Adéu xumet!

El xumet és un mugró de goma que utilitzem amb els nens i nenes per calmar-los mitjançant l’instint de succió. Els nadons senten una necessitat de xuclar quan tenen gana o bé quan tenen son i el fet de succionar els calma i els produeix plaer. Això fa que agafin el son o bé que es calmin davant de possibles còlics o en estats nerviosos.

Trobareu mil articles explicant els pros i contres dels xumets, alguns de més científics, uns altres de més alarmistes, i uns altres de més relaxats. El fet és que el xumet impedeix que la posició de la llengua en repòs dins la boca tingui la seva posició natural, és a dir, tocant el paladar, i d'això, sempre que se n'abusi pot crear tant físicament com psíquicament conseqüències que dependran de l’edat, l’estona d’ús i les característiques personals de cada nen, nena i família.

Però jo no us volia parlar sobre això, sinó que els meus consells van adreçats als mètodes que podeu fer servir per ajudar el vostre nadó a abandonar aquest hàbit.

Ara que ve Nadal, molts pares i mares aprofiten la figura dels Reis de l’Orient per donar-los els xumets perquè els facin servir per als més petits! Moltes cavalcades de les nostres ciutats i pobles destinen una carrossa a l’entrega de xumets, i si no els patges els recullen encantats.

Un altre mètode és el de la Gallineta. Cada dia expliquem al nen que una gallineta ha anat a la seva habitació i que ha picotejat el xumet, però el que realment fem és amb unes tisoretes d’ungles fer un petit tall a la punta del xumet. Els nens el troben incòmode i moltes vegades ja l’abandonen, i si no és així, podem anar fent el forat una miqueta més gran cada dia.

Un altre mètode és el que jo anomeno “a la chita callando, és a dir, a poc a poc anar enretirant els xumets de casa fins a deixar-ne només un, després aquest només apareix a l’hora de dormir, després només apareix quan el nen el demana per dormir i de vegades, encara que sigui increïble ja no el demanen!

Hi ha un munt de contes que parlen sobre aquests temes i que podem explicar als nens i nenes perquè els ajudin en aquest procés. Cal tenir en compte diversos aspectes:

Per una banda com més gran sigui el nen o nena més difícil serà que l’abandoni.

Les primeres nits és normal que el demani; entre una setmana i un mes sol ser l'habitual.

Un cop hem pres la decisió caldrà ser conseqüent i no tirar enrere. Tots sabem que les nits amb nens que es van despertant es fan molt llargues, i és fàcil donar-los el xumet una altra vegada, desfent així tota la feina feta i arrelant encara més aquest hàbit.

El reflex de succió desapareix en el nen o nena a l'entorn de l’any; per tant, el xumet deixa de complir la seva funció

principal.

Com sempre us recomano paciència, creativitat i molt i molt d'afecte. Bon Nadal.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem