

El portaveu Junts per Sant Cugat, Josep Maria Valls, ha valorat la unitat dels grups polítics en aquest tema. "Ens felicitem per aquesta sentència perquè és un pas endavant en la preservació de Torre Negra i el seu entorn". Tot i això ha dit que s'haurà d'escoltar els propietaris. 

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, ha advertit que no s'ha de ser hipòcrita, ja que encara no s'ha acabat. "Nosaltres respectem la llei i respectarem la sentència dels tribunals. Això no s'ha acabat. Continuarem defensant els interessos de la ciutat i donant suport a l'equip de govern".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem