Puigdomènech: "Passar de 8 a 2 tècnics [a llicències] és responsabilitat del nou govern"

Joan Puigdomènech, anterior responsable polític de l'àrea de llicències amb el govern del PDeCAT, assegura que l'allargament dels terminis és responsabilitat del tripartit

Joan Puigdomènech, actual regidor de Junts per Sant Cugat, va ser tinent d'alcaldia de Territori entre el 2018 i 2019, durant el govern de PDECat-Demòcrates liderat per Carmela Fortuny. Com a responsable de l'àrea de llicències en aquell període, vol replicar les paraules de Xavier Ludevid, exdirector d'Àmbit de Territori de l'Ajuntament entre el setembre de 2019 i el juliol de 2021, en una entrevista al TOT. Ludevid atribuïa l'increment del temps de les llicències d'obra a l'anterior govern del PDeCAT, acusant-lo de falta de planificació i precarietat en la plantilla.

Més info: Ludevid, exdirector de Territori: "Els terminis de llicències no eren normals"

Xavier Ludevid deia que el seu govern va deixar l'àrea de llicències en una situació molt precària i que aquest era el motiu de l'allargament dels terminis.

És un responsable tècnic que deixa l'Ajuntament i fa unes consideracions que són desencertades. Parla que a nivell d'efectius humans estava com desballestat. Però la realitat és que es diu que un nombre òptim de tècnics serien 8 i són els que hi havia. Al juny del 2019 hi havia quatre tècnics amb plaça, un amb comissió de serveis i tres amb contractes temporals.

Assenyalava la temporalitat: 4 dels 8 treballadors no tenien plaça fixe.

Un tècnic va passar a ser tinent d'alcaldia i s'havia de reposar. Els treballadors temporals s'havia d'intentar conservar-los. Era possible allargar els contractes i la prova és que un va continuar. Hi havia una persona en comissió de servei, que venia de Terrassa, i es podria haver allargat. El que va passar és que, en un moment determinat, la pressió que un ha de tenir per conservar aquesta àrea, pel trasbals del canvi de govern, no es va cuidar prou i es va deixar caure fins al moment que hi havia només dos tècnics. És molt greu. Amb la important activitat urbanística que hi ha a Sant Cugat, és molt poc. Deixar caure l'estructura de vuit tècnics fins a arribar a 2 és responsabilitat del nou govern. No entenc com es traspassa a l'equip anterior. Aquest període el que ha provocat no és només l'allargament dels terminis, sinó que la gent veu més difícil accedir als tècnics i hi ha més descontentament dels ciutadans.

Des del 2016 ja s'anava incrementant el temps d'espera per llicències.

Sí, però no es pot comparar el nivell d'activitat abans de 2019 a després. Passaves per Can Mates o Volpelleres i era un eixam de grues. A partir de 2019, s'ha reduït molt l'activitat. Quan entra un bloc molt important de demanda urbanística, hi ha una mica d'embús. Però, el Col·legi d'Arquitectes va fer un estudi a diferents municipis comparant què passava el 2019 i el 2021. Es veu que s'ha produït un increment rellevant del temps de resolució. Efectivament, nosaltres no estàvem contents del temps de llicència. En teoria, es marca un termini de dos mesos, però poques poblacions ho deuen complir. A Sant Cugat es trigava més, però una altra cosa és incrementar-lo encara més.

Puigdomènech: "Estàvem preocupats, teníem dificultats per contractar, però teníem una plantilla que ara es considera òptima amb 8 efectius"

S'havia pres alguna mesura el 2017 o 2018?

Teníem vuit tècnics. En aquell temps era bastant difícil incrementar la plantilla per la llei Montoro. Quan des d'Urbanisme es plantejava, no era fàcil contractar treballadors. Per això es va captar un tècnic de llicències de Terrassa, que podia ser entès com una agressió a l'Ajuntament de Terrassa. Es parla que no hi havia bossa d'arquitectes, però sí que n'hi havia. Quan ja tens els efectius suficients, a vegades és més important l'organització perquè les coses vagin més rodades. Si en algun punt del servei hi ha retards, la maquinària es va allargant. I quan es demana una llicència d'obres, es compta des que es demana fins que s'atorga. Però hi ha un període molt rellevant de diàleg entre el tècnic i l'equip proposant per fer canvis i depèn de la diligència de tots plegats. Tot i això, nosaltres no estàvem contents. Estàvem preocupats, teníem dificultats per contractar, però teníem una plantilla que ara es considera òptima amb 8 efectius.

Una de les crítiques és que la Llei Montoro va ser una de les dificultats.

Costava molt contractar més gent. La part d'Economia de l'Ajuntament era reticent a fer segons quin tipus de despesa. Quan incrementes la plantilla, augmentes el cost de l'estructura per sempre i des dels serveis econòmics han d'anar amb compte.

Per què dels 8 tècnics que teníeu, n'hi havia quatre de temporals?

L'estructura de contractació no permetia res més. Per passar de temporal a fixe es necessitava una promoció, etc. Generar una plaça permanent no és fàcil a l'administració. Però si ho pots aconseguir amb professionals contractats, encara que sigui eventuals, ho has d'aprofitar.

Puigdomènech: "Em sembla estrany i m'és difícil d'acceptar, que, per crear una bossa d'arquitectes, es trigui dos anys"

El govern afirmava que no hi havia bossa d'arquitectes.

Sí que hi havia una bossa, però hi ha molt moviment d'arquitectes. Durant algun temps, la plantilla ha estat bastant estable. Però quan hi ha una davallada s'ha de crear una bossa d'arquitectes, que no duren tota la vida, s'han de renovar. Em sembla estrany i m'és difícil d'acceptar, que, per crear una bossa d'arquitectes, es trigui dos anys. Nosaltres ho havíem fet en sis mesos, sobretot quan tens una gran urgència i veus davallar la plantilla de vuit a dos tècnics.

Hi havia precarietat a l'àrea de llicències?

Quan li preguntes [a Xavier Ludevid] el nivell òptim de tècnics, et diu vuit. I nosaltres en teníem vuit. Cada tècnic que treballa amb llicències d'obres està sotmès a una pressió ambiental forta. Amb algú que tingui un contracte temporal, potser quan veu una possibilitat d'anar a un lloc més tranquil, ho fa. La precarietat era que hi havia uns quants contractes temporals. Però sobretot és la pressió que tenen els tècnics.

És una àrea de molta pressió?

Hi havia molta pressió. I em crida l'atenció quan diu que s'ha donat alguna llicència, havent-hi informes negatius, per pressions. Espero que sigui una manera de parlar. Atorgar llicències per pressions no ho he vist mai i no ho vull veure. És cert, i ho comprenc, que hi ha una certa pressió de qui vol obtenir la llicència davant del tècnic. Una pressió sobretot relacionada amb el temps.

Puigdomènech: "Hi ha un cert ambient que és difícil construir a Sant Cugat"

Com veu el pla de xoc per reduir el temps de llicències que va presentar el govern?

Sé que han fet un canvi d'organigrama i és molt important. Fa dies que el demano, però no el tinc. Em falta informació. L'altra cosa que coneixem és l'aposta per anar contractant gent i això seria una bona notícia. Tant de bo s'aconsegueixi una reducció del temps. Però, l'únic que sabem, és que des de 2019 ha augmentat. Si aquest pla ho aconsegueix reduir, tot això que guanya la ciutat. Hi ha gent desesperada amb el temps que es tarda en resoldre una llicència.

Creu que aquesta situació de les llicències ha perjudicat la imatge de Sant Cugat?

Hi ha un cert ambient que és difícil construir a Sant Cugat. I no ens va gens bé. Però aquesta dificultat, per sort, ve compensada perquè hi ha un interès a actuar a Sant Cugat. Si no hi hagués aquest interès i atractiu, estaríem en paràlisi total. Aquesta sensació de dificultat ha arribat als sectors professionals.

Confia que en un any i mig es pugui resoldre el problema?

No ho crec. Si veiem una tendència a disminuir aquest temps, ens n'haurem d'alegrar tots. Però passar de 13 a 2 mesos, no ho veig possible. Quan incorporem nous arquitectes, abans no es col·loquen en la situació, hi ha un període d'adaptació i formació. De moment el que han fet és augmentar la plantilla. Ara veurem els resultats i si es redueix.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem