Accés al lloguer?

Per molt que s'intenti regular els preus, no hi haurà habitatge per tots els llogaters interessats a llogar

Recentment s'ha aprovat al Parlament de Catalunya una llei per regular les rendes de lloguer i així teòricament facilitar l'accés a l'habitatge. Evidentment Sant Cugat del Vallès és una de les poblacions on aquesta regulació serà d'aplicació. I dic que teòricament facilitar l'accés perquè aquesta regulació sí que tindrà efecte de forma gradual sobre els preus de l'oferta existent, però això només beneficiarà una part de la demanda. I per què? Doncs perquè el problema real d'accés a l'habitatge és la falta d'oferta i l'enorme sobredemanda, i seguirà creixent, que existeix.

Per molt que s'intenti regular els preus, no hi haurà habitatge per tots els llogaters interessats a llogar. I per resoldre el problema de l'oferta no estem ben posicionats, per una banda el mercat el dominen els petits propietaris privats, avui en dia totalment desincentivats per la regulació compulsiva dels últims dos anys carregant-los de funcions i responsabilitats pròpies de l'Administració Pública.

Per aquesta banda preveiem que l'oferta es redueixi i que empitjori per falta d'inversió. I per altra banda tenim l'Administració Pública com a generadors d'oferta, que els últims anys els podríem resumir com a poc eficients, d'impacte pràcticament zero en el mercat i incapaços de posar-se d'acord amb actors privats per crear un parc de lloguer que ens acosti mínimament a Europa. El futur del lloguer seguirà complicat tot i que serà la principal opció per la majoria de la societat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem