En resposta a l’entrevista al Dr. Xavier Lleonart

"Marea Blanca de Sant Cugat manifesta la seva sorpresa amb les declaracions fetes pel Dr. Lleonart amb relació a la situació actual de la Sanitat Pública al Vallès Occidental"

En resposta a l'entrevista al Dr. Xavier Lleonart, secretari general del sindicat "Metges de Catalunya" i metge del Servei d'Urgències de l'Hospital de Terrassa, al Tot Sant Cugat el passat dijous, 25 de gener.
Més info: Lleonart (Metges de Catalunya): "Hem normalitzat els pacients en llits als passadissos"
Marea Blanca de Sant Cugat manifesta la seva sorpresa amb les declaracions fetes pel Dr. Lleonart amb relació a la situació actual de la Sanitat Pública al Vallès Occidental. Entenem que s'expressa com a secretari general de Metges de Catalunya i no únicament com a treballador a les urgències de l'Hospital de Terrassa.

Estem totalment d'acord amb la situació que descriu a les dites urgències, que es pot ampliar a les que es viuen als altres dos hospitals de referència al Vallès Occidental, Parc Taulí i Mútua de Terrassa. Hi estem d'acord i qualsevol ciutadà, ciutadana, ho ha viscut en primera persona o com acompanyant.

Ens sembla, però, una anàlisi del tot parcial, probablement condicionada pel seu lloc de treball. En cap moment fa referència al col·lapse de l'Atenció Primària com a causa primària, valgui la redundància, de la situació també als hospitals.

Hi ha la certesa, fins i tot compartida per l'administració, encara que no sembla massa preocupada per posar-hi remei, que en aquests moments és l'Atenció Primària de Salut (AP) la que es troba menys capacitada per donar una correcta resposta a les necessitats assistencials ciutadanes. I és en aquest primer nivell, el de proximitat, el menys costós tant pel sistema com pels i per les ciutadanes. També hi ha l'anàlisi compartida que aquesta resposta inadequada acaba repercutint en tot el sistema sanitari, als Serveis d'Urgències Hospitalaris en primera instància, tal com diu el Dr. Lleonart. I també hi ha acord en el fet que és aquest nivell assistencial el que requereix més cura, transformació i inversió. No per entrar en competència amb l'Atenció Hospitalària (AH) sinó per posar el remei a l'origen del mal. Les treballadores de l'AP també tenen la impressió de no fer la feina com voldrien i estan abocades al desànim i la desmotivació.

Efectivament, la població al Vallès Occidental ha crescut molt des que es va planificar l'actual atenció sanitària, i s'haurà de fer un estudi a fons per veure quines són les necessitats en equipaments i, sobretot, en personal. Parlant d'equipaments, nosaltres prioritzem els de proximitat i veuríem amb bons ulls el projecte de l'Hospital Vicenç Ferrer, no tant per reforçar l'AH com per donar suport a l'AP.

Ens preocupa més, però, aconseguir les professionals que ens calen als nous equipaments i als que ja tenim funcionant a mig gas, com per exemple els consultoris de La Floresta i Les Planes. O el fet que l'atenció pediàtrica s'hagi concentrat al CAP Can Mates.

I parlant del nou hospital "lleuger" ens preocupa que, tal com s'ha fet en altres equipaments, es "vesteixi" la seva plantilla "desvestint" les ja existents a altres centres. Haurem d'estar amatents a aquest i altres aspectes com l'accessibilitat i el tipus de prestacions que es donaran.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem