Cara a cara sobre la liberalització dels horaris comercials

Ignacio Fuentes, president NNGG del PP Sant Cugat, està a favor de la liberalització dels horaris comercials, mentre que Àngels Tolosa, comerciant local, es posiciona clarament en contra

Ignacio Fuentes, president NNGG PP Sant Cugat: (@IFuentesAlbesa)

“La meva opinió és que els petits comerços estan destruint moltíssima ocupació”

En els últims mesos ha sorgit un debat interessant arran de la proposta del govern de Mariano Rajoy de liberalitzar horaris comercials, que ja s’ha de desplegar durant aquest mes de gener. Com en qualsevol decisió que pren l’executiu central, s’ha topat amb l’oposició de sindicats i Generalitat de Catalunya. Els primers afirmen que la nova mesura no crea ocupació i que el model comercial espanyol ja és prou flexible, els segons diuen que hi ha invasió competencial. La meva opinió i la del Partit Popular és molt diferent. Els petits comerços estan destruint moltíssima ocupació i, com sempre, una de les raons és la manca de flexibilitat del sector (horaris d’obertura, períodes de rebaixes, etc.). Els nous horaris crearan ocupació i augmentaran la competitivitat del sector. És lògic que els comerços més grans podrien tenir més facilitat per adaptar-se, però aquesta és una situació que ja es produïa abans. La nostra economia necessita més flexibilització i el sector comercial no pot ser l’excepció.

Àngels Tolosa. Comerciant Llibreria Alexandria:

“Obrir un establiment set dies a la setmana té un cost molt elevat i difícil d’assumir”

No fa tant de temps que els treballadors de tots els sectors vam lluitar –i encara ho fem– per aconseguir una vida laboral i personal més equilibrada. En el cas del comerç, la liberalització dels horaris esdevé un pas enrere, malgrat que se’ns presenti com una via de solució per sortir de la situació actual. Obrir un establiment set dies a la setmana té un cost molt elevat que dificílment pot assumir el petit comerç i, per contra, afavoreix les grans superfícies, que no participen en la vida social i cultural de la ciutat. El 2012 s’ha demostrat que a la comunitat de Madrid, un cop aplicats els nous horaris, les vendes han baixat un 8,7%. A Catalunya, on la normativa protegeix el petit comerç, la davallada ha estat d’un 7,2%. Les dades d’atur també confirmen que, amb aquestes mesures, el comerç madrileny ha perdut un 1,3% i a Catalunya un 0,3%. Cada cop més els comerciants santcugatencs s’adapten a les noves tecnologies, facilitant compres via web. Els petits comerços són necessaris per mantenir aquest caliu de ciutat tan proper als vilatans de Sant Cugat.

 
Comentaris

Destaquem