Sant Cugat obre la porta a desenvolupar un "petit barri" al golf de Sant Joan

L'Ajuntament de Sant Cugat explora la possibilitat d'aprofitar part dels terrenys públics del golf de Sant Joan per aconseguir més habitatge assequible

L'Ajuntament de Sant Cugat estudia la possibilitat de desenvolupar un petit barri a la banda baixa de l'antic golf de Sant Joan. Així ho ha explicat el regidor d'Urbanisme del govern de Junts i Esquerra, Àngel Pedrós, en una entrevist al TOT: "Estem estudiant sòls públics que puguin servir per fer habitatge assequible i a bon preu". Tot plegat està a les beceroles i només és una hipòtesi en la qual s'està treballant.

Més info: Pedrós, regidor d'Urbanisme: "Hem de fer habitatge assequible, però de bona arquitectura"

El principal àmbit és l'antic camp de golf de Sant Joan, que és propietat de l'Institut Català del Sòl. Segons Pedrós, es podria destinar una part de la zona més propera a les empreses i a l'autopista a desenvolupar un nou "petit barri" amb l'objectiu d'aconseguir habitatge assequible: "Per exemple amb concessions a empreses privades, a 50 o 60 anys, que estiguin interessades a impulsar una promoció".

"No hi ha habitatges a Sant Cugat i els nostres fills on van? A Caldes o a Palau-Solità? I no poden anar a Can Sant Joan?

El regidor d'Urbanisme indica que aquest possible creixement s'hauria de fer amb criteris ambientals i de sostenibilitat i de manera integrada en el medi natural i que ha de servir per donar "una resposta quantitativament important a la creació d'habitatge social i assequible". En aquest sentit, considera que només amb petites promocions dins de la ciutat no es podrà afrontar la problemàtica de l'habitatge: "No ens podem quedar amb un model tancat, hem de tenir altura de mires".

Segons Pedrós, seria "un barri autosuficient on no entrarien cotxes de fora i que podria generar la seva pròpia energia". Sobre el fet de fer habitatge en una zona empresarial i alunyada de la trama urbana, el regidor reflexiona: "No hi ha habitatges a Sant Cugat i els nostres fills on van? A Caldes o a Palau-Solità? I no poden anar a Can Sant Joan?". "Fem-ho bé i potser no col·lapsem la ciutat amb aquestes operacions", afegeix. 

Sobre el model de les construccions de qualsevol creixement a Sant Cugat, Àngel Pedrós assenyala: "Com menys altures fem, millor. Però tampoc ho plantejaria en aquests termes. Potser al costat de l'autopista no té tanta transcendència que es facin més altures. En zones més urbanes, no tenim intenció de pujar de tres o quatre plantes. La pregunta és què podem fer per crear ciutat i que s'hi visqui bé? No creiem que sigui fer torres".

Una possible solució al conflicte de Torre Negra

D'altra banda, Àngel Pedrós ha explicat que aquest desenvolupament urbanístic a Sant Joan podria ser una resposta a les demandes de propietaris de terrenys a Torre Negra, que fa anys que alerten que sol·licitaran compensacions milionàries si no se'ls permet construir-hi. Així, una possibilitat seria compensar-los amb desenvolupament a la zona del golf de Sant Joan. 

Més info: Propietaris de Torre Negra reclamaran una compensació milionària a l'Ajuntament

I el creixement de Ca n'Ametller?

L'anterior govern santcugatenc (ERC, PSC i CUP) va posar el focus en el nou barri de Ca n'Ametller com l'últim gran creixement de Sant Cugat. La previsió era un desenvolupament de 3.000 habitatges, la meitat dels quals assequibles, i l'establiment de zones comercials, empresarials i d'equipaments. Es tracta de terrenys privats i qualificats com a urbanitzables. Per tant, Pedrós diu que el desenvolupament de Ca n'Ametller haurà de tirar endavant, però ho estan repensant.

Més info: Sant Cugat comença a dibuixar el nou barri de Ca n'Ametller

"Si comencem a planificar Ca n'Ametller, el nostre objectiu serà com tenim més habitatge assequible per la gent de Sant Cugat. Si per aconseguir-ho, hem de créixer en determinades zones, ho haurem de fer. Evidentment que tirarà endavant, però s'ha de fer molt bé", recalca el regidor, que afegeix: "S'ha d'estudiar la mobilitat, un nou creixement no ens pot col·lapsar la ciutat". En aquest sentit fa incidència en els criteris ambientals i de sostenibilitat com a punt de sortida. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem