Apunts relacionats amb la Setmana Alimentària de Sant Cugat

'Amb aquesta realitat alimentària, ja n'hi ha prou de desinformació publicitària, de propagació de tòpics basats en creences i no en realitats'

Alimentar-se és ingerir la quantitat i qualitat suficient i equilibrada de nutrients per tenir una vida sana. Menjar pot ser el mateix o no. Alimentar-se, fins i tot aquí, és difícil per motius socioeconòmics i ambientals, sent aquests darrers en els quals tractaré de fer una reflexió.

La faig perquè estem absolutament envoltats per informacions totalment valides amb base científica i tècnica objectivament contrastada, però de molt poc abast per bona part de la població, que majoritàriament en rep de parcials, incorrectes, falses i fins i tot tendencioses.

Com a exemple, ara i aquí, si cada habitant de Sant Cugat veu un got de llet al matí, necessitem 25.000 l de llet, que són produïts per aproximadament 1.250 vaques, que consumeixen diàriament per produir-los, bé 18.000 kg de pastures, bé 5.600 kg de pinso. Si per ampliar els exemples, es considera que cadascú pren un tall de carn/peix de 100 g al dia, calen 10.000 kg de carn/peix; si tothom pren 1 poma al dia, calen 16.000 kg de pomes, i així un llarg etcètera.

Per tant, cal valorar en la seva justa mesura, conceptes com "km 0", "de proximitat", "de temporada", "conreu orgànic, biodinàmic, regeneratiu, agroecològic"... i conceptes no demostrats científicament, que repeteixen sense més ni menys que aquests tipus d'aliments són més sans.

A més, el canvi climàtic genera i generarà una reducció mitjana en la producció d'aliments d'un 17%, que pot incrementar-se en períodes de sequera recalcitrant, que encara fan més gran la reducció esperada d'un 20% en la quantitat d'aigua disponible. A això, cal afegir l'aplicació del Pacte Verd de la UE, i la reducció productiva propera a un 10% que es produeix de mitjana en la producció orgànica (sigui quin sigui l'adjectiu que se li posi).

Amb aquesta realitat alimentària, ja n'hi ha prou de desinformació publicitària, de propagació de tòpics basats en creences i no en realitats, de paraules buides de contingut i sentit en angles (healthy, free, smart...). El tema és prou important, ja que l'alimentació és el primer pas vers la salut, per considerar tan sols els aspectes científics i tècnics, relacionats amb tota la cadena productiva des del camp fins al camp altre cop, passant pels consumidors i sempre aplicant la sobrietat i el sentit comú. És l'única opció per tenir alimentació suficient per tothom.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem