Un pas més per aconseguir obrir als santcugatencs els terrenys del golf de Can Sant Joan

L'Ajuntament de Sant Cugat ha rebut una proposta de l'INCASÒL, la propietària dels terrenys, per signar un conveni que permetria restaurar l'espai i cedir la seva gestió per a l’ús ciutadà

L’Institut català del sòl (INCASÒL), l'entitat pública que és propietària dels terrenys de l'antic camp de golf Can Sant Joan, ha fet arribar a l’Ajuntament de Sant Cugat una proposta d’esborrany de conveni de col·laboració a tres bandes amb l'Ajuntament de Rubí i l'INCASÒL, per establir els compromisos relatius als terrenys situats en els termes municipals de Rubí i de Sant Cugat del Vallès. L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha declarat que d'aquesta manera es manté "la voluntat d'aquest Govern que sigui un espai que es retorni a la ciutat de Sant Cugat per tal que tots els santcugatencs el puguin gaudir" i ha refermat també el compromís municipal que "aquest espai no torni a ser un golf pròpiament dit".

Més info: Sant Cugat s'encamina cap a la conversió del camp de golf de Can Sant Joan en un parc

Mireia Ingla ha explicat també que, partint d'aquesta voluntat del govern, han anat mantenint reunions amb l'INCASÒL, per tal d'arribar a un acord de restauració i cessió de l'espai i ja han rebut un primer esborrany del qual "hauran d'anar aclarint diferents termes". I ha afegit que fan front a la signatura del conveni amb "optimisme".

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, ha volgut remarcar el que ha dit l'alcaldessa. "Fruit del treball d'aquestes reunions, el més important és que l'INCASÒL ha assumit les tesis de l'equip de Govern, incloses a l'acord municipal d'inici del mandat,  de recuperar aquest espai, obrir-lo a la ciutadania i de naturalitzar-lo i fer-lo pel gaudi dels santcugatencs, ha declarat, Pere Soler.

A més, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha destacat "l'alt valor ecològic" de l'espai i que "l'obertura dels terrenys serà un alleugeriment per a Collserola". I ha afegit que "el motiu pel qual ens vam comprometre segueix més que vigent i s'està imposant el sentit comú que convida al fet que aquest espai no torni a ser un camp de golf en un context d'emergència climàtica com el que estem vivint". I ha refermat que s'ha fet una "bona feina" i ha mostrat el convenciment del Govern que acabaran obrint el parc a la ciutadania.

Més info: El golf de Sant Joan acull una 30a d’espècies d’aus diferents i poc habituals al Vallès

El conveni entre INCASÒL, Ajuntament de Sant i Ajuntament de Rubí

Segons ha difós l'Ajuntament de Sant Cugat a través d'una nota de premsa, aquesta proposta estableix la col·laboració entre aquestes tres administracions per dur a terme totes les actuacions necessàries per a la renaturalització de la major part dels terrenys, propietat de l’INCASÒL, ocupats per les antigues instal·lacions del camp públic de golf Can Sant Joan. També inclou "unir esforços" per tal que la ciutadania pugui gaudir d’aquest espai com a parc d’ús públic i els terrenys passin a ser "majoritàriament de domini públic", mitjançant la transmissió als Ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i de Rubí de forma gratuïta.

D’aquesta manera, l'objecte d'aquest projecte és establir un marc de col·laboració que permeti:

  • Renaturalitzar la major part de la finca on s’ubicava l’antic camp de golf “Camp Públic Can Sant Joan”.

  • Cedir l’ús d’aquests terrenys a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i a l’Ajuntament de Rubí, en la part que correspon a cada terme municipal respectivament.

  • Obrir al públic aquests terrenys, qualificats d’equipament privat esportiu golf (Sant Cugat) i verd privat (Rubí).

  • Impulsar la transformació urbanística del conjunt de l’àmbit que serà objecte del projecte de renaturalització. La modificació del planejament permetrà que la propietat dels sòls resultants qualificats de sistemes públics de cessió puguin ser transmesos als ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i de Rubí.

L’INCASÒL redactarà i executarà el projecte per a la renaturalització de la major part dels terrenys. Els criteris que han d’inspirar el projecte són els següents:

  1. Renaturalitzar l’espai, establint els circuits necessaris per al trànsit i el gaudi de la ciutadania.
  2. Incrementar la infraestructura verda i la connectivitat dels espais verds, amb l’objectiu de fomentar la biodiversitat i la seva conservació.

  3. Millorar l’habitabilitat de les ciutats de Sant Cugat del Vallès i de Rubí, termes municipals en els quals es troba ubicat aquest antic camp de golf, facilitant la creació d’un parc urbà d’ús públic.

  4. Minimitzar els costos de manteniment i conservació d’aquest espai.

Consens polític i ciutadà

La redacció i l’execució del projecte es farà amb la col·laboració dels tècnics municipals dels Ajuntaments de Sant Cugat i de Rubí, amb la finalitat d’aconseguir un document consensuat. Sobre això, el tinent d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, ha afegit que "el projecte no serà de l'INCASÒL, sinó que serà un projecte de consens on des de l'Ajuntament de Sant Cugat participaran defensant els interessos de la ciutadania i del municipi de Sant Cugat".

Així mateix, es considera convenient obtenir el suport i la implicació de les entitats ciutadanes amb presència al territori, així com la col·laboració d’altres administracions i entitats del sector públic per a l’assoliment d’aquesta finalitat. Precisament, una de les plataformes més actives en aquest àmbit és la 'Plataforma Reconvertim el Camp de Golf' i ha demanat aquest mateix mes de juny un calendari de treball "clar" i tramitar les modificacions urbanístiques pertinents per crear un gran parc.

Més info: La Plataforma Reconvertim el Camp de Golf demana celeritat a l'Incasòl

Un cop aprovat i executat el projecte de renaturalització dels terrenys, l’INCASÒL cedirà l’ús d’aquests terrenys renaturalitzats als Ajuntaments de Sant Cugat i de Rubí, en la part proporcional al seu terme municipal respectiu, per a la seva obertura al públic.

Aquests terrenys tenen una superfície de 800.000 m² dels quals 570.000 m² són al terme municipal de Sant Cugat i 230.000 m² al de Rubí.

Els terrenys de l'antic camp de Golf han sigut notícia en els darrers anys a Sant Cugat. Sobretot a partir que la Federació Catalana de Golf aconseguís tancar el camp l'any 2018 per “evidents i manifestos incompliments” per part de l'empresa que aleshores gestionava i explotava l'espai.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem