Més de 200 activitats faran reviure la Festa Major de Sant Cugat

L'Ajuntament ha presentat ja la programació dels sis dies de Festa Major de Sant Cugat 2022

Sant Cugat viurà 6 dies de Festa Major, del 28 de juny al 3 de juliol. L'Ajuntament n'ha presentat la programació sencera el dimarts 14 de juny a les 19:30 h a la plaça de la Vila i ha avançat que, sota el lema Som molt grans, hi haurà més de 200 activitats en 12 espais diferents.  Aquesta és la primera Festa Major amb normalitat que dissenya des del principi l'actual govern. 

Esther Madrona (ERC), tinenta d'alcaldia de Cultura i Joventut, s'ha mostrat contenta de recuperar els dos seguicis festius. "Aquest any 2022 hi ha diverses entitats que estan celebrant els aniversaris: La Lira, o els Bastoners", ha dit. "La Cultura popular i santcuagtenca és el que acaba identificant la nostra festa".

Enguany hi ha novetats als espais. La Taverna, amb food trucks i concerts, es trasllada al parc de Ramon Barnils, i l'Espai Jove els concerts de gran format tindran de referent el Parc de l’Arborètum. La palça de Barcelona serà l'espai on s'ubicaran els actes més solidaris i reivindicatius.

A la presentació han estat presents també una representació de les pregoneres d'aquesta edició: "Vam decidir que havia de ser un pregó coral i que representés alguan cosa significativa de la ciutat. I aquest any és l'esport femení. El pregó té un transfons: continuar donant-les suport", ha reivindicat l'alcaldessa, Mireia Ingla (ERC). "Enguany la ciutat tornarà a lluir".

Algunes de les pregoneres de la Festa Major han explicat que significa tenir la responsabilitat de doanr el tret de sortida a la Festa. Flora Santiso, del Club Patanca Sant Cugat, és una de les representants de l'esport femení santcugatenc: "Participar de la Festa Major és una il·lusió enorme. És una cosa preciosa d'aquest Ajuntament i de les entitats". L'ha seguit Alícia Hernández, de l'Atletisme del CMSC, que ha defensat que es fan passos en la lluita per la igualtat, "però no n'hi ha prou". "S'ha de promocionar l'esport i sobretot l'esport femení”. Per la seva banda, Aida López, del Club Karate Sant Cugat, s'ha dirigit a les espotistes femenines. “Que segueixin treballant i mai es rendeixin”.

De la programació destaquen també els concerts, les més de 100 propostes musicals, amb grups com La Pegatina o Arnau Griso, els espectacles de cultura popular, el retorn del Concurs d'Arrossos i el Concurs de Truites de la FMA, o la Batalla de Penyes.

A més, l'Ajuntament posa a la disposició del ciutadà una aplicació mòbil on es poden consultar totes les activitats, horaris i ubicacions. També regalarà barrets de palla identitaris de l'edició 2022 que es podran recollir de forma gratuïta a l'Oficina de Turisme a partir del dia 28.

Pel que fa al Castell de focs final, l'Ajuntament establirà una llançadora per a que no hi hagi acumulació de cotxes.

Consulteu totes les activitats de la Festa Major de Sant Cugat 2022

Les activitats de joves estan organitzades pel Consell de Joves i l'Ohficina Jove, però no hi haurà el Desplaça Jove, on les entitats podien fer parades per treure fons. "Les entitats juvenils no tenen suficient múscul social com per dedicar-s'hi", ha explicat Madrona. 

Preguntats pel pressupost que es destina a la Festa Major, madrona no ha pogut definir una xifra i han explicat que n'informaran en acabar la celebració "perquè queden despeses per fer encara". El que sí que han assegurat que serà major que la festa major del 2019 perquè és més llarga. 

Cartell de la Festa Major de Sant Cugat 2022

Cartell de la Festa Major de Sant Cugat 2022

 

Una festa segura

L’Ajuntament explica que vol promoure una festa "saludable, lliure, segura i accessible per a tothom" i amb aquest objectiu implementarà diverses accions.

S'oferirà assessorament i acompanyament en la prevenció del consum de drogues i la reducció dels danys i riscos que poden comportar. En aquest sentit, l’Ajuntament recupera enguany la tramesa de cartes a famílies amb joves d’entre 12 i 17 anys i també a comerços de venda d’alcohol per recordar la responsabilitat del consum d’alcohol en menors d’edat.

Un equip de professionals atendrà en el Punt Groc situacions relacionades amb el consum de drogues les nits del 30 de juny i 1 i 2 de juliol, davant la Biblioteca Gabriel Ferrater.

Amb la voluntat de fer una Festa accessible, l’organització té previst comptar amb interpretació en llengua de signes durant el Pregó, programes en braille que es podran obtenir al Punt d’informació, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana i a través de la delegació de l’ONCE de Terrassa. També es reservaran cadires i aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda i es facilitarà l’accés de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn de l’espectre de l’autisme que tinguin dificultats per mantenir una cua. 

Per primer cop, a més, la Fira d’atraccions eliminarà el dijous 30 de juny, entre les 17 h i les 19 h, els reclams acústics i visuals habituals per afavorir la participació de tots els col·lectius amb necessitats especials.

L'oganització reivindica en un comunicat que tots els espais de Festa Major "són espais lliures de comportaments sexistes, de violències masclistes i lgtbifòbiques". Amb el lema Només el Sí és Sí, l’Ajuntament promou que es respectin les llibertats de gènere i "la tolerància zero" amb aquest tipus d’actituds.

Hi haurà un grup de professionals per atendre les persones que hagin patit o hagin vist un cas d’assetjament o discriminació per sexe. Hi seran les nits del 30 de juny i 1 i 2 de juliol, davant la Biblioteca Gabriel Ferrater, en el Punt Lila.

Buscant la sostenibilitat

Per facilitar l’accés al centre, l’Ajuntament recomana el transport públic, la bicicleta o desplaçar-se a peu i fer servir el cotxe només si és imprescindible. Així, es posaran en marxa mesures per impulsar una mobilitat més sostenible i eficient.

Els Ferrocarrils funcionaran ininterrompudament tota la nit dels dies 29 i 30 de juny, i 1 i 2 de juliol, amb un tren cada hora i sentit de la línia S1. El Bus Llançadora Park and Ride és gratuït i enllaça els aparcaments gratuïts de l’avinguda de Roquetes i de l’estació de RENFE, ubicats fora de la Zona de Baixes Emissions, amb el centre de la ciutat (Monestir i rambla del Celler). Funcionarà tots els dies i nits de la Festa amb horaris adaptats a les activitats i s'ampliarà el servei amb freqüència de 20 minuts. 

Per no generar plàstic d’un sol ús, els espais de Festa Major amb barra de bar o espai gastronòmic disposaran de vaixella reutilitzable o compostable. Es recomana portar el got de casa i així estalviar la fiança inicial, la cua per retornar-lo i fomentar un hàbit més sostenible.

No és Festa Major si els carrers i places no estan engalanats amb banderetes de colors i per tal de buscar una fórmula més sostenible, enguany, per primer cop, en alguns indrets les banderetes seran de roba amb polièster i 100% reutilitzables.

Per tal d’evitar la generació de residus de plàstic, totes les aigües que l’organització facilitarà als diferents agents de la Festa Major (grups de música, equips tècnics i de muntatge, entitats, etc.) aniran en ampolletes 100% reciclades i reciclables.

A més, en diferents punts de la ciutat, SOREA instal·larà unes fonts d’aigua fresca per ajudar a passar la calor i poder omplir l’ampolla reutilitzable que porti cadascú.

Segueix la Festa Major amb el TOT

El TOT Sant Cugat segueix la Festa Major de la ciutat sense perdre cap detall, i per això ha habilitat el canal TOT Festa Major, en el qual podreu trobar tota la informació, programació i últimes hores de la celebració. 

D'altra banda, a les xarxes socials del TOT (TwitterFacebook i Instagram i WhatsAppTelegram Tik Tok) també hi haurà tota la informació de la Festa Major. A més, també podeu consultar totes les activitats a l'agenda.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem