Sant Cugat avança en la construcció d'habitatge públic als horts de l'estació

Queixes d'alguns santcugatencs per la pèrdua dels horts urbans de l'estació de Sant Cugat

Sant Cugat ha iniciat els tràmits per construir 22 habitatges públics al carrer de l'Andana, a la parcel·la on actualment hi ha els horts de darrere de l'estació. L'Ajuntament ha finalitzat la consulta prèvia entre la ciutadania, que és el pas previ a les modificacions urbanístiques necessàries per desenvolupar el projecte.

Es tracta d'una parcel·la de 2.374 metres quadrats qualificats com a zona verda. La proposta del Consistori és aixecar 22 habitatges dotacionals, que són aquells dirigits a col·lectius determinats de manera temporal. El projecte s'emmarca en el pla d'habitatge assequible de l'Ajuntament, que preveu la construcció d'uns 1.400 habitatges protegits fins al 2030. Els 22 pisos del carrer d'Andana estan planificats pel 2026.

Un cop superada la fase de consulta prèvia, l'Ajuntament iniciarà la redacció de la modificació urbanística per portarà a aprovació inicial. 

L'habitatge, una prioritat

"Una de les prioritats del govern municipal és fer front a la problemàtica de l’accés a l’habitatge, que fa que una part important de la població de la ciutat quedi exclosa del mercat immobiliari", argumenta l'Ajuntament, que assenyala que un dels objectius és "l’obtenció de sòl públic per a la construcció d’habitatges assequibles, en especial per a la construcció d'habitatges de protecció pública en règim de lloguer social". Així, la modificació urbanística al carrer de l'Andana permetrà nous pisos de protecció oficial. 

Més info: Sant Cugat vol construir 3.000 habitatges de lloguer protegit

Queixes per la pèrdua dels horts

La consulta per la modificació urbanística al carrer de l'Andana ha rebut 14 aportacions de santcugatencs. La majoria critiquen la pèrdua dels horts i aposten per mantenir la zona verda. "No entenc com es pot plantejar ara la requalificació del terreny, quan sempre s'ha indicat que era una zona no edificable, que es necessita mantenir per tal de potenciar els espais verds en una zona cèntrica", exposa una de les aportacions fetes al portal de participació de l'Ajuntament.

Els horts es van posar en marxa el 2021, després d'invertir 53.000 euros en l'adaptació dels terrenys. La gestió es va cedir a tres entitats de lleure de Sant Cugat, el Cau Berenguer El Gran, l' Esplai Sarau l'Esplai Cel. A més, es va reservar un dels horts per un projecte social per a col·lectius vulnerables.

Més info: A punt els horts urbans i socials del carrer Andana

"En un moment com el que vivim de disminuir contaminació i fer-nos més conscients de consumir productes de proximitat, jo crec que quina millor manera de fer-ho que potenciar els horts".

"La comunitat de veïns del passatge del Carme 1-9 considerem molt necessari mantenir aquest espai com a zona verda. Per tant, ens oposem a la requalificació del sòl amb la finalitat de construir-hi edificis. Aquest solar és l’únic espai verd d’un entorn molt dens i essencial com a zona de serveis i com a pulmó verd", afegeix una altra proposta.

Hi ha més propostes ciutadanes que van en aquest sentit: "En un moment com el que vivim de disminuir contaminació i fer-nos més conscients de consumir productes de proximitat, jo crec que quina millor manera de fer-ho que potenciar els horts".

D'altra banda, una altra aportació demana que la futura construcció mantingui les alçades de l'entorn, que són de planta baixa més dos pisos.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem