El projecte d'urbanització del Baixador veu la llum al final del túnel

Tots els partits polítics de l'EMD de Valldoreix han aprovat el projecte d'urbanització de l'avinguda del Baixador

El 2015 es van retirar les torres d'alta tensió de l'avinguda del Baixador de Valldoreix. Era una reivindicació històrica del veïnat i obria la porta a la urbanització d'un carrer que encara era de sorra. Gairebé deu anys després, el carrer continua igual i els veïns fa temps que denuncien les deficiències i els problemes que suposa. Promeses incomplertes, traves burocràtiques, desacords entre l'EMD i els veïns i disputes comptencials entre l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD han marcat aquest període. Un temps en el qual els veïns s'han organitzat i han creat una associació per reivindicar els seus drets i lluitar per la urbanització. 

Més info: Veïns de l'avinguda del Baixador denuncien l'estat del carrer i reclamen la urbanització

Finalment, aquest dijous 16 de novembre s'ha fet un pas endavant important amb  l'aprovació definitiva i per unanimitat del projecte d'urbanització per part de la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix. Concretament, del tram entre el carrer d'Eivissa i el passeig de la Mariscota, el més llarg de tots, amb un pressupost de 4,6 milions d'euros. L'actuació consistirà en convertir la via en un carrer de plataforma única amb espai per vianants i carril bici. A més, es podran desencallar les llicències d'obres, que estan suspeses.

Ara tocarà abordar una fase decisiva: com es finançarà l'obra, quines aportacions faran l'EMD i l'Ajuntament de Sant Cugat i què hauran de pagar els veïns.

Més info: La falta de consens amb els veïns frena la urbanització del Baixador  

Acord amb els veïns

L'avinguda del Baixador està per urbanitzar FOTO: Arxiu del TOT Sant Cugat

L'avinguda del Baixador està per urbanitzar FOTO: Arxiu del TOT Sant Cugat

L'aprovació definitiva del projecte va quedar sobre la taula en la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix del setembre pel desacord amb els veïns, que van denunciar que el govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP no va assumir els compromisos adquirits per l'anterior govern de Junts. Davant d'aquesta situació, veïns i govern es van trobar el 2 de novembre passat i van aconseguir desencallar el projecte i acostar posicions. 

Més info: Veïns i EMD de Valldoreix desencallen el projecte d'urbanització del Baixador

Els quatre punts acordats són: l'augment de places d'aparcament (de 68 a 90 places), la revisió de les cotes de pendent a peu d'obra perquè la recollida d'aigües pluvials no afecti cap finca, la reducció dels costos d'urbanització pel veïnat i ser més flexible en les aliniacions de les finques per minimitzar al màxim la pèrdua de terreny d'algunes parcel·les. Aquests punts no s'han incorporat al projecte, per no retardar encara més la seva tramitació, però s'ha aprovat com a proposta en la Junta de Veïns.

A més, el vocal d'Urbanisme de l'EMD, Xavier Humet, ha explicat que crearan una comissió de seguiment amb els veïns que permetrà ajustar econòmicament algunes partides i comprovar que aquests els compromisos es porten a terme. A més, Humet també s'ha compromès a començar a tramitar les llicències d'obres de manera immediata. Unes llicències que estan aturades des de fa anys en aquest carrer a l'espera de la urbanització.

Satisfacció de l'oposició

Tots els partits polítics de la Junta de Veïns de Valldoreix han aprovat el projecte: el govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP i els partits de l'oposició (Junts, PP i VOX). "S'ha tornat a arribar al consens. Una pena que s'hagi trigat cinc mesos més, en detriment dels veïns", ha destacat Adrian Van der Hoeden, de Junts.

Des del PP, Carlos Aranguren ha posat en valor la lluita veïnal: "El mèrit és dels veïns. Són ells que amb la seva insistència han aconseguit que es tiri endavant el projecte. És una gran victòria". Finalment, Pablo Baucells (VOX) ha celebrat l'acord: "Quan les coses es fan bé, s'ha de posar en valor el treball. Agrair a Xavier Humet i als veïns del Baixador la feina per arribar a un acord i donar sortida a aquest problema". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem