Una cinquantena de treballadors conformen la Brigada municipal d'obres

Els 50 treballadors que formen la Brigada estan organitzats principalment en dos grans grups

Els paletes i els oficis. Aquests són els dos grups que separen els 50 treballadors fixos del cos municipal, per tal de facilitar el seu desenvolupament diari, el Miguel Gómez i el Javier Cánovas són els caps visibles.  Dos equips que principalment els diferencia la tasca que fan, ja que la sensació de grup i d’involucració és la mateixa en tots.

OFICI NOMBRE QUÈ FAN?
ELS TREBALLADORS
Paletes 19 Els paletes es divideixen en diverses colles
Electricistes 5 Gran part de la seva feina la fan als centres públics
Mecànic 1 S’encarrega dels 28 vehicles que formen la flota
Neteja 4 S’encarreguen del desbrossament i altres aspectes
Administratiu 1 És el principal nexe entre l’Ajuntament i el cos de la Brigada
Manyà 1 S’encarrega dels panys, les claus i del ferro
Muntatge 2 Una de les seves tasques és muntar els escenaris
Xòfer 10 Van amb el cotxe amb els seus grups de treball
Fusters 2 Els centres són els que més demanen per reparacions
Pintors 3 Pinten les escoles i els altres centres municipals
Magatzem 1 S’encarrega del manteniment del magatzem

Els paletes

El grup de paletes fa tot tipus d'obres a la via pública i als edificis municipals. FOTO: Artur Ribera

A no ser que hi hagi una incidència que pugui desmuntar la planificació setmanal i, per tant, afecti en l’organització dels grups creats, aquest departament s’acostuma a dividir en 3 o 4 grups.

Una xifra que també varia en funció del personal que s’incorpora de reforç durant sis mesos a través dels plans d’ocupació. Un reforç a què la Brigada està més que agraïda.


Les colles, així anomenen internament els grups, estan formats pel cap de colla, que acostuma a ser un oficial de primera, el xòfer i un peó.

El seu dia a dia acostuma a ser semblant, però amb escenaris diferents. Des que arriben a primera hora del matí, fins que pleguen a les 3 de la tarda van d’un lloc a l’altre de la ciutat reparant o fent l’obra que calgui, ja sigui a la via pública o en algun edifici municipal.

En els darrers anys han anat afegint a la seva feina tasques més grans i obres més importants a la ciutat. A banda de les reparacions petites que poden tenir a diari a la via pública, s’han encarregat de realitzar obres com la de la plaça de Barcelona, la rambla de Can Mora i la rambla de Ribatallada.

Obres de les quals se senten molt satisfets, ja que entre altres coses, van ser els mateixos veïns els que van demanar a l’Ajuntament que s’encarreguessin ells i no una empresa subcontractada.

Els oficis

El local de la Brigada està al carrer Vallès. FOTO: Artur Ribera

El seu cap és Javier Cánovas, que ha estat tota la vida a la Brigada i és un membre molt estimat, tant pels treballadors com pel mateix Ajuntament.

Ell s’encarrega de gestionar totes les tasques relacionades amb els oficis. El manyà, els fusters, els lampistes, els electricistes, els pintors i el mecànic depenen d’ell.

Tot i que potser les actuacions que fa aquest col·lectiu no són tan visibles com les que fan els paletes perquè no estan tantes hores a la via pública com l’altre grup, sense ells no es podrien dur a terme moltes de les actuacions que fa la Brigada, ja que moltes vegades ells són la primera peça de l’engranatge.

Aquesta peça forma part d'un reportatge de la Brigada. En els pròxims dies podreu conèixer més detalls de les tasques que fa la Brigada, així com a alguns dels seus membres.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem